Hajdyk i Kattegatcentret

Du kan møde hajer og rokker helt tæt på i Kattegatcentret i Grenå

Foto: Pernille Christiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hajer er generelt ikke aggressive,« forsikrer min instruktør, mens han sender mig et opmuntrende smil som svar på mit lidt anstrengte et af slagsen.

Se også: Under vand i Singapore

Jeg sender ham et nik og vender blikket mod det mørke vandbassin foran mig. Der er ikke noget tegn på liv i det dybe bassin, men jeg ved, at under vandoverfladen lever alt fra en to meter lang havål til rokker og hajer.
Med instruktørens beroligende ord i baghovedet hopper jeg op på bassinkanten, hvor jeg ifører mig mine dykkerbriller, inden jeg med sammenbidte tænder og anspændte muskler glider langsomt ned i det iskolde vand.

Et blodtørstigt dyr?
Ufølsomheden melder sig med det samme i min krop, men instruktøren stikker straks et mundstykke i min mund og vinker mig ivrigt ud i bassinet.
Syv hajer, 1,5 mio liter vand og et lille hold dykkere lyder i de flestes øren som en farlig blanding.
Personligt hører jeg øjeblikkeligt de faretruende toner fra titelmelodien til »Dødens Gab« for mit indre, mens mine tanker ledes hen på scenen fra »Licence to Kill«, hvor skurken smider James Bonds ven ned i et hajbassin.

Nu ligger jeg fire meter under vandoverfladen i centrets store Oceanarium med tungen lige i munden og adrenalin i blodet.
Mens centrets besøgende interesseret iagttager mig fra den anden side af akvariets 16 cm tykke panoramarude, glider jeg med bankende hjerte forbi en glathaj, som ganske ugeneret lader mig undersøge sig helt tæt på.

Heldragt og håndtegn
Et prøvedyk i Kattegatcentrets Oceanarium er en øjeåbner, som alle burde unde sig.
De eneste forudsætninger for at kunne foretage et dyk er, at man er fyldt ti år, har et normalt helbred og kan svømme uden hjælpemidler. Som fuldstændig uerfaren inden for dykning er oplevelsen ny for mig på mange måder.
Ikke nok med at jeg for første gang får muligheden for at opleve en samling danske fisk helt tæt på – jeg bliver også introduceret for en række dykketeknikker, som på trods af at de nye for mig hverken virker uoverskuelige eller besværlige at lære.

En hajdykker er født
Efter ganske kort tid bliver jeg fortrolig med både hajer, torsk og havål og ikke mindst med mit dykkerudstyr.
Der er ingen tvivl om, at jeg føler mig hjemme i mine nye omgivelser, og det er da også med en vis længsel, at jeg 30 minutter senere står på den tørre side af akvariets panoramavindue.
Efter et vellykket prøvedyk har jeg taget afsked med min instruktør, som nu skal fodre bassinets fisk, og idet jeg tager plads på tilskuerpladserne foran den store rude, drømmer jeg mig tilbage til det kolde vand.

Læs også: Ørnen er landet