Guide til jul i Budapest

Ungarns hovedstad har et af Europas mest gedigne, hyggelige og smukke julemarkeder. Og her er god stemning og fordelagtige priser hele vejen rundt.

Gennem mere end hundrede år har der været julemarked på Budapests ved Centra Vörösmarty-plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sus Falch

Det store julemarked
Man skal være stor juleskeptiker for at modstå hyggen, charmen, folkloren og udvalget i de mange gode boder på Budapests store julemarked.

Læs også: Rejser til Østeuropa hitter

For 137. gang har madsnedkere, bagere, kunstnere og kunsthåndværkere sat hinanden stævne på byens centrale Vörösmarty- plads ud for det verdenskendte konditori Gerbeaud. Og man skal ikke langt ind på de toppede brosten for at fornemme, at alle synes, det er hyggeligt at være her.

Og det gælder ikke kun de lokale, som typisk dukker op efter arbejdstids ophør, men også stadeholderne og de mange folkeslag, der, som vi, er kommet rejsende til for at opleve julestemningen.
Gerbeauds facade er i højtidens anledning omdannet til en gigantisk julekalender, der fra 1. december dagligt kl. 17 åbner en låge til julemusikalsk ledsagelse.

Mere musik, og sågar lokale danse, fremføres fra pladsens scene, hvor de spisende i den nærmeste madbod kan nyde underholdningen fra bænken, mens de fylder maven med en veltillavet stegt pølse, et solidt grillspyd, og hvad dertil nu er valgt af surt og sødt.
Vi andre må stå, men det er stadig en fornøjelse. Og så kan man jo glide ubemærket ud blandt bodernes fristelser, når man har nydt sin del af underholdningen.

Man skal ikke runde mange boder, før man erfarer, at julemarkedet overholder sin formålsparagraf – at introducere de besøgende til ungarske skikke, mad, folkemusik, kunsthåndværk og andre nationale specialiteter.

Her er ingenting Made in China, men alt fremstillet i Ungarn med respekt for gamle håndværk og sans for nutidens ønsker.
En ung fyr sælger håndlavede, rustikke og elegante notesbøger i alle størrelser, der burde være i stand til at opfylde ethvert almanak-ønske. Og i en nærtstående bod gør lædersmedens fantastiske tasker og punge det svært at løsrive sig.

Andre boder frister med hele knagetræer af farvestrålende og finurlige filthatte til få hundrede kroner og de varmeste filthjemmesko i ligeså glade kulører til bare 270 kr. parret. Alle tiders meget personlige gaver til små piger og modne kvinder.
Flere østeuropæiske lande har en lang dukketeatertradition, og på julemarkedet kan man erhverve sig de mest livagtige marionetdukker til 150 kr. stykket. På skærmvægge af hønsetråd hænger naturligvis Pinocchio, men også soldaten, kongen, prinsessen, troldmanden, heksen, bondekonen og mange mange flere personligheder.

Håndmalede hårspænder kan købes for 41 kr., emaljerede skilte til wc-døren koster det dobbelte, men honningkager og julegodter noget mindre.

Naturlige juleranker af laurbærblade, tørrede appelsinskaller, røde chilier og andre duftende elementer hænger i store bundter side om side med håndlavede sæber og julekranse. Rustikke smykker, hjemmestrikkede vanter og ditto sokker kæmper med komplette krybbespil om publikums gunst på den hyggelige julemarkedsplads, som fortjener et besøg ved højlys dag, såvel som ved lygtetændingstid hvor det store juletræ, julekæder og fakkelblus kommer rigtig til deres ret.

De bedste shoppingsteder
Julemarkedet er naturligvis et besøg værd, når det gælder julepynt, kunsthåndværk og værtindegaver. Derudover skal man ikke snyde sig selv for en tur ad byens lange gågade, Váci útca, som strækker sig fra julemarkeds-torvet og derudad. Vær dog forberedt på, at souvenirbutikkerne får stadig mere magt, jo længere du fjerner dig fra julemarkedet.

Til gengæld er det værd at tage afstikkere til sidegaderne i nærheden af julemarkedet, hvor gode skobutikker for ham og hende, modeforretninger og gavebutikker ligger skulder ved skulder med delikat pyntede facader og udstillingsvinduer.

Internationale modehuse med stjernestatus har det med at rotte sig sammen på bestemte strøg, og Budapest er ingen undtagelse. Gælder det Gucci, Louis Vuitton med flere, men også Nike og italienske GAS, som har virkelig god mode til prisen, er det bare med at søge ud ad den brede Andrássy útca.

Og er der én ting, man ikke skal i Budapest, er det at gemme seriøs shopping til en søndag. Denne ugedag holder langt de fleste lukket.

Holder du af at opleve stederne, hvor de lokale provianterer fødevarer, så kig indenfor i den store markedshal for enden af gågaden. På førstesalen udbydes alskens tøj og tingeltangel i meget varierende kvalitet, mens stueetagen er forbeholdt fødevarer.
Paprika, syltet eller på anden måde præserveret på ægte ungarsk manér, er en skæg værtindegave, hvis du da ikke falder for en anden national fristelse, som kan fragtes hjem i feriekufferten. Sjovt er det også at se de bugnende boder med gulerødder, grisetryner og hønsefødder, der for længst er skrevet over i de gastronomiske historiebøger herhjemme, men stadig simrer i ungarske kødgryder.
 
Musikalske spisesteder
I Budapest er der tradition for livemusik til maden på mange af de spisesteder, der satser på det traditionelle ungarske køkken og traditioner med et twist.
Det dejlige er, at musikerne i udstrakt grad er dygtige, og at der spilles ungarsk musik og ofte sigøjnermusik.

Lige netop sigøjnermusik lyder ved bordene på Restaurant Karpatia på Ferenciek tere 7-8, der er en af byens ældste restauranter. Siden 1877 er der blevet serveret mættende retter, og gullaschsuppe, vildtragout og vildsvin er værd at prøve. Restauranten er delt i Brasserie og Restaurant. Der skal bestilles bord, hvis man vil være sikker på at komme til, og det er umagen værd at få bord i den del, som har gamle håndmalede vægge fra 1920erne.

Såvel Karpatia som Mátyás Pince lige ved Elizabeth-broen ligger i centrum. Og Mátyás Pince skal have fem julestjerner for et virkelig velspillende husorkester anført af det kendte Lakatos-dynasti, der giver alt, selvom der ikke er mange gæster i restauranten. Til gengæld skal man naturligvis kvittere med drikkepenge.

Man skal selvfølgelig også prøve kong Mátyás yndlingsmenu til under 300 kr. – som de fleste mænd vil svælge i, og mange kvinder levne fra.

Det kan man så gøre, mens man nyder fresker og glasmosaikker, der blev erklæret national kulturarv i 1973.  Alt i alt en skøn ungarsk totaloplevelse til virkelig overkommelig pris.

Den bedste udsigt
Det er både forfriskende og hyggeligt at opleve Budapest til fods, og man skylder sig selv og udsigten at vandre op på Borghøjen, der er mere end en høj med en borg.

Her ligger også Det Ungarske Nationalgalleri og Historisk museum, hvis man har tid og lyst til det, og når det nu er jul, kan man jo kigge ind på det besynderlige Marcipanmuseum, eller proviantere et par julegrise i museumsbutikken. Man overraskes virkelig over, hvad der kan produceres i marcipan, og børn vil garanteret elske at få en af de mange figurer i pakkekalenderen.

På Borghøjen ligger også et marked med duge, pudebetræk, dækkerservietter og alt muligt andet, det kan lade sig gøre at udsmykke med nål, tråd og alverdens sting.

Man fornemmer hele tiden at være højt hævet over byen, og det er hyggeligt at vandre omkring i de gamle gader, nyde de fine metalskilte, der svinger i vinden på facaderne, og rart at hvile apostlenes heste i varmen på en stille cafe, før nedstigningen begynder.

Læs også: 3 julemarkeder på svensk