Harry Potter for en dag

De hemmelige studier i London har åbnet dørene for alle verdens Potter-fans. Det er en sjov, men dyr fornøjelse.

Studiet, hvor det meste af Harry Potter filmene er blevet optaget, er nu permanent åbent for publikum. Og er en populær turistattraktion. Foto: DANIEL DEME Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan er det lige, at Harry Potter kan sætte sig op på sin kost og øjeblikket efter flyve rundt over troldmandsskolen Hogwarts? Og kan man selv falde ned fra kosten, når man tager en flyvetur?

Læs også: Harry Potters magiske verden 

Det og mange andre spørgsmål får du svar på i Londons, store turist-attraktion »The Making of Harry Potter«.

Film-giganten Warner Bros, der købte rettighederne til J.K.Rowlings populære bøger, har filmatiseret alt fra Harry Potters fantastiske univers. Det er blevet til otte flotte film, men i stedet for at arkivere de mange tusinder rekvisitter og kulisser, blev dørene sidste forår åbnet til de store film-studier i Leaveseden uden for London, hvor filmene blev optaget.

Det gav os – far og 12-årig søn, som har læst og hørt alle Potter-historier – en unik eftermiddag, og et sjældent indblik i den magi, der rent faktisk gemmer sig bag så store film-produktioner. 

Men også en dyr dag, der kræver mugglere med dybe lommer. 

Den magiske fabrik
Hvis det ikke var for de store skilte med den kendte knægt med briller ligner de store bygninger en hvilken som helst fabrik. Men det er rent faktisk her på en mark, 20 km uden for London, at filmene er blevet til. 

Det er her, de nu berømte børneskuespillere skulle balancere en hverdag med filmoptagelser, leg og lektier. Og det var her, at flere hundrede håndværkere og filmarbejdere hver dag i 11 år skulle kæle for alle detaljer og special effects, for at Harry Potter-filmene netop kunne blive så magisk en oplevelse.

Vi mærker allerede det lille sug i maven, da køen mod indgangen leder os forbi en trappekulisse, hvor døren står åben til et lille rum under trappen. Jo, det var virkelig her, at Potter boede hos sin skrækkelige tante og onkel på Ligustervænget 4. Klemt inde under en trappe i pulterkammeret på et hus, der aldrig har eksisteret. 

Det så vi senere, da vi stødte på den virkelige kulisse af det hyggelige hus. Som netop ikke er andet end fronten af et hus.

I storsalen på Hogwarts
Turen rundt i studierne er på egen hånd, bortset fra en introduktion og en kort film, vi alle skal se. 

Men allerede her begynder magien. For efter fem minutters film i et biografsæde befinder vi os pludselig i storsalen på Hogwarts. Den rigtige storsal, hvor alle måltider serveres, og mange populære scener er optaget.

Herfra går turen videre til fods, og genkendelsens glæde er stor, hver gang vi ser noget, som vi husker fra filmene. Ser det virkelig sådan ud? Er det virkelig så stort? 

Vores tur rundt tog to timer, hvilket er lidt hurtigere end et gennemsnitsbesøg på tre timer, fik vi at vide. Andre bruger en hel dag på at studere alle detaljer og tage hundredvis af billeder. 

Prøv at flyve på en kost 
Med turen til filmstudierne får man både en stor oplevelse, men også afsløret en masse hemmeligheder. Og man skal være klar til at se noget af magien fordufte, når man træder herind. 

For selvfølgelig har film-folkene ikke opfundet en flyvende kost, som de satte Harry Potter op på. 

Hemmeligheden hedder »green screen« – en velkendt effekt, hvor en skuespiller filmes foran en grøn skærm, og en computer bagefter sætter den filmoptagelse sammen med en anden.

Som gæst i filmstudierne får man både tilbudt en tur i familien Weasleys flyvende bil – foran en grøn skærm – og en tur på en kost iført kappe. 

Du kan efterfølgende købe både foto og DVD-klip med dig selv. Sidstnævnte koster 180 kr., hvilket – som alt andet under besøget – hører til i den dyre ende. 

Men en tur på kost, som medvirkende i en Harry Potter-film, er nu også en unik souvenir at tage med hjem fra London.

Læs også: »Velkommen til Hogwarts«

Her var filmarbejdet en leg

 

Mens de besøgendes ophold tælles i timer, er det flere år, de medvirkende i Harry Potter-filmene har brugt i de store filmstudier i Leaveseden.

De otte Harry Potter-film blev til i årene fra 2000 til 2011. For børnene var det verdens bedste legeplads og et sted, de kun har gode minder fra. Flere af dem har omtalt filmholdet som én stor familie.

- Der findes ikke et bedre sted for drenge end et film-set. Det er vildt, og der findes meget at lege med og kravle på. Jeg elskede det – det var fantastisk, har Daniel Radcliffe, skuespilleren bag Harry Potter, fortalt om sin barndom i filmstudierne. 

Og begejstringen var ikke mindre, da han skulle kommentere planerne om at omdanne Leaveseden-studierne til en permanent udstilling.

- Vi har brugt 10 år af vores liv i Leaveseden-studierne. At se dem forvandles til dette sted er fantastisk, sagde Radcliffe, der fik sin rolle som 10-årig, hvilket betød, at filmarbejdet skulle kombineres med lektier og leg.

Ved et besøg i film-studierne i dag ser man tydeligt  Radcliffes spor. 

I en personlig velkomst får man genfortalt hans barndom som filmstjerne, lige som det mest synlige spor er det håndaftryk, man kan måle sig med ved indgangen.

Læs også: Harry Potter-hotel på vej i London