Guide til 5 oplevelser i München

Den bayerske by er mest kendt for den årlige Oktoberfest. Men München er meget andet end Bierstube og lederhosen.

Foto: Flickr.com/Jerome Marot
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Münchens kirker
Hvad: Kultur
Hvor: Bl.a. Theatinerkirche og Frauenkirche

Selvom Köln er kirkernes by, kan München godt være med. Der er rig mulighed for at bruge en dag på at besøge bl.a. Theatinerkirche, der ligger lige ved Odeonsplatz. Det er en af Münchens smukkeste barokkirker fra 1600-tallet. Den store forskel på kirkens inde og ydre gør det kun mere interessant. For nok er den gule rokokofacade særpræget og italiensk, men indeni får man en hel anden oplevelse af det lyse barokinteriør.

Er man ude efter at opleve et vue over hele byen, skal man besøge et af Münchens symboler, den 98 m høje Frauenkirche, der er gotisk, men meget enkel. Frauenkirche er byens største kirke og ligger lige i bymidten, derfor kan man også se dens to store tårne fra alle retninger. Der er mulighed for at komme op i det sydlige tårn, hvor man kan se over hele byen og til Alperne – dog gennem vinduer. Man skal være opmærksom på, at vejen op til toppen af tårnet er gennem en lille, smal trappe, hvorefter man skal med elevator det sidste stykke.

For studerende og børn over seks år koster det 1,5 euro, for voksne er det 3 euro. Hvis man vil undgå at skulle se byen gennem ruder, kan man besøge St. Peter-kirken, der ligger lige ved Marienplatz.

Info: muenchner-dom.de og theatinerkirche.de

2. De tre pinakoteker
Hvad: Muséer
Hvor: Bl.a. Pinakothek der Moderne

I området omkring Maxvorstadt, der også kaldes Kunstareal, kan man sagtens tilbringe en hel dag. På bare én dag kan man tage på en tidsrejse gennem kunsthistorien, hvis man besøger de tre pinakoteker: Alte, Neue og Pinakothek der Moderne.

På Pinakothek der Moderne kan man se kunst fra det 20. og 21. århundrede. bl.a. en udstilling om historiske genopbygninger af monumenter og bygninger fra hele verden. Men man kan også kigge på designkultur. Det koster 7 euro for studerende at besøge Pinakothek der Moderne, for voksne koster det 10 euro. Men hvis man søger museet om søndagen, kan man bruge en hel dag på museet for kun 1 euro. Der er også mulighed for at købe en kombineret dagsbillet, hvor man får adgang til alle tre pinakotheker. Det koster 12 euro. Museumsområdet byder også på mange hyggelige caféer.

Hvis man går cirka 500 m videre nedad Türkenstrasse, støder man på Café Puck. Her serverer de morgenmad lige til kl.18. På hverdage har de åbent helt indtil kl. 01, måske er det også derfor, mange unge og studerende slår vejen forbi. Indenfor kan man hente sig en avis på stang, men der er også et stort udvalg af modemagasiner som f.eks. Vogue.

Info: cafepuck.de og pinakothek.de

3. Shopping året rundt
Hvad: Shopping
Hvor: Omkring Marienplatz og Maximilianstrasse

Selvom München måske ikke er så kendt på den internationale modescene, er der rig mulighed for at gøre sig nogle gode køb. Et godt sted at starte er Marienplatz. Pladsen bruges ofte som samlingssted til folkelige arrangementer, men ellers er det en stor fodgængerplads, hvor man også kan nyde en øl på en af de mange caféer.

Fra pladsen er der under fem minutter hen til Münchens største fødevaremarked, Viktualienmarkt, hvor mange borgere køber ind. Frugt, oste, kød og fisk er bare nogle af de delikatesser, man kan tage med hjem. Her støder man f.eks. på manden, som er ude at købe grøntsager ind, og de ældre München-borgere, der står og nyder en kaffe på en af de mange hyggelige caféer. Går man tilbage til Marienplatz, er der i de tilstødende gader mulighed for at shoppe tøj i highstreetbutikker som H&M og COS.

De dyrere luksusforretninger og haute couture finder man på Maximilianstrasse, som er Münchens mest elegante boulevard. Her ligger designerbutikker som Jimmy Choo, Yves St. Laurent, Louis Vuitton og Gucci.  Det er dyrt, men det er en alligevel en oplevelse at gå på vinduesshopping ned ad den flotte boulevard, hvor sporvogne stadig kører forbi.

Info: viktualienmarkt-muenchen.de

4. Sushi ved Ølhuset
Hvad:  Restaurant
Hvor: Platzl

München er af gode grunde kendt for sit øl og for Oktoberfesten. Derfor kan man næsten overalt finde en Bierstube eller Biergarten, som de kalder deres ølstuer. Det gamle ølhus Hofbräuhaus ligger ved den lille plads Platzl, og allerede inden man træder ind i verdens mest berømte Bierstube, hvor bryggen engang blev serveret for fyrster, kan man høre de mange turister synge med og snakke for at overdøve det orkester, som midt i lokalet spiller folkemusik for fulde udblæsning.

Hvis musikken bliver for meget, rykker man bare ud i haven, der næsten er mere hyggelig, men også godt fyldt op med mennesker en fredag ved frokosttid. I dag er der flere turister end München-borgere. Fra Speisenkartet kan man bestille en traditionel bayersk løgsuppe for 2,5 euro og en liter mørk Hofbräu-øl koster omkring 7 euro.

Hvis man bliver træt af den bayerske mad, er Shoya, en lille japansk restaurant, som ligger ved det hyggelig torv Platzl og kun få skridt fra Hofbräuhaus, et besøg værd. Overfor ligger den Bayerische Staatsballet placeret. Restaurantens menukort er spækket med sushi, sashimi og supper. Sushiruller til cirka 5 euro og menuer til mellem 10,50 og 24 euro.

Info: hofbraeuhaus.de

5. Også om sommeren 
Hvad:  Citysurfing og offentlig park
Hvor: Eisbach ved Englisher Garten

Langt se fleste forbinder München med den store oktober-ølfest, men en solskinssommerdag i Englisher Garten kan anbefales til alle. Parken ligger i gåafstand fra midtbyen. Både børnefamilier og kærestepar kan slå sig ned eller gå en tur i den store park fra 1789, som er en af verdens største offentlige parker. Her er det et must at kigge forbi Chinesischer Turm, der nok er Münchens mest kendte ølhave og ligger lidt i midten af Englisher Garten.

Og når man nu er der, kan man også slå et smut forbi Tysklands måske mest kendte bølge, der ligger i hjertet af München, og viser en helt anden side af det ellers så traditionelle München. Byens surfere bruger nemlig flittigt floden Eisbach, der går gennem Englisher Garten, og som er en biflod til den berømte Isar-flod. Her mødes surfere hver dag, og det har turisterne også fundet ud af.

På en almindelig fredag står mange folk samlet på broen for at se både kvindelige og mandlige surfere springe på surfboardet og ned i vandet. Den såkaldte flodsurfing har fundet sted i München siden 1972 og har endda været sted for konkurrencer. I dag anbefaler man dog, at det kun er erfarne surfere, der bruger floden.

Se video på youtube.com/watch?v=AoT_BWMPPYI

Læs også: 8 gode Barcelona-bodegaer