Guide til Dubai på den billige måde

Meget af det er svinedyrt, men Dubai rummer også arkitektoniske vidundere, der er gratis at opleve, og livlige arbejderkvarterer med skøn mad til få penge. Rejseliv guider til Dubais (næsten) gratis glæder.

01 Markedsstemning

Det kræver en arbejdsstyrke i millionstørrelsen at betjene byens tusindvis af fornemme gæster, og denne arbejdsstyrke kommer ikke fra de lokale. Emiraterne har velpolstrede bankkonti og gode jobs og har ingen interesse i de underbetalte jobs i servicesektoren og byggebranchen. 

Det er her, de livlige gader i bydelen Deira kommer ind i billedet. For i Deira holder Dubais sydøstasiatiske gæstearbejdere – primært indere og pakistanere – til. De spiser her og de handler her, og det er resulteret i en intensitet af gadeliv, der ellers ikke er karakteristisk for bilbyen Dubai. 

I Deiras trængte gyder er der menneskemylder, neonlys, talrige lugte, og et væld af butikker med farvestrålende facader, der sælger krydderier, guldsmykker (falske såvel som ægte), traditionelle klædedragter, elektronik-skrammel og alt andet mellem himmel og jord. 

Den hektiske stemning gør, at man for en kort stund glemmer, at man befinder sig i en stenrig og hypermoderne oliestat og i stedet føler sig hensat til New Delhis handelsgader. 

To højdepunkter i Deira er dels guldmarkedet, kaldet Gold Souq, hvis boder efter sigende rummer mere end 25 tons rent guld sammenlagt, dels det ualmindeligt fotogene og meget atmosfæriske marked SpiceSouq, der som navnet antyder, byder på et svimlende udvalg af alskens krydderier fra alle verdenshjørner, og aromatiske indtryk, der med garanti får appetitten frem.

Hvis man er på udkig efter gaver eller souvenirs, er det her muligt at gøre et godt køb inden for både bl.a. vandpiber, røgelse og selvfølgelig krydderier, heriblandt safran af høj kvalitet til en billig penge. 

02 Vandvejen

Lige overfor Deira, men på den anden side af floden Dubai Creek, der tvedeler byen, finder man kvarteret Bur Dubai, som også er en ældre bydel med lavere bebyggelse, hvor mange gæstearbejdere fra den tredje verden bor.

Noget af det mest charmerende ved Bur Dubai (såvel som Deira) er måden, man kan komme dertil på – ad vandvejen. 

Vandtaxaer, de såkaldte abraer, pendulerer mellem de to kvarterer på gyngende og langsommelig vis til den beskedne pris af 2 kroner. Endestationen i Bur Dubai er havnepromenaden, som især efter mørkets frembrud er et behageligt og stemningsfyldt sted at spankulere rundt.

Med udsigt til både skyskrabere i det fjerne, sirligt restaurerede traditionelle bygninger, gamle sejlbåde og store passagerfly på vej til og fra Dubais enorme internationale lufthavn få kilometer derfra rummer promenaden mange kontraster, som giver et godt indtryk af, hvad Dubai er for et sted.

Et par skridt fra havnefronten finder man det historiske kvarter Bastakia, der er et labyrintisk virvar af gamle bygninger med charmerende trædøre og stukkatur, der er istandsat til perfektion – nogle vil næsten sige for meget. Det gør dog ikke stemningen i gårdhaven på restaurant Bastakia Nights dårligere – smut herind til en drink. 

03 De riges udstillingsvindue

Man kommer ikke udenom, at Dubai er lig med ekstrem rigdom, og hvad enten man kan deltage i luksus-udskejelserne eller ej, bør ethvert besøg til Dubai indeholde en udflugt til et af de områder, hvor der spilles med de finansielle muskler.

Intet sted er mere oplagt til dét end Jumeirah Beach Residence. Jumeirah Beach Residence er 1,7 kilometer hoteller og luksuslejligheder, der i 2008 stod færdigt som det største sammenhængende boligkompleks nogensinde. 

Kvarteret er imponerende i sig selv, og man kan nemt få hold i nakken af at kigge op ad de tårnhøje bygninger langs stranden ud til den Persiske Golf. 

Den virkelige attraktion er imidlertid det tilbagelænede luksusliv, der udspiller sig ved foden af de mastodontiske bygninger. Her finder man den såkaldte Jumeirah Beach Residence Walk, som er et kilometerlangt udendørs kompleks i to plan spækket med tøjbutikker, caféer og restauranter (der ikke nødvendigvis er hundedyre), hvor man kan sidde i magelighed og tjekke sheikerne ud, når de kommer trillende forbi i deres ekstravagante biler. 

04 Ekstrem arkitektur

Dubai er som bekendt for de fleste centrum for arkitekter med vidtløftige idéer, der har ført til nogle af verdens mest vanvittige byggeprojekter. Det er der kommet en storby ud af, som byder på unikke arkitektoniske oplevelser, som er helt gratis (så længe man bliver på jorden). 

Det bedste sted at opleve Dubai fra byens mest himmelstræbende og visuelt imponerende side er ved foden af verdens højeste bygning, Burj Khalifa, der som et moderne babelstårn rager 828 meter op i himlen. 

Lige ved siden af ligger den menneskeskabte Burj Khalifa Lake, som i bedste Las Vegas stil er udstyret med et gigantisk springvand, der på bestemte klokkeslæt (hver halve time mellem kl. 18 og 22) sætter i gang i et overdådigt show med vand, lyd og lys (rygtet siger, at man kan se lysskæret 30 kilometer væk). 

Kulissen til showet er Burj Khalifa, der med sin vanvittige højde fremhævet af kraftige projektører er et fantastisk syn.

05 De gode madoplevelser

Selv om feterede tv-kokke flokkes om at åbne Michelin-dekorerede madtempler til glæde for Dubais overklasse, er byen fuld af lækre små madsteder, der både er en fryd for smagsløgene og budgettet. 

Hvis man vil smage på ægte indisk, pakistansk og arabisk mad, kan man for eksempel tage til arbejderkvarteret Al Satwa. 

Midt på Satwas hovedstrøg Al Diyafah Street finder man den lokale favorit Al Mallah, der serverer mange forskellige veltillavede regionale specialiteter, blandt andet lamme-shawarma. Som man passende kan skylle ned med en friskpresset frugtcocktail, som stedet også er kendt for. 

Al Satwas andet store tilløbsstykke på den kulinariske front er Ravi Restaurant, der byder på autentisk indisk-pakistansk mad til urimeligt lave priser. 

Her sidder man side om side med taxachauffører og indiske forretningsfolk, men der vil helt sikkert også være en håndfuld turister ved de små borde, for stedet blev optaget i diverse guidebøger, efter stjernekokken Anthony Bourdain lagde vejen forbi i forbindelse med en tv-udsendelse.

Se også: Verdens højest beliggende restaurant åbnet i Dubai