Har jeg set fremtiden?

Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Trofaste Rejselivs-læsere vil måske huske, at jeg for nogle uger siden på denne plads skrev, at jeg var på vej til Galapagos-øerne i Stillehavet.

Jeg mukkede over, at med de korte rejsetider, der er i dag i forhold til tidligere tider, er det ikke på samme måde forbundet med personlig udvikling at begive sig ud i verden. Nu er turen til målet – og hjem igen – reduceret til transport.

Men jeg har måttet sande, at selv om det med fly tog mig mindre end et døgn at komme ud til et sted, som det i 1800-tallet tog Charles Darwin fire år at nå frem til med skib, kan man godt blive så overvældet af mødet med det fremmede, at man rykker sig erkendelsesmæssigt. Det gjorde jeg i hvert fald.

Galapagos-øerne er et UNESCO-beskyttet naturområde, hvor der lever dyr, fugle og planter, der ikke findes andre steder på kloden, og derfor er man underlagt skrappe restriktioner. Man må ikke indføre planter eller animalsk materiale.

Man må ikke selv rejse rundt mellem de 97 pct. af øerne, der er naturpark, men skal være ledsaget af særlige guider, og på øerne er der markerede stier, som man skal bevæge sig ad. Ikke-genanvendeligt affald forsegles i metaltønder og fragtes tilbage til fastlandet. Selv sæben ombord på det krydstogtskib, jeg rejste med, måtte ikke indeholde skadelige stoffer.

Alt det for at beskytte den delikate balance i øernes økosystem, der tidligere er blevet forrykket så voldsomt af os mennesker, at flere af øernes dyrearter er uddøde.

Mødet med Galapagos’ natur var en opløftende oplevelse – og forstemmende. For jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om øerne er et billede på vores fremtid? Om vores efterkommere på tilsvarende vis kun med særlig tilladelse vil kunne få adgang til naturens mangfoldighed i små lommer?

Efter at have besøgt Galapagos-øerne, er den tanke ubærlig, og jeg har fået et noget mere nuanceret syn på de mennesker, som jeg tidligere affærdigede som miljøfanatikere. Nu skal jeg bare finde ud af, hvem af dem jeg skal støtte.