Guide til bil-leje i udlandet

At leje en bil på feriemålet behøver ikke være dyrt og besværligt - bare du følger en række gode råd.

Få styr på biludlejning. Det kan godt betale sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Du skal til Sydfrankrig på sommerferie, men orker ikke at køre derned. Men når du er der, vil du gerne ud i de lokale landsbyer, men har ikke lyst til at være overladt til offentlig transport a la francaise.

I så fald er der ingen vej udenom en lejebil. Som hverken er dyrt eller besværligt – bare du gør dit hjemmearbejde ordentligt.

Hvilken biludlejer skal jeg vælge?

Der findes oceaner af gode fif og tommelfingerregler, når bilen skal bookes.

En lang række hjemmesider udbyder tværgående søgefunktioner, hvor de henter tilbud hjem fra en række udlejningsselskaber, så du får det bedste tilbud til dit behov.

Problemet med dem er, at de som mellemled ikke altid rammer den endelige pris korrekt, og nettet er fyldt med sure billejere, der på trods af vouchers og bookingkvitteringer alligevel er endt med at betale ekstragebyrer ved udlevering på destinationen.

De store firmaer

Er du til livrem og seler, skal du booke direkte hos et af de store og velrenommerede firmaer som Sixt, Europcar, Budget, Hertz eller Avis.

Alle disse udlejere er globale og leverer som oftest den bedste service, hvis uheldet skulle være ude i udlejningsperioden.

Ulempen er, at de sjældent er de billigste, men du ved, hvad du får, og tingene er som regel i orden.

Det samme gælder forsikringer og småbuler på bilen. firmaerne tjener nok på udlejningen til, at de ikke behøver at prøve at snyde med buler eller gigantiske selvrisikoer.

I skemaet kan du se, hvad en uges billeje hos de store firmaer koster.

På budget

Er du på budget og rejser alene og uden en stram tidsplan, kan der være en idé i at vente med at leje, til du kommer frem til destinationen. De mest populære destinationer har altid en understrøm af biludlejningsfirmaer, der lever af at leje biler ud, der har aftjent deres værnepligt i de store selskabers lejeflåder. Her sparer du typisk 20-30 pct. på billejen. Bilerne er som oftest et års tid gamle, men de fejler ingenting.

Det er billigere, men det er her, du skal læse ALT med småt. For nogle af de små lokale firmaer har gjort det til en forretning at spekulere i tårnhøje selvrisikoer på buler, som bilen måske allerede havde, da du fik den.

Ekstraudstyr

Lejer du bilen hjemmefra, er det en god idé også at leje ekstraudstyr som f.eks. barnesæder hjemmefra. Venter du, til du står på stedet, risikerer du, at der f.eks. ikke er flere barnesæder.

Kontrakten

Der er en række ting, du skal huske, inden du underskriver kontrakten.

Du skal sikre dig, at der er fri kilometer inkluderet (ellers kan det blive en dyr forretning, hvis du skal køre langt), du skal tjekke selvrisikoen, og du skal holde øje med, om tanken er fyldt helt op.

På forsikringsdelen er det vigtigt at tjekke, om ansvarsforsikringen (Liability Insurance Supplement, forkortet LIS) er høj nok. Den skal kunne dække, hvis du f.eks. er skyld i, at en turistbus kører galt.

Kaskoforsikring er den forsikring, der dækker de skader, du eventuelt laver på bilen (Loss Damage Waiver forkortet LDW). Den er som regel inkluderet i prisen – men tjek, hvor høj selvrisikoen er. Vil du ikke have nogen selvrisiko, så tegn en Super Collision Damage Insurance (Super CDW).

Tjek, om der er skader, som ikke er dækket af forsikringen. F.eks. stenslag eller fælge. Man kan som regel også tegne en forsikring, der dækker disse skader.

Er du til livrem og seler, så tegn det hele. Hvis ikke, så bare sørg for, at selvrisikoen ikke er for høj.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

Når du får bilen

Tjek tilstandsrapporten, der følger med kontrakten, som angiver eventuelle buler og skrammer på bilen.

Hvis der er flere skrammer på bilen end dem, selskabet har skrevet på tilstandsrapporten, så få dem noteret af en fra udlejningsfirmaet. Det gælder både karosseriflader, fælge og ruder.

Og de skal skrives ned, en mundtlig aftale med Alonso holder ikke, når det er Miguel, der tager imod bilen, når du afleverer den.

Sørg for, at du har alle telefonnumre til udlejningsselskabet, forsikringsselskabet og udlejningsselskabets vejhjælpsservice, hvis uheldet skulle være ude.

Når du afleverer bilen

Hvis der ikke er nogen til at tage imod bilen, når du afleverer den, men du blot skal smide nøglen i en postkasse, så tag billeder af bilen, så du ikke kan blive pålagt at betale for evt. ridser m.v., der ikke var der, da du afleverede den.

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!