Guide til 5 hundeslædeture

Man kan køre hundeslæde i en time eller to eller tage en flerdages tur væk fra civilisationen. Rejseliv.dk guider til fem længere eventyr på hundeslæde.

Man få stor natur og nærmest storladen stilhed på en hundeslædetur, hvor eneste lyd er hundenes prusten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland

Det er ikke alle forundt at suse af sted på en 1.800.000 kvadratkilometer isflade, og selv om man kun oplever en mikroskopisk del af det enorme isfyldte område, er en tur på indlandsisen - naturligvis - en del af pakken på en hundeslædetur på Grønland.

Der findes flere muligheder ud i hundeslæde på verdens største ø, en af dem er en fire-dages tur med tre overnatninger i hytte eller telt ude i naturen.

Slæden bag det arbejdsivrige spand hunde starter ud i Illussiat og stopper bl.a. hos fiskepladserne i Aattartog, på øen Nunatarsuaq nord for Illussiat isbræen, og på indlandsisen. Udover timerne med en kilometer tyk indlandis under mederne glider man bl.a. hen over havisen.

300 kilometer nord for polarcirklen og i et landskab af is og kulde er det naturen, der bestemmer, så ruten kan sagtens blive ændret, hvis der ligger meterhøj sne eller en storm pisker hen over himlen. Selvsamme natur er imidlertid også det, der gør turen til noget ganske særligt. Vigtigt er det dog at være klædt rigtigt på, især når man sidder stille på slæden i mange timer, af samme årsag kan man leje støvler og såkaldt slædetøj, mens polarsoveposen til overnatningerne i telt er inkluderet i prisen, der starter ved 21.750 kr.

Info: www.greenland-travel.dk

Se også: Grønland for begyndere

Lapland

Ishotellet i den nordsvenske by Jukkasjärvi er den største turistmagnet i den lille by tæt ved Kiruna 200 kilometer nord for Polarcirklen. Men Icehotel er mere end bare et hotel af is, blandt andet kan man booke sig ind på en to-dages hundeslædetur ud over de store vidder. 

På turen besøger man blandt andet hundekennelen, hvor hundene bor, og lærer ikke bare at sidde ubevægelig på slæden, men også at styre slæde og hunde. Når mørket falder på, glider man op foran Icehotels egen såkaldte wilderness camp, som er en bjælkehytte ude i de store granskove, hvor overnatningen skal foregå. Guiden sørger for et solidt og varmt måltid - som laves over bål - og bagefter kan man i ægte laplandsk stil hoppe i den tilhørende sauna og efterfølgende trille sig i sneen udenfor. 

Værende så langt nordpå er en del af turen også at kigge efter det famøse nordlys, selv om det, som med alle andre naturfænomener, naturligvis ikke kan garanteres. 

Turen koster ca. 5.000 kr. per person, og selv om børn er velkomne, skal man være over 15 år for at få lov at styre hundeslæden. Leje af varme støvler og polardragt til timerne på slæden er inkluderet i prisen.

Info: icehotel.com

Se også: Sov i frost og is

Kasakhstan

Skal hundeslædeturen også indeholde et skvæt formentlig for de fleste fremmed kultur, kan man sætte sig i et fly til Petropavlovsk, som ligger i Kasakhstan, 60 kilometer fra grænsen til Rusland. Byen er kendt for sin beliggenhed tæt på Rusland største flådebase, men er også et knudepunkt for alverdens vinterbaserede friluftsaktiviteter for turister. 

En af disse er en 14 dage lang hundeslædetur, hvoraf man i virkeligheden kun er på farten med hundene i ni, mens de øvrige fem dage indeholder besøg på bl.a. et etnografisk museum, en svømmetur i terminske bade og kørsel fra Petropavlovsk ud i ødemarken, hvorfra hundeslædeturen starter.

Ruten, hundene trækker slæderne og dens passagerer ad, går ad både bjergstier langt oppe i højderne og veje langt nede i de mange dale, som der findes her og er opstået mellem de vulkaner, dette område domineres af. Undervejs besøger man små afsidesliggende landsbyer og hilser på de lokale, spiser sammen med dem og sover flere af nætterne hos dem i deres primitive hytter eller "yurts", som er store opvarmede telte. Man kommer også forbi en enorm rensdyrhjord og får mulighed for at varme sig i en sauna og omkring bål. 

Turen inklusiv alt undtagen fly til og fra Petropavlovsk (koster fra 5.000 kr.) står i ca. 30.000 kr. Visa-formaliteterne klarer firmaet, der udbyder hundeslædeturen.

Info: travelkamchatka.com

Svalbard

På den norske øgruppe beliggende mellem 74. og 81. breddegrad er det nærmest et must at køre hundeslæde i vintersæsonen for at få den størst mulige oplevelse af det arktiske klima og barske natur 600 kilometer nord for polarcirklen. Af samme årsag er der masser af udbydere af ikke bare små ture af få timers varighed, men også såkaldte hundeslæde-ekspeditioner med overnatninger væk fra civilisationen. 

En af dem er turen, der har skibet Nooderlicht som destination. Nooderlicht er en hollandsk skonnert, bygget i 1910, som ligger frosset fast i Tempelfjorden på Svalbard og fungerer som en form for alternativ hotel for snescooter og hundeslæde-turister. Meningen var oprindelig, at skibet skulle bruges til andre togter om sommeren, det har imidlertid ikke været muligt at trække det fri af isen, så siden 2004 har det ligget her året rundt. På skibet bor man i varme kahytter i to nætter og tager på dagsture ud i isørkenen. Om aftenen og natten er det dog strengt forbudt at forlade skibet, for på Svalbard regerer de livsfarlige isbjørne.  

Svalbard ligger så nordligt, at temperaturen om vinteren kan falde til under 50 minusgrader, derfor er bl.a. termodragt, sokker og støvler inkluderet i prisen på fra 16.000 kr. Med i prisen er desuden overnatning på hotel i Longyearbyen før og efter hundeslædeturen.

Info: www.5stars-scandinavia.com

Se også: 10 oplevelser i isbjørnenes rige

Canada

En hundeslædetur i de canadiske rocky mountains består i sagens natur i høj grad af kørsel i bjerge - dels med udsigt til de majestætiske bjergtinder, dels på stier, som snor sig mellem grantræer og langs bjergvægge oppe i højderne. Der er mange ture at vælge imellem, man kan for eksempel tage udgangspunkt i området omkring nationalparken Banff i staten Alberta og deltage i en to-dages tur, hvor samværet med de pelsede trækdyr er en vigtig del af oplevelsen - man får mulighed for at styre sit eget slædespand og (med)ansvar for at fodre hundene. 

Man kører hen over flere frosne søer, hvorfra man kan se milevidt ud over det bundfrosne landskab, inden hundene trækker slæderne ind mellem træerne og opad i bjergene. 

Al mad undervejs laver guiderne over det bål, som man efter et stillesiddende ophold på slæden formentlig vil klumpe taknemligt sammen om. Overnatningen foregår i såkaldte wilderness camps, som er opvarmede telte i tipi-stil, hvor man kan falde i søvn til lyden - eller mangel på samme - af det store intet. Altså medmindre man forstyrres af en ulv eller andre af de vilde dyr, der lever her. Prisen for den storslåede naturoplevelse er ca. 6.000 kr.

Info: maddogexpeditions.com

Se også: På vandretur i bjørneland