Guide til New Yorks lufthavne

Bortset fra London er New York den by i verden, hvis lufthavne flest flypassagerer passerer igennem. Vi guider til JFK, Newark og LaGuardia.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end 109 millioner passagerer fløj til eller fra New Yorks lufthavne i 2012. De allerfleste fra storbyens tre store lufthavne, JFK, Newark og LaGuardia. Det gør New York til den by i verden med næstflest (kun overgået af London) passagerer i byens lufthavne.

Læs også: Guide: 5 insider-tips til New York

JFK og Newark, som er de to lufthavne, fly til Europa afgår fra, ligger cirka lige langt fra Manhattan, så transportmæssigt er der ikke den store fordel ved at vælge et flyselskab, der lander i den ene fremfor den anden. Til gengæld ligger de på hver sin side af Manhattan, så vær opmærksom på afgangslufthavnen, når turen går retur over Atlanten (det tager LANG tid at krydse Manhattan, hvis man er taget til den forkerte lufthavn).

Newark Liberty International Airport

Hvor ligger den: Ca. 24 km sydvest for det centrale Manhattan.

Hvem flyver dertil: SAS flyver direkte fra København. Der er ingen direkte fly fra Danmarks øvrige lufthavne. Flyver man med bl.a. British Airways eller Lufthansa (med en mellemlanding) kan man også lande her. 

Videre transport: Airtrain, som kører mellem terminalerne i lufthavnen,  kører også til Newark Airport Train Station. Herfra kan man tage et tog til Manhattan, det tager en halv time til Penn Station. Prisen er 12 dollars (ca. 68 kr.) Newark Airport Express bus kører til Manhattan til 16 dollars (90 kr.), det tager cirka 50 minutter. 

Faciliteter: Newark er New Yorks ældste lufthavn og har tre terminaler. Terminal B er den, de fleste selskaber med ruter til Europa benytter, bl.a. SAS. Terminalen har knapt 20 restauranter, caféer og snackbarer, bl.a. Starbucks, Wendys og Dunkin’ Donuts (til fans af amerikanerkæder) samt en belgisk ølbar. De fleste af dem ligger dog før security. Det samme gør butikkerne (som der blot er en håndfuld af), pånær et par taxfree butikker og mindre kiosker. 

Wifi koster 4,95 dollars (ca. 30 kr.) for en time, eller 7,95 dollars (ca. 45 kr.) for 24 timer. Der er wifi i hele lufthavnen. 

Fordele: Lufthavnen er stor, men skiltningen god, så det er forholdsvis nemt at orientere sig.  

Ulemper: Der er ofte kø ved sikkerhedskontrollen, da antallet af bodyscannere er ekstremt lavt i forhold til antallet af passagerer, der skal gennem dem. En times ventetid er ikke unormalt. 

Info: panynj.gov/airports/newark-liberty

John F. Kennedy International Airport

Hvor ligger den: Ca. 20 km sydøst for det sydlige Manhattan.

Hvem flyver dertil: Delta Airlines flyver direkte fra København. Det samme er det planen, at Norwegian skal gøre. Der er ingen direkte fly fra Danmarks øvrige lufthavne. Flyver man med bl.a. Air France, KLM eller Icelandair (med en mellemlanding) lander man også her. 

Videre transport: Airtrain, som kører mellem terminalerne i lufthavnen,  kører også til Jamaica Station og til Howard Beach Station, hvorfra man kan tage undergrundstoget til Manhattan, det koster 2,50 dollars (ca. 15 kr.). NYC Airporter er en shuttlebus, som kører i fast rutefart mellem Penn Station og Grand Central Station på Manhattan og lufthavnen. Det koster 16 dollars for en enkeltbillet (ca. 90 kr.) og tager cirka 45 minutter. Derudover kan man hoppe på en lang række buslinjer, som har stoppested i JFK. Prisen er 2,25 dollars (ca. 14 kr.). 

Faciliteter: JFK er New Yorks største lufthavn, over 90 flyselseksaber har ruter ind og ud ad JFK, og næsten 50 millioner passagerer fløj hertil eller -fra i 2012. 

JFK har syv terminaler (terminal 1-8, men der er ikke nogen terminal 6), terminal 4 er den primære til internationale flvyninger, bl.a. Air France bruger dog terminal 1, mens man skal gennem terminal 7, hvis man skal med bl.a. British Airways og Icelandair. Indenrigsflyvninger foregår primært fra terminal 5.

I terminal 1 er et par håndfulde restauranter og caféer, bortset fra en pizzabar ligger de dog alle før security. Til gengæld kan man bruge en masse penge, mens man venter på sit fly, i butikker som Bvlgari, Hermes og Cartier. 

I terminal 4 ligger størstedelen af de cirka 10 spisesteder og godt 20 butikker før security, mens restauranter, caféer og butikker i både terminal 5 og 7 ligger, så man kan benytte sig af dem, når man har overstået den eventuelle kø til sikkerhedskontrollen. Terminal 5 er kendt for sine gourmetrestauranter, bl.a. ligger her en steak-restaurant, en sushi-restaurant, og en række såkaldte gourmetmarkeder.  

Wifi koster 4,95 dollars (ca. 30 kr.) for en time, eller 7,95 dollars (ca. 45 kr.) for 24 timer. Der er wifi i hele lufthavnen. 

Har man lang ventetid i lufthavnen (evt. i forbindelse med en flyvning videre) kan man købe sig ind i en lounge, f.eks. Oasis Lounge i terminal 4, eller United Club i terminal 7. Med i prisen er bl.a. gratis wifi, lette retter, og adgang til aviser og magasiner. Pris ca. 200 kr. 

Fordele: I terminal 1 har man en imponerende udsigt over landingsbanerne gennem gulv til loft vinduer. I terminal 5 er der gratis wifi, i terminal 4 er der gode sæder og stikkontakter til opladning af telefoner m.v.  

Ulemper: Det kan tage timer at komme gennem security ved afgang og immigration ved ankomst. 

Info: panynj.gov/airports/jfk

LaGuardia

Hvor ligger den: Ca. 12 km øst for det centrale Manhattan.  

Hvem flyver dertil: Der er ingen fly mellem LaGuardia og Europa – lufthavnen er udelukkende til amerikanske indenrigsflyvninger og fly til og fra Canada med bl.a. Air Canada.  

Videre transport: Der er ikke noget tog fra LaGuardia (der kører busser mellem terminalerne). NYC Airporter er en shuttlebus, som kører i fast rutefart mellem Penn Station og Grand Central Station på Manhattan og lufthavnen. Det koster 16 dollars for en enkeltbillet (ca. 90 kr.) og tager cirka 45 minutter. Der kører desuden en række lokalbusser med stop i lufthavnen. 

Faciliteter: LaGuardia har fire terminaler, terminal B er med 40 gates den, hvorfra flest flyvninger foregår. 

Der er knapt 20 restauranter, caféer og snackbarer i terminal B, heraf ligger to ud af tre efter sikkerhedskontrollen, bl.a. Coffee Beanery, som er afløseren for Starbucks, der ikke længere har en filial i lufthavnen. Butikkerne ligger omvendt, med ganske få undtagelser, alle før sikkerhedskontrollen.  

Terminal C og D, som primært benyttes af Delta Airlines, er blevet renoveret og har et rimeligt antal butikker og restauranter, alle efter security. 

Wifi koster 4,95 dollars (ca. 30 kr.) for en time, eller 7,95 dollars (ca. 45 kr.) for 24 timer. Der er wifi i hele lufthavnen. 

Fordele: Lufthavnen ligger tæt ved Manhattan, så gider man ikke vente i timevis i lufthavnen, kan man med en taxi være på det centrale Manhattan (afhængig af trafikken) på 20 minutter. 

Ulemper: Lufthavnen virker for lille til det antal passagerer, der skal gennem den. I myldretiden skal man ikke regne med en siddeplads. 

Info: panynj.gov/airports/laguardia

Læs også: 8 hemmelige barer i New York