Guide til spa i Tjekkiet

Tjekkiets traditioner for kursteder har fået en ny renæssance. Vælg mellem gamle aristokratiske kursteder og nye trends som en spabehandling på et øl-kursted.

Byen Karlovy Vary er kendt for sine mange spaer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem kan ikke lide at ligge i et badekar fyldt med varmt vand, som oven i købet siges at have helbredende virkning? Blive masseret over hele kroppen eller ligge i indsvøb og mærke varmen sprede sig? Gå ture i smukke omgivelser, nyde en aristokratisk og historisk stemning, drikke vand af helbredende kilder og spise veltilberedt mad på fine, men alligevel forholdsvis billige restauranter.

Læs også: Her er kuren mod stress

Den engelske konge Edward VII, den russiske zsar Peter den Store, Sigmund Freud, Lev Tolstoj, Wolfgang Amadeus Mozart og Richard Wagner kunne formentlig alle lide det. Navnene på disse store personligheder fra den europæiske kulturhistorie er ellers umiddelbart svære at samle under én fællesnævner, men det kan lade sig gøre under hatten tjekkiske kursteder, som både disse og andre europæiske personligheder har valfartet til gennem historien.
 

De fine steder

De fleste tjekkiske kursteder ligger i det vestlige Tjekkiet. Det var her, i de vestbøhmiske skove, den tjekkiske konge Karl den Fjerde ifølge historien fandt en varm helbredende kilde. Kilden dannede i anden halvdel af 1400-tallet grundsten for grundlæggelsen af kurbyen Karlovy Vary og senere for flere andre kursteder i det vestlige Tjekkiet.

Kurstederne opnåede hurtigt stor anerkendelse i både ind- og udland og var med til at danne en tradition for helbredende behandlinger i Tjekkiet. En tradition, som har været holdt i live lige siden, kun afbrudt af tiden under kommunisterne fra 1948-89, hvor kurstederne var styret centralt, ofte forsømt og mere eller mindre forbeholdt det arbejdende tjekkiske folk.

I dag, 22 år efter de politiske omvæltninger i landet og mange års omtumlet tilværelse under kommunisterne, har kurstederne og de gamle behandlingstraditioner fået en ny renæssance og en fornyet opmærksomhed fra udlandet.

Den såkaldte spa-by i det vestlige Tjekkiet, Karlovy Vary, er især elsket af russiske oligarker og nyrige, som har kastet deres kærlighed på byen og i dag ejer et ikke ubetydelig antal hoteller og huse i den centrale del af byen. Byen har derfor flere ugentlige flyforbindelser til Rusland og en jævn strøm af russiske turister, hvis sprog kan høres på byens kolonnader næsten oftere end tjekkisk.

Det gør dog ikke byens 13 mineralkilder mindre attraktive. De siges alle at have helbredende virkning i behandling af blandt andet diabetes, fordøjelsessygdomme eller paradentose. 
I nærheden af Karlovy Vary ligger en række øvrige byer kendt for deres helbredende kilder, blandt andet Konstantinovy Lazne, Frantiskovy Lazne og Marianske Lazne.

Info
Karlovy Vary, fra 1.300kr. for tre overnatninger, morgenmad og behandling, fra 2.500 kr. for en uge.
karlovyvary.cz

Marianske Lazne, fra 1.420 kr. for tre overnatninger, halvpension og behandling, fra 1.890 kr. for en uge.
marienbad.cz

Konstantinovy Lazne, fra  600 kr. for to overnatninger, halvpension og behandling, fra 1.960 kr. for en uge.
konstantinovy.cz

Frantiskovy Lazne, fra 420 kr. per dag inkl. helpension og behandling.
franzensbad.cz

 

De billige steder

Karlovy Vary og Marianske Lazne er de mest berømte tjekkiske kursteder og dermed også de dyreste, de er dog langt fra de eneste. Tjekkiet har lange traditioner for kurophold og velværebehandling og er hjemsted for mange mindre kendte kursteder, der alle tilbyder en behandling under kontrol af Det Tjekkiske Sundhedsministerium, og som hver især har specialbehandlinger rettet mod en lang række sygdomme.

Fælles for dem alle er, at de tilbyder kortere eller længere ophold til rørende lave priser.
Et godt eksempel er kurstedet Karlova Studanka (Karls Kilde) i det nordøstlige Tjekkiet, som ligger smukt placeret i bjergkæden Jeseniky, og ifølge kurstedets egne oplysninger har den reneste luft i Centraleuropa.

Karlova Studanka blev grundlagt af den østrigske kejserinde Maria Theresias søn Maxmilian den Anden i 1780 og har otte forskellige helbredende mineralkilder, som siges at have en gavnlig virkning på blandt andet behandling af astma og bronkitis samt forskellige former for allergi.

Kurbyen blev voldsomt forsømt under det tidligere kommunistiske regime, men er ved at blive gennemrenoveret og på vej til at indhente sit gamle renommé. Udover velværebehandlinger og kurstedsstemning byder området på mange vandreruter i naturskønne omgivelser og flere billige, men gode skisportssteder.

Info
Karlova Studanka, priser fra 580 kr. for to overnatninger, halvpension og behandling, fra 1.400 kr. for en uge.
k-studanka.cz

Velke Losiny, priser fra 720 kr. for to overnatninger, halvpension og behandling, fra 1.570 kr. for en uge.
lazne-losiny.cz

De nye steder

Flere ganske små kursteder er den seneste tid skudt op flere steder i landet, og da tjekkerne ifølge internationale statistikker er de største øldrikkere i verden, er det er formentlig ikke tilfældigt, at velværebehandlingerne disse steder er baseret på tjekkernes foretrukne drik.

Flere mindre bryggerier har opdaget, at øl kan bruges til meget andet end at slukke tørsten med og tilbyder blandt andet massage og bade, hvor øl indgår som en naturlig del af behandlingen.

En af dem er familiebryggeriet Chodovar, som ligger i Chodova Plana i det vestlige Tjekkiet, kun et stenkast fra Marianske Lazne.
Og ifølge den læge, bryggeriet har tilknyttet, er det bevist, at øl har en helbredende virkning på kroppen, blandt andet skulle det være godt for immunforsvaret.

En typisk behandling består af et badekar fyldt med mineralvand fra det nærliggende kursted Marianske Lazne tilsat øl, humle og diverse gærrester og en efterfølgende massage. Alle behandlinger er ledsaget af en velskænket øl, fordi det skal naturligvis ikke kun være kroppen, der får glæde af de gyldne dråber.

Komplekset i Chodovar er suppleret med to restauranter, den ene af dem – »Restauranten i klippen« – i gamle lagerlokaler fra 1200-tallet, hugget ind i klippen.
I begge restauranter serveres traditionelle retter, hvor øl indgår som en uadskillelig del af retterne, som desuden helst skal skylles ned med en af de prisvindende øl fra bryggeriet taphaner.
 
Info
Chodova Palana, fra 900 kr. for to overnatninger, halvpension og behandling.
chodovar.cz

Roznov pod Radhostem, priser fra 900 kr. for to overnatninger, halvpension og behandling
roznovskepivnilazne.cz

Stramberk, priser fra 120 kr. pr. overnatning
relexvpodhuri.cz

Læs også: 5 steder med ro