Guide til weekend i Athen

Den græske hovedstad er meget andet end Akropolis. Med et væld af hyggelige og charmerende områder, kulturelle perler, shopping, kyst og storby er Athen et perfekt valg til en forlænget weekend.

Fra klippen Areopagus Hill er der et fint kig til Akropolis Klippen. I antikken blev retssager mod kriminelle ført på netop Areopagus. Fold sammen
Læs mere

Mange vil nok kalde Athen for beskidt og larmende. Måske endda grim og kaotisk. Men det er kun den halve sandhed – for den græske hovedstad fortjener også masser af rosende ord for dens charme, antikke pust og mange hyggelige kvarterer.

Næste: Et anerkendende nik fra tjeneren

Athen er nemlig meget mere end Akropolis og det olympiske stadion. Byen byder på kulturelle perler, frodige og stilfærdige åndehuller samt rig mulighed for shopping, slentren rundt og »people watching«.
Og afstandene i centrum er ikke store, så det kan klart anbefales at iføre sig et par gode travesko og bare begive sig ud på gader og stræder.

Ellers er metroen et velfungerende alternativ. Togene kører hyppigt, og adskillige af metrostationerne er oplevelser i sig selv – på nogle er udstillet en række kunstværker og arkæologiske fund, på andre er bevaret udgravninger, så man kan se direkte ned på resterne af det antikke Athen, der titter frem under de moderne stationsbygninger.

Det centrale Athen omkranser den historiske bykerne og Akropolis-klippen. Turen op til selve Akropolis er hård, men inden den sidste opstigning til templerne, kan man tage et pusterum på Aeropagus Hill, hvor man får sig et fantastisk 360 graders-vue udover byen.

Herfra kan man spejde ned over det store område med resterne af den antikke Agora – det pulserende centrum i det antikke Athen. Det var her, de handlende gjorde forretninger, byens styre traf beslutninger og filosoffer som bl.a. Sokrates ytrede deres tanker. Her står blandt andet Hefaistos’ Templet, det bedst bevarede doriske tempel i hele Grækenland. Og med en billet fra Akropolis kommer man endda gratis ind.

Helt gratis er det også at gå en tur på den tre kilometer lange Antikke Promenade, der krydser gennem den gamle bydel syd for Akropolis. Her høres hverken trafikstøj eller byens larm – men måske et par enkelte højlydte diskussioner mellem de ældre mænd, der sidder rundt omkring på bænke og vender verdenssituationen, mens de fingererer med deres bedekæder.

Et utal af antikke levn ligger spredt langs den brostensbelagte boulevard – søjlerester og falmede mosaikker – mens akacietræer, nerier og bougainvilleaer sørger for en konstant, sødlig blomsterduft.

For enden af promenaden, ned mod området Thisio, ligger fortovscaféer og restauranter side om side, så når solen går ned, og både lokale og turister skal have drinks eller middag, er der utroligt liv. Det er også her, man kan indtage et måltid med fri udsigt til Akropolis-klippen.

Fortsætter man forbi Thisio-metrostationen, kommer man til området Keramikos, opkaldt efter de mange keramiker-værksteder, der lå på stedet i fordums tid. Men fra år 3000 f.Kr og frem til det 6. århundrede var det Athens gravplads – og er i dag en af de bedst bevarede såkaldte »Necropolis«.

På det store grønne område, der også huser et fint lille museum, kan ses rester af gravpladser med statuer og relieffer – og har man børn med, kan de gå på jagt efter de mange skildpadder, der underligt nok bor i Keramikos og bevæger sig rundt i græsset mellem grave og vandløb.

Det centrale Athen er dog ikke kun kultur og marmorrester. De smalle stræder i området Plaka emmer af charme og atmosfære – og her er masser af hyggelige og grønne pladser samt et væld af små butikker.

Næste: Et anerkendende nik fra tjeneren