Guide: Vaccination inden rejsen

Skal du stikkes inden ferien? Og hvor du skal undgå at blive stukket under ferien? Her er en guide til rejsevaccinationer og malariabeskyttelse.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man vaccineres mod Gul Feber i Sydafrika?

Læs også: Når uheldet er ude

Er der risiko for malaria på Phuket i Thailand?

Er der nogle lande, der kræver bestemte vaccinationer?

Jo fjernere rejsemål, jo mere aktuelt er det at bekytte sig mod smitte fra diverse sygdomme og tjekke hvilke vaccinationer, der enten er krav om, eller bare er en god idé at have.

Generelt anbefales alle rejsende at være vaccineret mod stivkrampe, difteri, samt mod Hepatitis - smitsom leverbetændelse.

Smitte gennem mad og vand
Tetanus - stivkrampe - kan opstå som komplikation til urene sår. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at stivkrampevaccine gives i kombination med difterivaccine.

Difteri skyldes en bakterie, der giver alvorlig halsbetændelse og danner et giftstof, der optages i kroppen og kan medføre nervelammelse.

Den smitsomme leverbetændese skyldes et virus og smitter gennem mad og vand. Men der findes en effektiv vaccine mod hepatitis A, en Havrix-vaccine, som beskytter i et år efter første injektion og i 25 år efter anden injektion. Vaccinen kan kombineres med vaccination mod Hepatitis B.

Råd om vaccinationer for turistrejser
Om man har behov for yderligere vaccinationer - for eksempel mod Gul Feber, som forekommer i alle de mellemafrikanske lande og i den nordlige halvdele af Sydamerika - eller behov for  medicinsk malariabeskyttelse afhænger af rejsemål og rejsemåde.

Vaccinationsrådene herunder, som er hentet fra Udlandsvaccinationen tilknyttet Statens Serum Institut, er det råd for rejser op til fire ugers varighed under gode forhold, som under arrangerede turistrejser.

Anbefaling af malaria-tabletter er det, med mindre andet er nævnt, præparater som  Malarone, Lariam (mefloquin) og doxycyklin (Vibradox).

Se vaccinationsråd for rejser til Afrika på næste side