Hawaii i Nordjylland

Klitmøllers vind, bølger og perfekte forhold for windsurfing er en guldgrube, der både tiltrækker turister og læger til det lokale sygehus.

Vestkysten i Thy byder på surfing i international topklasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hawaii er surfernes paradis.

Læs også: 5 vilde marathon verden rundt

Men Klitmøller er den kolde version - en naturens gave med samme vind og bølgeforhold som på Hawaii, der kan udnyttes endnu mere end i dag.

Derfor er man i Thy i færd med projekt: Building Cold Hawaii - at skabe det kolde Hawaii.

Det var en kendt tysk windsurfer, der i 1980'erne opdagede Klitmøller og for alvor satte Nordjylland på surfernes verdenskort.

Siden dengang er især Klitmøller med "The Reef", som surferne kalder de skummende bølger ud for kysten, og Hanstholm blevet eftertragtede surfsteder, som regnes for de absolut bedste i Nordeuropa. Ved Hanstholm er målt Nordsøens højeste kystbølger på op til 17 meter.

Surfer-invasionen har givet kultursammenstød, når de unge surfere med deres ramponerede folkevognsrugbrød fyldte det hele. De levede på en sten og bibragte intet til de lokale samfund, mente de lokale.

Surferne giver omsætning
Sådan er det ikke mere. Der er stadig "surf-bumser", men det absolutte flertal af surferne er ganske almindelige turister.

»Mange af dem, der fortsat kommer til Klitmøller, er blevet mere magelige, de har fået børn og bedre økonomi,« siger Rasmus Johnsen, der selv er tidligere surf-turist, men nu bosat sammen med sin familie i Klitmøller og manden bag Cold Hawaii planen.

Her opereres med fem surf-spots, der tilgodeser både windsurfing, kitesurfing og paddelsurfing, der skal udbygges med faciliteter som parkerings- og landingsforhold samt toiletter. Det er "Middles" ved Hanstholm, "Reef" ved Klitmøller, "North Side" ved Vorupør, "Lagoon" ved Krik Vig og "Puddle" ved Vandet Sø.

Realdania står sammen med Thisted kommune bag projektet. I Thisted har man nemlig forlængst set mulighederne i Klitmøllers bølger. De kan blandt andet tiltrække læger.

Surfbølger er tiltrækkende
»Det har tidligere været et problem at få lægerne helt herud, men efter at vi er begyndt at markedsføre sygehuset på områdets surf- og naturmuligheder, går det meget lettere,« siger kommunikations-konsulent, Kristian Andersen fra Sygehus Thy-Mors i Thisted.

I samarbejde med cold hawaii-projektet og Rasmus Johnsen havde man f.eks et hold med seks surfende københavnske læger under uddannelse, og der er også blevet lavet pr-fremstød blandt de medicinstuderende på Aarhus Universitet.

Og de store internationale surfbegivenheder er også på vej. Sidste år i september var bølgerne i Thy rammen om første udgave af Cold Hawaii PWA World Cup og en afdeling af det mest præstigefulde i verden inden for windsurfing - og i år skal der igen være World Cup ved Ørhage i Klitmøller, hvor verdenseliten i windsurfing skal konkurrere i disciplinen "wave performance".

Klitmøller, vestkysten i Thy og den nye Nationalpark Thy er med på Ferie i Bella udstillingen i weekenden, 11.-13. februar.

Læs også: Det Vilde Thy