Guide til Azorernes ni øer

Azorerne, et portugisisk ø-rige langt ude i Atlanterhavet, er historie og kultur, men først og fremmest en opvisning i noget af klodens smukkeste natur.

Skulle en pris for Azorernes flotteste kystlinje uddeles, ville Sao Jorge fortjent løbe med prisen. På øens nordside rejser de stejle klippesider sig, så langt øjet rækker. Fold sammen
Læs mere

»Smag på min ost«. »Se mit væveri«. »Kig ud over kystlinjen«, »Er du klar på de næste par hundrede meter opad mod toppen på vulkankeglen?« »Sæt dig i stolen, og nyd solen gå ned over Pico, mens du sipper til et glas Frei Gigance«. 

Se også: 5 øer du bør holde dig langt fra

Udsagnene, man møder på Azorerne, er mange og giver et mangesidet billede af alt det, som de ni portugisiske øer 1.500 km ude i Atlanterhavet har at byde på. Azorerne er et særpræget og unikt stykke landskab, iblandet en stærk kultur og med en unik identitet. Rejseliv guider til de ni øer. 

Faial 
Hovedstaden Horta ligger smukt nær havet og lige bag de opdyrkede marker i højderne. Oplev en helt ny appendiks i form af en gold ørken, som er tilføjet øen for lidt over 50 år siden. Gå også på opdagelse i marinaen og spot danske Atlant-sejleres mole-billeder.

Flores 
Azorernes vådeste og smukkeste ø. Sammen med naboøen Corvo er Flores den vestligste af Azornerne, og ligger næsten halvvejs imellem Europa og Nordamerika. Dyrk øens isolation og de vanvittigt flotte vandfald. Gå til ro til til lyden af havets brusen lige udenfor døren.

Teraceira 
Azorernes uden sammenligning historisk rigeste by, Angra do Heroismo, ligger på denne ø. Den er på Unescos liste over Verdenskulturarv og er en skattekiste at vandre rundt i med sine overdådige kirker, palæer og huse i barok og renæssance. Ude på landet mod vest er øen et kludetæppe af grønne enge og marker.

Sao Miguel 
Azorernes hovedø, og øen, de fleste ankommer til og ofte forbliver på. Ikke uden grund, for Sao Miguel er med sine 65 km fra øst til vest og 12 km fra nord til syd den største ø i Azorerne, og har samtidig den største mangfoldighed i naturen. Fra kogende, sydende og boblende termiske kar til flouriserende, mangefarvede kratersøer. For ikke at glemme yndefulde stier, som fører ind til fossende vandfald.

Pico 
Vulkanen, som hæver sig næsten 2400 meter over øen, er et must at bestige – helt eller delvist. Her dyrkes vin, som var de russiske zar-familiers foretrukne. Her hersker naturen vild og barsk – både på land og ude i havet, hvor man kan få de bedste spot af hvaler.

Sao Jorge 
Madens ø og kysternes ø. Ostene er saftige og vellagrede. De kommer fra de mange sortbrogede køer på græs året rundt. Kystlinjerne – især mod nord – er de flotteste på alle øerne. Små kirker med træudskårne stukker i vægge og lofte, ydmygt, men imponerende.

Graciosa
Endnu en af de mere ukendte øer. De første sømænd ankom til denne næstmindste af øerne i 1400-tallet, og de mente, at dens form lignede formerne af en kvindes barm – derfor navnet Graciosa, den yndefulde. Øen har charme – og bestemt ynde – men har ikke de samme storslåede kyststrækninger som de fleste af de øvrige øer.

Corvo
Corvo, et spytkast fra Flores, er den vestligst beliggende ø. Her bor under fem hundrede sjæle. I øens indre strækker Morro dos Homens sig 718 meter op mod himlen, og omtrent hertil når øens eneste asfalterede vej. Corvo måler ikke meget mere end 15 kilometer på det længste sted. 

Santa Maria
Har en meget speciel natur, da den ene halvdel af den godt 100 km2 store ø er helt flad og med næsten ingen vegetation, da det yderst sjældent regner, og den anden er bjergrig, med træer, med landbrug og med regn. Øen er den sydligst beliggende af de ni og har masser af smukke sandstrande at prale med.

Se også: 12 hemmelige græske øer