Guide til 5 ø-ferier i Danmark

Der er 443 navngivne øer i Danmark. Knap 80 af dem er beboet og inviterer store som små til ø-ferier. Her er fem af dem – med hver sine særlige aktiviteter.

Mandø-bussen. Fold sammen
Læs mere

1. Det røde guld

Hvor: Læsø
Fakta: 118 km2 og knap 2.000 beboere
Hvad: Jomfruhummerfestival
Hvornår: Lørdag 3. august.
Info: jomfruhummerfestival.dk og visitlaesoe.dk

Der er faktisk både hvidt og rødt guld over øen i det nordlige Kattegat. Det hvide i form af det genopfundne sydesalt. Det røde: hummerrøde. Det er jomfruhummerne, det handler om, og som er blevet en stor indtægtskilde på Læsø. De fiskes året rundt, men det er højsæson i august og september, og det er her, den årlige jomfruhummerfestival holdes. Første lørdag i august, og i år er det 10. gang. Festivalens højdepunkt er kokkekonkurrencen, hvor en håndfuld af Nordens dygtigste kokke foran tusindvis af tilskuere frembringer nye retter med jomfruhummere baseret på råvarer fra Læsø. Vinderen af konkurrencen tildeles »Den gyldne Jomfruhummerklo«.

Bortset fra hummerne er det naturen, der er Læsøs stærkeste turistkort – fra tanget på tagene af de gamle traditionelle huse til de hvide sandstrande – oplevet på cykel, til hest, til vands med det gode skib »Seadog« eller på safaritur med Rønnerbussen. 

I havet omkring øen findes landets største bestand af spættede sæler. Omkring 1.000 dyr, mener biologerne.

Naturen i raffineret version findes i Saltsyderiet, der er en anden af øens store attraktioner. Her kan man se, hvordan man syder og damper saltet ud af det salt- og mineralrige vand i Rønnerne.

Læsø har færgeforbindelse til Frederikshavn og rute-taxaflyvning til og fra Tune Lufthavn på Sjælland.


2. Ø-kultur under lup

Hvor: Omø
Fakta: 4,5 km2 og 167 beboere
Hvad: Omø Kulturdage
Hvornår: Torsdag 25., fredag 26. og lørdag 27. juli
Info: omoekulturdage.dk og omoe-net.dk

Det er et forholdsvis nyt arrangement, Omø Kulturdage. I år er det kun tredje gang, arrangementet afvikles på den lille ø i Storebælt syd for Korsør og Skælskør. Formålet er at »sætte Omø under lup og fremhæve nogle af øens mange talenter«. Hvordan det vil ske i år, har arrangørerne endnu ikke røbet. Men sidste år, som var en stor succes med mange deltagere, var der både en seriøs ø-battle om, hvordan Omø skal overleve som ø, og underholdning, børneaktiviteter, udstillinger, historiefortælling, simultan-skak, koncerter, fest og god mad. Ellers har øen, der ligger op til Smålandshavet, gode forhold for lystfiskeri, og øens havn er stadig en aktiv fiskerihavn. 

Det er også en landbrugsø, og Omø landsby er en af landets mest velbevarede bondebyer, som op til år 1900 rummede alle øens gårde. De gamle huse, der kan dateres helt tilbage til 1700-tallet, er restaureret, og stemningen er ren idyl. I de seneste par år er rørdrummen kommet til øen. Næsten døgnet rundt kan man høre dens pauken, som lyder, som når man puster i en tom flaske, og ofte kan man også se den i luften på vej mellem søen og mosen.

Sommeren igennem kan man komme på rundtur med øens egne guider, som fortæller legender og fortællinger fra øens farverige historie. Og man kan nyde badelivet på øens gode strande.

Omø har færgeforbindelse til Stigsnæs på Sydsjælland.
 

3. Fire gange øen rundt

Hvor: Mandø
Fakta: 7,6 km2 og 37 beboere
Hvad: Mandø Marathon
Hvornår: Lørdag 17. august
Info: mandoemarathon.dk og mandoetourist.dk

Fra Mandø by ud ad asfaltvejen Bærmevejen og så ellers rundt på indersiden af diget. Det er den 10,5 kilometer lange rute, som deltagerne i  maraton-løbet skal igennem fire gange. Man kan også nøjes med færre omgange, hvis man bare vil være med. Mandø Marathon blev afviklet første gang sidste år. »Et væsentligt formål var at sætte Mandø på landkortet, hvilket er lykkedes over al forventning,« som Jesper Jacobsen fra styregruppen fortæller. 

600 løbere var tilmeldt, og selv om mange måtte opgive på grund af varme – visse steder på ruten var der over 40 grader i solen og fuldstændig læ på grund af diget – var der dømt succes. Især for den lokale løber, Danni Callesen, som vandt med en tid på tre timer og 14 minutter. 

Udover maratonløbet er det stilheden, der trækker, og at der er »højt til loftet«, samt Vadehavet og sælerne plus marsken og fårene, som de største seværdigheder. Skal det være kulturelt, er der Mandømuseet, et egnsmuseum indrettet i et skipperhjem fra 1800-tallet, Redningsstationen og Mandø Mølle at besøge.

Mandø er landets eneste ø, der hverken har havn eller bro. Man kører til øen ad Låningsvejen, der er farbar to gange i døgnet afhængig af tidevandet. Det er muligt at køre med privatbiler, men sikrere at tage de traktordrevne »busser«: Mandø Bussen eller Mandø Traktorbus fra øen til Vester Vedsted ved Ribe.


4. Danmarks mest solrige festival

Hvor: Sejerø
Fakta: 12,4 km2 og 366 beboere
Hvad: Sejerø Festival
Hvornår: Lørdag 2. og søndag 3. august
Info: sejero-festival.dk og sejero.dk

Den forholdsvis nye festival er en charmerende blanding af næsten mortenkorch’sk bondegårdsidyl og ny eksperimenterende musik tilsat kunstinstallationer. I år er det tredje gang, der afholdes Sejerø Festival i den nedlagte Marebjerggård på Gniben, og de første navne på programmet er offentliggjort: Robert Turman, amerikanske musiker i den mere eksperimenterende genre, Stargate, italiensk rockband, og den franske undergrundmusiker Vincent Caylet. 

Der er også dømt bondegårdsidyl på resten af den 13 kilometer lange slanke ø, hvor fugle og fjerkræ sammen med alle harerne har fredelige dage, da der hverken er ræve eller andre rovdyr på øen. Øen er begavet med mildt klima, kuperet landskab, og mange små badestrande plus en status som øen med flest solskinstimer i hele landet.

Sejerø museum er indrettet i den gamle købmandsgård i Sejerby, hvor både købmandens bolig og forretningen står, som den stod i »gamle dage« – med brune mælkeflasker, Richs-pakker, konserves og isskilte fra fordums tid.

Ved siden af ligger Sejerø Kulturhus med skiftende kunstudstillinger og arrangementer, og på havnen det lille mobile Galleri Tejsten opkaldt efter den sjældne kulsorte og hvide alkefugl med de luerøde fødder, som yngler i skrænterne på den sydøstlige del af øen.

Sejerø har færgeforbindelse til Havnsø i Vestsjælland.


5. Røvere og en kælen løve

Hvor: Ærø
Fakta: 88 km2 og 6.636 indbyggere
Hvad: Folk og røvere i Kardemommeby
Hvornår: Tirsdag 9. til lørdag 13. juli
Info: aeroefestspil.dk og aeroe.dk

Ganske vist kommer Det Kongelige Teater til øen med Gaetano Donizettis komiske opera »Elskovsdrikken« sidste weekend i juni. Men endnu mere komik bliver der med garanti, når de lokale skuespillere går på friluftsscenen i den gamle voldgrav under årets festspil på herregården Søbygaard, hvor tante Sofie vil herse med både politimester Bastian, Kasper, Jesper og Jonatan og endda med den måske farlige løve i årets forestilling, »Folk og Røvere i Kardemommeby«. Festspillene har været en tradition på Ærø siden 2007.

Selv om øen er forholdsvis stor, 30 km lang og 8 km på det bredeste sted og har to færgebyer, er Ærø alligevel indbegrebet af en sydfynsk ø med alt, hvad det indebærer af forventninger om idyl – den lidt ramsaltede idyl i søfartsbyen Marstal og stokrose-idyllen med de mange gamle og velholdte huse i det middelalderlige gadeforløb i Ærøskøbing. I Marstal er seværdighederne naturligvis centreret om fortiden som landets førende søfartsby. Historien fortælles på Søfartsmuseet, som også har kuriøse indslag som Mads Boyes samling af flaskeskibe. 

Men den slås med flere længder i Ærøskøbing i det gamle Fattighus, hvor Flaske Peters samling med over 100 år gamle flaskeskibe og verdens ældste er udstillet. 

Ærø har færgeforbindelse fra Ærøskøbing til Svendborg og fra Søby til Fåborg og til Fynshav.

Guide: 20 danske øer for enhver smag