Guide til 5 sydende storbyer

Her er fem byer, der byder på solskin, seværdigheder og andre varme oplevelser i vores frysende snefyldte januar.

Der er livlig færdsel i Sydney havn, hvor bl.a. de grønne færger krydser frem og tilbage over bugten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Det bedste er gratis
Hvor: Cape Town, Sydafrika
Info: tourismcapetown.co.za
Vejret lige nu: 28 grader og solskin.

Naturen ligger lige uden for døren, og sommersolen står højt på himlen over Sydafrikas smukkeste by.
Her inviterer omgivelserne næsten til en aktiv ferie, og der er masser af muligheder for at opleve byen og omegnen, også uden at betale entré, som byens turistorganisation reklamerer på deres hjemmeside.
Tag for eksempel en vandretur op på byens vartegn, toppen Table Mountain, og nyd udsigten. Cykl ud i Cape Winelands og spis frokost på en vingård, eller tag på tur i havkajak rundt om Cape Point.

Lige nu er det årstid for strandliv, og der er masser af strande at vælge imellem.
Leg i bølgerne i Victoria Bay eller følg en pingvin på Boulders Beach.
Men byen har naturligvis også masser kulturelle tilbud og historie, man kan at opleve. Følg eventuel ruten »Cape West Coast Mission Station Route« fra Mamre til Vredendal. Eller mød hverdagslivet og besøg et marked, »Stellenbosch Slow Food« eller markedet ved »Woodstock Biscuit Mill« er gode.
Du kan også bare slentre langs Sea Point Promenade og nyde en af Afrikas smukkeste solnedgange.

2. Tag en tango
Hvor: Buenos Aires, Argentina
Info: bue.gob.ar
Vejret lige nu: 30 grader og solskin.

Egentlig var det »kun« en dans – men en dramatisk og sensuel dans ledsaget af instrumentalmusik.
Sådan var det i det mindste i de første 30 år, efter tangoen opstod i San Telmo bydelen. Først derefter kom der sang til tangomelodierne.
Buenos Aires blev grundlagt San Telmo, da den spanske søfarer Pedro de Mendoza i 1536 byggede et fort på stedet. Han gav det navnet »Nuestra Señora Santa María del Buen Aire« – »Vor frue den hellige Maria af den gode vind«.
Fortet fra dengang er væk. Men de gamle huse, man ser i dag i kvarteret, hvor de ældste er fra 1800-tallet, giver et godt billede af, hvordan byen har set ud engang. Og hvordan den vil blive ved med at se ud, for de gamle huse renoveres nu.

Se også: Stort udvalg af storbyrejser

San Telmo har sin helt egen tilbagelænede stemning midt i millionbyen. Den kan vel bedst sammenlignes med Vesterbro i København – lidt rå med et hjerteligt tilsnit – og kvartereret er blevet in at bo i.
Det er her, man finder den rigtige tango, siger de i San Telmo, og her ligger klubberne, og her ligger den lille, grønne Plaza Dorrego med cafeborde i træernes skygge og linoleum på brostenene som »dansegulv«, hvor lokale tango-dansere optræder og  indkasserer fortjente pesos fra publikum.

3. Pastelfarvet oplevelse
Hvor: Miami, USA
Info: miami-florida.com
Vejret lige nu: 26 grader, sol og lette skyer.

Det er godt 100 år siden, at det begyndte at blive fashionabelt i den amerikanske overklasse at søge til Floridas milde klima om vinteren.
Men det var først fra 1920’erne og frem til Anden Verdenskrig, at Miami for alvor blev etableret som en tropisk legeplads.
I de år blev hotellerne bygget i rækker i tidens foretrukne stil langs Ocean Drive og stranden på øen ud for Miami. Art Deco kvarteret på Miami Beach voksede til at blive USAs største og er nu etableret som et »historisk distrikt«.

Tilbage i 1976 gik en gruppe arkitektinteresserede sammen og etablerede en »Art Deco Weekend« for at skabe interesse for kvarteret og arkitekturen, og især interesse for at bevare Art Deco kunsten og kulturen på øen.
Det lykkedes. Siden har der hvert år midt i januar været Art Deco weekend, og i dag detager i titusindvis i de mange arrangementer.
I år foregår det fra fredag 14. til og med søndag 16. januar.
Programmet omfatter blandet andet guidede ture, foredrag, film, parader – og en specielt for hunde – dans-, musik- og teaterforestillinger, veteranbilshow og der er boder med antikviteter og kunst.

4. Duften af østens mad
Hvor: Singapore, Singapore
Info: yoursingapore.com
Vejret lige nu: 30 grader, sol og evt. tordenskyl.

Spisetid – det er altid i Singapore. Ingen andre steder i Østen har man duften af mad i næsen i 24 timer i døgnet.
Og hvilken duft. Tænk asiatisk mad, og du kan finde alle varianter.
Smag f.eks. det unikke Peranakan-køkken og de retter, som de kinesiske immigranter med lokal indflydelse fra Penang, Malacca, Indonesien og Singapore har udviklet. Nogle kalder det også Nonya, der er et gammelt malay-ord brugt som tiltale af en prominent kvinde.

Eller sæt tænderne i rene kinesiske, indonesiske eller malaysiske retter – for ikke at tale om det indiske køkken.
Her er mad for enhver smag og pengepung. Miele Guide har kåret restaurant »Iggys« som Asiens bedste, og en anden singaporerestaurant, »Jaan«, ligger nummer fire på guidens top-ti liste.
I den anden ende af prisskalaen og helt specielt for Singapore er de såkaldte hawker markeder.
Det er spisemarkeder med masser af madboder, hvor man bestiller en ret her en der, og får dem serveret ved sit bord, når de er klar. Lau Pa sat er et godt hawker marked.

5. Surfing and singing
Hvor: Sydney, Australien
Info: sydneyaustralia.com
Vejret lige nu: 31 grader og solskin

Der er en stemning af strandfest i byen, der er omgivet af vand fra næsten alle sider. Og de afslappede sydney-boere er da også klar til en barbecue eller et bar-besøg når som helst.
Der er fore eksempel altid livligt i de mange barer og restauranter omkring Darling Harbour.
Byen er indbegrebet af frisk luft og fri natur. Der er fire store nationalparker med 8.000 kvadratmeter fri natur rundt om byen, som også har masser af strande.

Bondi Beach syv km fra centrum er den mest berømte strand, mens turen til Manley på den anden side af Sydney Harbour i en af de små grønne færger, der sejler på kryds og tværs af havnen, er nok så hyggelig.
Et helt andet tempo er der over en »havnesejlads« med Oz Jet Boating, hvor turen i store motorbåde med »jet-motor« i havnen og Port Jackson rundt gøres i ekspresfart.
Men det totale overblik over byen og havnen får man fra toppen af Harbour Bridge, hvor man iført specialdragt og sikkerhedsline fæstnet til brokonstruktionen kan kravle trappe efter trappe opad for til sidst at bestige den store bue over broen til en forrygende udsigt over havnen og byen.

Læs også: Guide til storbyer med strand