Guide: Tre cykelture i det norske

I Sydnorge indbyder landskabet til vidt forskellige typer aktiv ferie på to hjul. Fra sveddryppende mountainbiking i nord til magelig bycykling i syd.

Foto: Esther Margrethe Lynard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kendt for mange, at når man taler om Norge, så taler man om ubeskrivelig smuk natur. Og hvilken bedre måde at nyde nordmændenes land på, end ved at spænde cykelhjelmen fast og trille ud i naturen? Kun på en cykel får man hele oplevelsen med. Der mærker man de væmmelige hældningsprocenter, den barske modvind eller barmhjertelige medvind. Tempoet kan være højt og actionfyldt eller tilbagelænet og roligt – alt efter hvilken type tur, man er ude på.

Se også: Oplev Norges ikoniske granitblok

Så er spørgsmålet bare, hvor i Norge man finder de bedste cykelmuligheder? Et godt bud er Telemarken i den sydlige del af Norge. Regionen byder på alt fra kuperet bjerglandskab til flade cykelruter i byerne ved fjordene. Regionen er forholdsvis ukendt blandt danske feriegæster, og det er en skam, da den har masser at byde på for udendørs­entusiaster.

De tre ture

1: Mountainbiking på bjergplateauet
På toppen af Nordeuropas største bjergplateau, Hardangarvidda, suser lokale beboere forbi på quadbikes med galpende hunde i fuld firspring foran, og fiskestængerne flagrende bagi. Børnene på bagsædet hviner højlydt og smiler overbærende til de kæmpende mountainbikere, som stædigt kæmper mod grusvejens ubarmhjertige hældning. Deres hvin ophører dog, når de når frem til deres faste fiskehul ved en af plateauets utallige bække, hvor hele familien tager opstilling og koncentreret venter på, at aftenens middag hopper på krogen. 

Oppe på plateauet står flere af de lokale indbyggeres træhytter side om side med udlejningshytter til turister, der gerne vil tilbringe ferien blandt højmoser, lyngheder og iskolde søer. Og måske et rensdyr, hvis man er heldig? Hardangarvidda naturreservat er hjemsted for en bestand på 10.000 rensdyr. 

En af de mange afmærkede cykel- og vandreruter går til Kalhovd omtrent 30 kilometer inde i naturreservatet. Her kan man at overnatte i en stor turisthytte, hvor man enten kan betale for fuld forplejning eller blot et sted at sove.

Heroppe slipper Kong Vinter aldrig helt sit tag. Selvom temperaturen sagtens kan runde de 15 grader, ligger der altid stædige klatter vinteris tilbage, som nægter at give slip på den frodige muld. Landskabet er råt, og derfor behandles det også sådan på cykel, hvor man tramper af sted på mountainbiken, så pedalerne knager, og grusstien knaser.

2: Landevejscykling i fjeldene
Et anderledes blødt underlag finder man nær Kilen, hvor det blandt andet er muligt at tage en 25 kilometer lang cykeltur langs Telemarkskanalen. 

Her er hele turen belagt med asfalt, så selvom landskabet stadig er kuperet, er det tydeligt at se og mærke, at naturen også har sadlet om. Langs den 105 kilometer lange Telemarkskanal er hedelyng og vinteris erstattet med tårnhøje graner, og granitsten belagt med blød mos. Landevejen skærer sig gennem landskabet som en barbermaskine gennem et viltert skæg, og her er stadig noget at se til for lårmusklerne, da bakkerne er lange og seje. 

Heldigvis for dem, som ønsker at nyde sceneriet til fulde, kan man leje elcykler og tage turen med et hjælpende boost. Så hvis man ellers kan abstrahere fra elmotorens dybe rumlen, kan man koncentrere sig om naturen i stedet for at hive for meget efter vejret.

Det er på denne tur, man ser Norge gå fra vild natur til kultiveret landbrugsland. Jo længere ned fra bjergene man kommer, desto færre graner vokser der på skråningerne. Langs kanalen ligger pludselig velplejede marker og nydelige bondehuse i træ. Når man kommer ind på den del af ruten, hvor bådene skal igennem sluserne for at komme op og ned ad kanalen, er der et leben uden lige. Kanalen er et samlingspunkt for beboerne i området, og det er derfor så godt som sikkert, at man kan få en munter snak og god historie med på vejen.

3: Kulturel cykeltur i Skien
I bunden af Telemarkskanalen ligger en af Norges ældste byer, middelalderbyen Skien. Gennem blandt andet trælast og savværk voksede byen sig til at blive en af Norges vigtigste kommercielle og kulturelle centre i 1500-tallet. I dag er byen Norges sjette største, og når man cykler rundt i de gamle kvarterer, er det tydeligt, at den ikke har glemt sine aner. 

Ud over at byde på et arkitektonisk indblik i, hvordan en landsby i Norge så ud for flere hundrede år siden, er Skien også den norske digter Henrik Ibsens fødested. Via en smuk – og flad – rute, kan man besøge Ibsens barndomshjem, som i dag er lavet om til et museum. Her er dagligt guidede ture, der ikke varer mere end en time, men til gengæld giver en god indsprøjtning af kulturel viden som supplement til de ømme lår og vindblæste kinder, man gerne medbringer fra de andre etaper.

Fem til hviledagen

Bådtur på Telemarkkanalen
Få hele historien om den imponerende Telemarkskanal, der blev hugget ud af klipperne for flere end hundrede år siden, på en heldagstur på vandet i en af de to kanalbåde, Henrik Ibsen og Victoria. Den ene lægger fra land i Dalen i den nordlige ende af kanalen, den anden fra Skien i syd. Der tilbydes forskellige heldagsture fra 700 nkr. for voksne og 350 nkr for børn. Det er muligt at medbringe cykler mod ekstra betaling.
Info: telemarkskanalen.no

Lokale smagsprøver
Besøg Europas nordligste vingård »Lerkekåsa« og smag på de lokale delikatesser. Parret, som driver gården, prøver sig både frem med almindelig druebaseret vin, såvel som vin produceret på hindbær, skovbær og ferskner. En vinsmagning koster 140 nkr. per person.
Info: eventyrvin.no

Telemarkmuseet i Skien
Tag et smut forbi Telemarks kulturhistoriske museum og få et indblik i, hvordan Telemark-regionen blev til. Museet har åbent fra klokken 11-17 hver dag.  
Info: telemarkmuseum.no

Krossobanen og vandring på Solstien
Her er en tur til dig med hund, børn eller et umættet travergen. Krossobanen er Skandinaviens ældste kabelbane, der stadig er i drift. Den blev bygget i 1928, og turen fra Rjukan til Gvepseborg, hvor Solstien begynder, tager fire et halvt minut og strækker sig over 450 højdemeter. Solstien blev anlagt i 2010 af nepalesiske sherpaer, og den strækker sig over fire kilometer i Hardangarvidda naturreservat. En smuk vandretur med flere skønne udsigtspunkter.
Info: krossobanen.no

Wakeboarding i Norsjø Kabelpark
I 2014 er Norge værtsland for verdensmesterskaberne i wakeboarding, og i byen Akkerhaugen er man allerede i gang med at gøre kabelbanen til mesterskabet klar. Derfor er der rig mulighed for at få testet balanceevnen på et knæbræt (billedet) eller på et vaskeægte wakeboard. Pris for en time: 188 nkr for for voksne.
Info: norsjo-kabelpark.no

Se også: Hold ferie i verdens mest langsomme byer