Hæder til H.C.Andersen

Den store digter blev kåret til æresmedlem af foreningen Danske Rejsejournalister på sin 206-års fødselsdag. Bedre sent end aldrig.

Adskellige gæster på Assistents Kirkegård i København fik en ekstra oplevelse, da H.C.Andersen dukkede op i skikkelse af skuespilleren Bjarne G. Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Fredberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der findes nok ikke noget H.C.Andersen-citat, der er mere misbrugt end »At rejse er at leve«, men det er ikke til at komme udenom i denne anledning, for det er netop for sine rejseskildringer, den store digter blev hædret på sin 206-års fødselsdag den 2. april.

Læs også: Skandinaver er verdens bedste turister

Det var hans nutidige »kolleger« i Danske Rejsejournalister, der kårede H.C.Andersen til æresmedlem af foreningen og i den forbindelse lagde en krans ved hans gravsted på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København.

Rejsejournalisterne ønskede på denne måde at gøre opmærksom på, at der i disse moderne rejseguidebogs- og internetportals-tider er fantastiske læseoplevelser at hente i H.C.Andersens spændende beretninger fra dengang, hvor det at rejse virkelig var et eventyr – ofte forbundet med store farer.

Man kan eksempelvis læse i H.C.Andersens bog om hans rejser til Frankrig og Spanien i 1862, hvordan han og rejsefællen Jonas Collin må have gendarm-eskorte, da de i hestevogn bevæger sig fra Frankrig ind i det vilde Spanien – og hvordan de senere må rejse videre på eget ansvar med risiko for at blive overfaldet af landevejsrøvere.

En rejselysten eventyrer

H.C.Andersen drog ud på i alt 30 rejser (hvad der er ganske imponerende den dag i dag) og besøgte blandt andet så eksotiske steder – i hvert fald i 1800-tallet – som Portugal, Italien, Ungarn, Grækenland, Bulgarien, Serbien og Malta.

Flere af stederne kan man i dag finde mindesmærker over, hvor han var – eksempelvis i Bratislava i Slovakiet og i Sintra i Portugal.
Havde H.C. Andersen levet i dag, var der nok ingen tvivl om, at han havde været blandt medlemmerne af netop Danske Rejsejournalister, for stilen i hans rejsebøger adskiller sig fra eventyrene ved at være, ja, journalistiske.

Selv om han var op i årene, da han rejste, og han indimelem brokker sig, er det alligevel, som omw han atter bliver lille Hans Christian fra Fyn, der med alle sanser vidtåbne oplever de fremmede steder og mennesker. Rejsebøgerne er skrevet så lystbetonet, at de fremstår, som var de skrevet i dag – bortset fra, naturligvis, at ingen af stederne ser ud nu, som de gjorde dengang. Men det er bare endnu en grund til at drage ud sammen med H.C.Andersen.

Læs også: Sov billigt i København