Guide til USAs outlets

Udvalget er enormt og forretningscentrene endnu større, men priserne er ofte langt lavere end i Danmark. Tag på outlet-shopping på USA-rejsen.

Sko, sko, og flere sko. Der er gode muligheder for at få fingre i sportssko til en tredjedel af prisen i Danmark, når man shopper i outlet i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaela Rehle

Alting er bare lidt større i Guds eget land.

Læs også: Europas bedste shoppingbyer 

En fordom? Måske. Men bilerne er store, vejene har mange baner, skyskraberne er høje, og amerikanerne er generelt heller ikke blandt de mindste.

Og rigtig stort er shopping. Mange turistøjne spærres op, når turen går gennem et supermarked, et stormagasin eller et shoppingcenter i megastørrelse og med et vareudbud, der tæller tusinder og atter tusinder af varenumre.

Det er med god grund, at det er i USA, verdens næststørste butikscenter, Mall of America, ligger.

Det er ganske vist kun halv størrelse af verdens største, Dubai Mall, målt i kvadratmeter og antal butikker, men  butikscentret i bydelen Bloomington lidt uden for centrum af Minneapolis i staten Minnesota kan nu alligevel imponere med sine i alt 232.000 kvadratmeter og 520 butikker. 

Til sammenligning er der 140 forretninger i Fields i København. 

Shopping er for de fleste en fast aktivitet på USA-rejsen på linje med et »diner« besøg og morgenmad med pandekager og ahornsirup.

Og skal der shoppes totalt igennem, skal det for manges vedkommende være outlet-shopping, hvor man føler, at man næsten kan tjene flybillettens pris hjem i bare besparelse.

Outlets er et amerikansk begreb. Det opstod i 1930’erne som en fabriksbutik, hvor de ansatte kunne købe overskud eller skadede varer til en billig penge.

I 1936 åbnede herretøjsproducenten Anderson-Little en Factory Outlet, hvor også ikke-ansatte havde adgang, og frem til 1970’erne kom der flere af disse forretninger til.

I 1974 åbnede Vanity Fair, som ejer Wrangler og Lee Jeans, det første deciderede outletcenter, hvor flere mærker havde butikker med factory-outlets. Det var i Reading i Pennsylvania, og V F Outlet Center, som det blev døbt, eksisterer V F Outlet Center eksisterer stadig.

I dag kan man handle i outlets verden over, i Danmark såmænd også. Men den »rigtige« outlet shopping venter i USA. Det er bare at lægge ruten, så man kommer forbi en outlet eller to på rejsen. 

Find det aktuelle områdes outlets via hjemmeside outletbound.com, eller på de forskellige outlet-kæders egne hjemmesider.

 
De større outletkæder 

T J Maxx
Er den mest landsdækkende af outletkæderne med over 1.000 forretninger i stort set alle amerikanske stater, dog ingen i Alaska og kun enkelte i de midt-vestlige stater. Der er flest maxx-butikker i øst og vest, for eksempel er der omkring 100 i Californien.

Butikkerne er i Bilka-størrelse, og der sælges tøj fra mærker som Ralph Lauren og Calvin Klein, men også mindre kendte amerikanske mærker.

Derudover kan man finde tilbehør som solbriller, tasker og kufferter, samt boligindretning.

tjmaxx.com

Premium Outlets
Har mere end 60 outlet-butikscentre i det meste af landet, dog ingen i midtvesten. 

Hvert mærke har sin egen forretning i outlet-centret, og de forskellige Premium Outlets varierer i størrelse.

Kædens største er Woodbury Common i Central Valley nord for New York. Der er 220 forskellige outlet-forretninger i centret, som ligger en times buskørsel fra Port Authority busterminal på Manhattan. CitySights NY og Gray Line New York kører direkte.

premiumoutlets.com

Tanger Outlet Centers
Disse centre er typisk lidt mindre end Premium Outlets. 

Her har de forskellige mærker også deres egen outlet-forretning i centrene, som der er omkring 40 af i kæden. De fleste ligger i de østlige og sydlige stater, men der er også et center i hver af staterne Oregon, Californien, Arizona og Utah.  

tangeroutlet.com

Læs også: Paradis for shopaholics