Harzen og alle heksene

Tysklands bankende grønne hjerte myldrer med danske biler på de snoede veje mellem kønne byer og de mange aktivitetsmuligheder kun en halv dags kørsel hjemmefra.

Foto: Judith Betak.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er det Sankt Hans aften, at vi sætter dem på bålet og sender dem af sted til Bloksbjerg - heksene.
Men i Tyskland er det på Walpurgis natten - den vi kalder Valborg aften - til 1. maj, at heksene flyver til Brocken, som det højeste bjerg i Harzen hedder hernede.

Næste: 6 oplevelser i Harzen

Her danser de i ring - pladsen er der - og her sidder djævlen på sin store sten på toppen af bjerget og venter på, at hver enkelt heks kommer flyvende forbi for at aflægge rapport om sine onde gerninger året igennem. Er han tilfreds, får de lov til at flyve hjem igen, men har de ikke været onde nok - så vanker der.

Ganske vist hævder de i Thale, byen lidt længere mod øst med de dramatiske klipper, at det er her, heksene samles og danser og aflægger rapport til djævlen. De, der ikke består, ryger på hovedet i Boden-floden, mens resten så flyver til Brocken.
Men hvad gør det? Der er hekse nok til alle i Harzen og det året rundt.

Hele Harzen hekser
Her og der og alle vegne hekser Harzen. Foran souvenirforretningerne hænger heksene tæt på stativerne. Fra bittesmå og herefter i alle størrelser og til alle pengepunge. Farvestrålende og grumme, men med et strejf af humor over sig.
Der er skilte med hekse, bomærker og mærkater med de flyvende væsner. Og vandreruten fra Torfhaus til toppen af det 1.142 meter høje Brocken er ganske vist opkaldt efter Goethe, men dens afmærkning er hvide hekse.

Også de lokale beboere har taget heksene til sig. Her kan man synge - helt uden at lyve - at »hver by har sin heks«. Der er endda flere af dem, og man kan lege: find flest hekse!
De flyver i et vindue, eller kikker frem her og der i fuld størrelse på en gesims, under tagudhænget, på en altan, eller hvor ejeren nu har fundet det for godt at placere sin husheksen.

Natur og kultur
Harzen har være rejsemål i flere århundreder. En af de første, der priste det skovklædte landskab, var digteren Goethe. Han foretog flere rejser i Harzen, den første i 1777, og han besteg bl.a. Brocken. Goethe elskede naturen og satte ord på den, men han var også i bjergene, fordi han var minister hjemme i Weimar og havde minedrift som ansvarsområde.
De vandreglade tyskere har trampet rundt i bjergene næsten lige siden. Danskerne kom i større omfang til senere, da ferie i egen bil blev populært efter krigen. Da er Harzen de første bjerge, man møder.

I årevis flokkede danskerne i de små idylliske byer. Så dukkede charterturismen op, og Harzen blev umoderne.
Men nu er vinden vendt. Harzen, der i mellemtiden efter genforeningen i 1989 er blevet dobbelt så stor, har renoveret, saneret og udviklet turismen - dog uden det er gået ud over den midttyske egenart. Og i slipstrømmen efter heksene suser de danske biler nu igen rundt på de snoede veje mellem de idylliske byer.

Aktiv ferie
Når man kommer kørende fra Danmark og har krydset flade Lüneburger Heide, rejser det grønne bjergområde sig brat i det åbne landskab. Overskueligt med sine 25 hektar, men alligevel stort nok til at gemme på mere end rigeligt af oplevelser for en ferie.
Byerne er en kapitel for sig selv. Fra »hovedstaden« Goslar, der ligger i Harzens »nordkant«, over Quedlinburg, den nok smukkeste med sine 1.200 fredede bindingsværkshuse spændende over en 600 årig periode. I 1994 kom byen, der er spækket af middelalderlige byggekunst, på UNESCOs verdensarv liste.

En gåtur rundt i byens centrum bør være et must under enhver Harzen-ferie. Til småbyerne, som synes bygget over samme læst, men dog med hvert sit særkende. Nogle med meget turisme, andre med næsten intet. Men et spisested og en kro, der serverer kold øl, leder man aldrig forgæves efter.

For vandrefugle
Naturen med alle sine tilbud om aktiviteter er et andet kapitel. Vandring står øverst på listen. Harzen er gennemstrikket af vandreveje. De fleste rigtig godt markeret, og her går man kun på de afmærkede stier.
Men en bred vifte af andre aktive udfordringer venter. Mountainbikes, bob-baner, ridning, gocars, monsterrollers, kajak og sejlads på søerne, golf, badeland.
Man behøver bestemt ikke at kunne hekse for at holde ferie i Harzen.

Næste: 6 oplevelser i Harzen