Guide: tre dage i Hong Kong

Hong Kong er historie, fascination og moderne storby, hvorfor det er oplagt at bide turen til Australien eller New Zealand over og gøre pitstop.

Hong Kong har sin egen udgave af New Yorks berømte Times Square. Som også her er vågen og livlig 24-7. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dag 1

Med rattet i den »forkerte« side svinger den tunge taxa væk fra en tætpakket omfartsvej og ind i et inferno af blinkende lystavler og myldrende mennesker.

På den korte køretur fra lufthavnen har udsigten forvandlet sig fra uberørte, grønne klippeskråninger til en tætbygget, skryskraber-beklædt metropol i det sydlige Kina. Vi lander midt på Times Square, som udover at bestå af forretninger fra kælder til loft – bogstavligt talt – trækker de overdimensionerede reklamer og den menneskepakkede plads paralleller til stedets berømte navnesøster i New York.

Guide: 5 fede oplevelser i Hong Kong

Manhattan-fornemmelsen bliver dog hurtigt trængt i baggrunden af de mange gadekøkkener. Her hænger stegte ænder med slappe hoveder side om side med fede klumper af svinekød, og kinesiske kvinder bikser friske grøntsager og kød sammen til nudelretter, der er lige til at tage med og slubre i sig på gaden.

Vi går vestpå langs Hennessy Road og sluger de mange indtryk af en by, der måske ser kinesisk ud med sine kinesiske tegn og sine kinesiske indbyggere, men som alligevel ikke er Kina.

Det er 15 år siden, Kina fik Hong Kong tilbage efter mere end 150 år under britisk flag. Den lille klippeø blev besat i 1841 for at sikre Storbritannien en havn til sine handels- og krigsskibe, efter kineserne havde smidt alle udlændinge ud af den store havneby Guangzhou.

Senere blev halvøen Kowloon og det nordlige område New Territories indlemmet i landet Hong Kong, der efter tilbageleveringen i 1997 er garanteret særstatus i minimum 50 år.

Selv om godt 95 procent af de syv millioner mennesker, der bor her, er af kinesisk oprindelse, betragter hongkongneserne ikke sig selv som Kina-kinesere, men ser ofte på deres »landsmænd« som værende mindre civiliserede og mindre moderne.

Landets særlige historie gør det lettere for turister at færdes her end i for eksempel den kinesiske hovedstad Beijing.

Alle vejskilte er både på engelsk og kinesisk, ligesom langt de fleste taler så godt engelsk, at man uden problemer kan køre med taxa, bestille mad på en restaurant og prutte om priserne.

En rød sporvogn pakket ind i Dustin Hoffmanns behagelige ansigt triller os tilbage til Times Square, som stadig vibrerer af liv og lys, selv om tusmørket er ved at indhylle kvarteret.

Et beskedent skilt fra 2. sal på Foo Ming Street guider vores sultne maver hen til et lille, fransk crêperie, der med åbne vinduer lader gadens neonlys trænge ind i det hyggelige lokale.

Vi nyder delikate pandekager sammen med et glas kir royal akkompagneret af de andre gæsters fransk-kinesiske storbysnak. 

Dag 2

Efter en time til fods venter en af Hong Kongs legendariske færger ved havnekajen i bydelen Central.

Siden 1898 har Star Ferry med få minutters mellemrum været hovedfærdselsåre mellem Kowloon og Hong Kong-øen, og selv om der i dag er flere tunneler under det lille stræde, er de billige færger (knap to kroner pr. person) flittigt brugt af både lokale og turister.

Luksuslinere, fragtskibe og sejlskibe fra en svunden tid blander sig på bølgerne, mens de slanke, glas-betrukne skyskrabere knejser over det travle, en kilometer brede vand.

Knap har vi forladt Northern Star fra 1959, før et shoppingmall med 2.000 butikker og spisesteder rækker ud efter vores nyhævede Hong Kong dollar.

Stueetagen i den ene vinge understreger, hvorfor mange rige asiater rejser hertil for at købe (ægte) luksusvarer – her fås alt fra hagesmækker designet af Gucci til Armani-jeans i størrelse 92.

Shopping-mekkaet fortsætter uden for svingdørene i bydelen TsimShaTsui, hvor hver en kvadratmeter er svøbt i kommercielle fristelser – sågar under jorden, hvor en myriade af gange leder sine gæster fra bygning til bygning – tørskoede og uden bekymring om trafikken.

En 45 minutter lang kø venter på det legendariske hotel, The Peninsula, hvor attraktionen er afternoon tea i bedste britiske stil med hotellets egen teblanding serveret i tunge sølvkander og søde kager og velsmurte agurke-sandwich anrettet på et tre-etagers porcelænsfad.

En dyr, men dejlig måde at hvile ørerne for byens konstante støj og hvile benene efter flere timers vandren fra tøjstativ til tøjstativ.

 

Dag 3

Som små, tykke pølser på en snor holder busser med nummer 40 klar til at sno sig ad bjergvejen om på sydsiden af Hong Kong-øen.

I hastig fart passerer vi Repulse Bay, der med sin brede sandstrand på en varmere dag ville have krævet sin del af vores opmærksomhed.

Denne kølige februardag hedder destinationen Stanley, der med sin livlige havnepromenade er et yndet udflugtssted for de mange udlændinge, der bor og arbejder i Hong Kong.

Allerede ved busstoppestedet lokker Stanley Market med alt fra kinesiske souvenirs og billige T-shirts til helikoptere med kamera og kufferter til at slæbe det hele hjem i.

Her er talentet for en god handel og evnen til at prutte om prisen en lige så stor selvfølgelighed, som at turisterne ikke kan holde sig væk fra de overdækkede, smalle gader, der i langsomt tempo viser vej ned til vandet.

Knap er rækken af boder hørt op, før en ny omgang fristelser byder sig til. Langs bugten forsøger tjenere at indfange kunder til en frokost, der er lige så kulinarisk forskellig som fish ’n’ chips og dim sum.

Vi møver os ind i den sørøver-agtige Smugglers Inn, der med sine tøndeborde af træ og vægge dækket af alverdens pengesedler og visitkort adskiller sig fra de øvrige restauranter på havnepromenaden.

De filippinske værtinder byder på klassiske, mexicanske retter og friskpresset frugtpunch tilsat pumpende popmusik og høj latter fra baren.

Vi slutter cirklen, hvor rejsen begyndte – på Times Square i Causeway Bay. Her bliver en lun vaffel med knasende peanutsmør fra et af de små gadekøkkener vores afsked med den lille klippeø, der har nok charme, selvtillid og seværdigheder til et snarligt gensyn.

Læs også: Luksus badeferie i Kina