Havnehotellet i Hamborg har alt, fra knejper til filharmoni

Næring til fantasien, respekt for livet på havet og underholdende indretning – alt sammen kan det findes ved havnefronten i Hamborg.

Selv saunaen har pakhus – og container – atmosfære og køjesække til håndklæderne. Her er udsigt til havnens kraner og nu og da et krydstogtskib. Fold sammen
Læs mere

Der er noget tidstypisk ved mange nye hoteller på markante steder i naturen eller byen nu om dage. Som om det at være ’bare et godt hotel’ ikke rækker. Næh nej, der er gang i koncepthoteller, der bekender sig til biodynamisk dyrket hør til bademåtterne eller profilerer sig gennem køkkener som sydfynsk vegansk eller minimalistisk med skaldyrstwist.

Det kan man så trække på skuldrene af eller gå all-in og nyde underholdningen, som disse kreative bestræbelser byder på. Hvis man hælder til det sidste – og anstrengelserne ellers er vellykkede – forvandles en overnatning til en stund i showbiz, hvor man med lune smil slubrer alle finesserne i sig.

En pige i hver havn

På den forblæste havnefront i Hamborg er de skarptskårne på det konceptuelle. Her er sømandsstemning for fulde sejl i huset, som de selv kalder et sømandshjem med 170 kahytter. Og selv en småkold torsdag aften forvandles til en fest, når man træder ind i receptionen på Hotel 25 Hours. Receptionisten har op til flere ringe i ørerne, stort krølhår og tilbagelænet tøjstil. Ingen blankslidte jakkesæt med gråhvid skjorte og lille messingfarvet navneskilt her. Han er i chinos og informerer venligt om wi-fi og morgenmad til tonerne af en lækker, hjemve-agtig blues, sunget af en hæs sangerinde, der – fortæller den krølhårede – stammer fra aftenens DJ, som ofte underholder i den åbne restaurant.

Her er kufferter og trækasser a la havn og pakhus og rå, betonagtige gulve, hvorpå der står malet ’Check In’ med store advarselsgule bogstaver.

Og når man er i havn på værelset med skibsaptering og rebstige, er der masser af fine detaljer: en skuldertaske, syet af brugt presenning, som man kan låne. En stor skibskuffert som skrivebord og minibar og selvfølgelig en mildt lysende globus.

Udvalgte citater fra livskloge sejlere står at læse på tapetet sammen med nostalgiske tattoo-agtige motiver. Lige fra Det skæve tårn i Pisa til signalflag, et synkende Titanic og den slags piger, der venter på kajen.

»Hotellet er ikke for mænd, der er til myntete og franske kunstfilm,« bliver herrerne ved nabobordet i restauranten enige om, mens de deler en seriøs dynge stegt bacon på toast til morgenmad. Med saltagurker til. Det kan der være noget om. Men alle er nu velkomne!

Regnvejr i Hamborg? Intet problem, der er oliejakker til låns i receptionen. Så man kan ligne en sildefisker på landgang. Fold sammen
Læs mere

Længslen efter Fiji

De har haft en fest, dem, der har hittet på teksterne til hotellets ’Forstyr ikke/gør venligst rent’-skilt til døren: Det er en lille bog med valgmuligheder som f.eks. »Still dreaming of Fiji« og »Please place aspirin in front of the door and leave«, hvis man vil have ro. Eller hvis man ønsker rengøring: »The love birds have finally left« og »Imagine The Rolling Stones stayed in the room«.

De har også været rundt i sejlermiljøet for at høre fra ægte sømænd, hvad der er indbegrebet af at være på langfart. Uddrag af logbøger ligger fremme på værelset, og husets gæster er velkomne til at skrive egne tanker om at være rejsende på de sidste blanke sider.

Så før man ved af det, sidder man der på sengen, stadig med overtøj og uudpakket kuffert, fortabt i skæbner og tanker, som søulke har gjort sig om livet på verdenshavene. Det forekommer så naturligt lige her ved havnen, hvor oceangående trafik er hverdag.

Flyvende hollænder

»Min kone mener, jeg er en ’flyvende hollænder’. At jeg er forbandet og aldrig i stand til at slå mig ned. Engang for længe siden ankom en del immigranter fra min familie her ved pier 21. Skulle jeg også blive?«

Sådan skriver Vadim Ostapenko, 48 år og fra Ukraine. Han er tekniker om bord på MV Nena F og erkender, at det er på skibet, han føler sig fri. Der, han har hjemme.

Til pynt – og til låns. Det er muligt at låne både cykler og en bil på hotellet. Fold sammen
Læs mere

Man bladrer lidt og finder 26-årige Robertson Collados dagbog. Han er skibskok og fra Manila. Og så savner han sin Anna, som han skal giftes med, når han engang går i land. Åh, gid hun venter på ham. »Havet er mit hjem,« skriver 48-årige Vadim Ostapenko. Og russiske Aleksander, der forlod Sibirien, drevet af udlængsel og lede ved frosten. Nu overvejer han en tatovering, når skibet omsider lægger til i Cuxhaven.

Med disse skæbner i hænderne forekommer en tur til Hamborg med ét umådelig overskuelig. For nem, næsten. Og dog.

Den, der oplever med alle sanser, behøver ikke rejse om på den anden side af kloden for at finde inspiration og stof til livsfilosofi. Et sted som 25 Hours Hafencity gør sit til, at det lykkes. Bare se op på tapetet.