Guide til Adriaterhavets perle

Den smukke gamle kystby Dubrovnik er Kroatiens største turistmagnet. Rejseliv.dk fik gode råd fra de lokale til at undgå de værste turistfælder.

Rejseliv imported photo

De lyse sten i den 300 meter lange hovedgade Stradun udstråler kølighed i middagsheden, hvor solen spejles i stenene, der er slidt spejlglatte af tusindvis af trampende, trippende, slentrende fødder.

Næste: En dag udenfor byen og 5 attraktioner

Overalt smutter velnærede bykatte rundt, på jagt efter det næste måltid eller den næste skyggefulde plet.
Kroatiske Dubrovnik er et stykke levende, åndende histore – af både den gode og dårlige slags. Engang en selvstændig republik med et forbilledligt demokrati og en sund økonomi baseret på handel med blandt andet salt og guld, og for kun atten år siden skuesplads for en krig, der efterlod to ud af tre bygninger i den gamle by ødelagte eller beskadigede.

I dag er byen genopbygget til fordums storhed. Kun to kort over bombenedslagene, diskret placeret indenfor de to byporte, Pile og Ploce, og byens bemærkelsesværdigt nye tegltage afslører den nænsomme restaurering.

Med genopbygningen er turisterne vendt tilbage. I mængder, der får nye fire- og femstjernede hoteller til at skyde op langs kysten i rekordtempo – med udsigt over det vand, som oceanografen Jacques Coustau engang kaldte »det klareste i Adriaterhavet«.
Men selv om turisterne flokkes som sværme af oplevelsesgrådige græshopper, får de ikke lov at ødelægge den gamle by. Indenfor den to kilometer lange bymur hersker nemlig strenge regler: Her er ingen biler, ingen neonskilte (al skiltning skal ske med neutrale hvide eller gyldne bogstaver på samme bordeaux baggrund), og alt henkastet affald bliver skyndsomt fjernet, næsten før det rammer gadens sten. Intet får lov at skæmme Adriaterhavets Perle.

En gåtur på bymuren
Som førstegangsbesøgende i byen er det en god idé at begynde med en gåtur på bymuren. Det koster 70 Kuna (der nogenlunde svarer til det samme i danske kroner), men pengene går til et godt formål: restaureringsprojekter i både Dubrovnik og oplandet.

Fra positionen over byens tage kan du nyde det blå, blå Adriaterhav på den ene side og på den anden afsløres i mylderet af orange tegltage byens hemmeligheder: en frodig have, en skjult basketbane i grelle grønne og blå farver eller en privat gårdhave. Dele af turen på de laveste dele af muren går direkte forbi folks vinduer.

Det er imidlertid ikke kun historie og kultur, der lokker i Dubrovnik, mindst lige så vigtige ferieattraktioner er sol, hav, mad og drikke – og i Dubrovnik er kodeordet »alt godt fra havet« – skyllet ned med fremragende lokale vine. Denne guide er udarbejdet med hjælp fra lokale beboere, der ved, hvordan man undgår turistfælderne på især Stradun og parallelgaden Prijeko.

De gode restauranter

Proto, Siroka 1
Priserne er i den dyrere ende, (Proto har samme ejere som den overvurderede Nautika), men kvaliteten er i orden i restauranten, der serverer førsteklasses skaldyr- og fiskeretter, lavet efter traditionelle opskrifter (restauranten har ligger der siden 1886). Den romantiske atmosfære alene er prisen værd.

Lokanda Peskarija, Den gamle havn 
Med de mange vakkelvorne borde stuvet sammen på havnefronten ligner Lokanda Peskarija en turistfælde. Men kun til du har smagt maden. Alt godt fra havet, serveret i rigelige mængder med god lokal vin. Prøv især deres Crni Rizot, kulsort blæksprutterisotto. Og så er priserne yderst rimelige.

Konoba Rozario, Prijeko 1 (på hjørnet til Zlatarska)
Lad dig ikke narre af den anonyme indretning – Rozario byder på afslappet stemning og byens muligvis bedste rejerisotto, foruden en række andre fiske- og skaldyrsretter.

Lucin Kantun, Od Sigurate
Af de lokale regnet for en af byens bedste restauranter. Lucin Kantun har specialiseret sig i tapasagtige småretter, både kolde og varme og altid med de lokale oste og skinker, der bestemt ikke lader nabolandet Italien noget efter. Prøv for eksempel lam med lavendel og honning.

Wanda, Prijeko 8.
Åbnet i 2006 af Goran Starcic, en lokal kok, der i 15 år havde restaurant i Los Angeles, men længtes hjem. Menuen er italiensk-inspireret. Alle råvarer købes samme dag.

Mea Culpa, Za Rokom 3
Ejet af folkene bag Lokanda Peskarija. Har fortjent sit ry som leverandør af byens bedste – og største – pizzaer.

... og de overvurderede

Nautika, Brsalje 3, Pile Gate
Nautika er en af Kroatiens mest berømte restauranter, og det kan ses på a la carte-kortets priser. De lokale undgår stedet, der måske nok ligger smukt med udsigt til tre af Dubrovniks forter og Adriaterhavet, men ikke helt lever op til prisniveauet. En frokostmenu kan dog fås for rimelige penge.

Gil’s, Sv. Dominika
Med et moderne interiør og en uforlignelig udsigt over den gamle by er Gil’s værd at besøge for en (dyr) godnatdrink. Men restaurantniveauet er dalet i takt med stedets popularitet.

Næste: En dag udenfor byen og 5 attraktioner