Guide til 5 deli'er i Paris

Langtidslagrede oste, friske baguettes og skinker i lange baner. Mere fransk bliver det næppe. Går turen til Paris, er det et must at slå et smut forbi en af byens mange deli'er.

Rejseliv imported photo
Med Julhès kan man tale om en delikatesseforretning, der sælger lokale produkter. Osten modnes i butikkens kælder, chokoladerne formes i det tilstødende laboratorium, brødet bages i den store ovn bag disken, og isen kommer direkte fra ismaskinen. Fold sammen
Læs mere

1. Hjemlig hygge

Hvad: Épicerie Générale
Hvor: 43 rue de Verneuil, 7. arrondissement
Metro: Rue du Bac

Blandt eksklusive gallerier og dyre restauranter ligger denne charmerende deli, der med sit rustikke træværk, grønne graner og bløde lænestole emmer langt væk af hjemlig hygge. Udenfor står bænke til fri afbenyttelse, og på de høje vinduer er dagens tilbud skrevet med tusch.
Butikken er drevet af en passion for franske produkter, så her kommer kaviaren fra Pyrenæerne, vodkaen fra Cognac og den biologiske ketchup fra Provence. Produkterne er nøje selekteret, og alt lige fra oste og olier til vin og foie gras-er produceret under ordentlige og bæredygtige forhold.

Det er her kvarterets forretningsmænd henter deres hjemmelavede sandwich, mens connaisseurs lægger vejen forbi for at købe de helt rigtige oste til aftenens gæstebud. Desuden besøges forretningen hyppigt af de mange skuespillere, forfattere og ministre, som bor i området, og de går typisk direkte efter den helt specielle lufttørrede skinke, som delien er mest kendt for, og som kan peppe enhver sandwich op med sin krydrede smag.
Dermed har den lille forretning trods sin beskedne størrelse en stor stjerne hos de lokale, og er der reception eller fernisering i kvarteret, er det som regel Épicerie Générale der inviteres til at diske op med franske specialiteter. Året rundt kan man desuden afhente velassorterede picnickurve i butikken, som også sælger varme plaider og romantisk porcelæn.
Info: epiceriegenerale.fr
 

2. Farverig slowfood

Hvad: Causses
Hvor: 55 rue Notre-Dame de Lorette, 9. arrondissement
Metro: Saint-Georges

Causses giver kvarterets etniske grønthandlere kamp til stregen med et imponerende udvalg af eksotiske krydderier, friske urter og tørrede frugter. I denne New York-inspirerede deli kan kunderne frit forsyne sig fra de store lerkrukker, der er fyldt til randen med nødder, friske oliven og farverige kornblandinger. En lind strøm af damp holder grøntsagerne friske, og bagest i butikken sørger en specialist for, at ostene opbevares ved den rette temperatur.

Hos Causses er det ikke et must, at produkterne er franske, de skal ganske simpelt bare være de bedste. Derfor er teen fra engelske Harney and Sons, mens de krydrede tørbrød er spanske og laksen fra Norge. Udvalget skifter med sæsonen, og Causses er hele tiden på forkant med nye tendenser, så man kan være sikker på, at indkøbskurven fyldes med det allerbedste.
Her er man ikke bange for at eksperimentere med råvarernes farver og form, så det er Causses, byens restauratører går til, når de skal bruge sorte kartofler, lilla blomkål eller gule squash. Andre lægger vejen forbi udelukkende for at erhverve sig den helt specielle medister fra franske Emmanuel Chavassieux, som ikke forhandles andre steder i Paris.

I kælderen finder man et stort udvalg af lokale vine, i køledisken ligger norsk laks på is, og i den tilstødende café kan man nyde friske salater og varme supper i en moderne og indbydende atmosfære. Tilmed vil forretningen i fremtiden tilbyde vinsmagning samt udbyde madlavningskurser.
Info: causses.org
 

3. Økologisk konceptbutik

Hvad: Pimlico
Hvor: 88 rue de Charenton, 12. arrondissement
Metro: Ledru-Rollin

Det har taget sin tid, før den økologiske bølge for alvor ramte Paris, men med Pimlico har byen langt om længe fået sin første økologiske konceptbutik. Her finder du alt, hvad du behøver til en økologisk og miljøbevidst livsstil.
Butikkens to ejere har rejst verden tynd for at udvælge de bedste økologiske frugter, olier, chokolader og marmelader. Turen er blandt andet gået til USA, Tyskland og Skandinavien for at sikre, at det er de bedste produkter, der fylder butikshylderne op. Foruden økologiske melblandinger, ubehandlede grøntsager og miljøvenlig kaffe fra Peru finder man et udvalg af bæredygtig slik, kosmetik og husholdningsprodukter.

Trods den minimalistiske indretning med store panoramavinduer og rå betonsøjler fra gulv til loft har Pimlico en varm og imødekommende atmosfære. Det skyldes ikke mindst butikkens to ejere, som med stor entusiasme deler ud af deres viden og fortæller historier fra deres utallige pilgrimsrejser.
En gang om ugen inviterer Pimlico inden for til prøvesmagninger, såvel som diverse leverandører hyppigt lægger vejen forbi for at fortælle kunderne om det nyeste inden for økologisk hudpleje. Og har man lange arbejdstider og kun meget lidt tid til overs til indkøb, kan man få en færdigpakket kurv med nybagt brød og friske grøntsager leveret direkte til hjemmet.
Info: pimlico.fr
 

4. Lokale delikatesser

Hvad: Julhès
Hvor: 54 – 58 rue du FaubourgSaint-Denis, 10. arrondissement.
Metro: Château d’ Eau

Her kan man tale om en delikatesseforretning, der sælger lokale produkter. Osten modnes i butikkens kælder, chokoladerne formes i det tilstødende laboratorium, brødet bages i den store ovn bag disken, og isen kommer direkte fra ismaskinen. Selv grøntsager, frugt og fisk er hentet samme dag i Rungis lige uden for Paris, på det der efter sigende skulle være verdens største madmarked.

Men det er også her, man finder krydrede spanske vine, dansk laks og italiensk pasta. For som supplement til de lokale produkter har butikken et stort internationalt udvalg af alt fra russisk vodka til polske kager. Mest populær er den hjemmelavede tarama lavet efter bulgarsk opskrift og bestående af fiskerogn, olivenolie og citronsaft lige til at smøre på brødet og nyde til en kold velkomstdrink.

Forretningen spreder sig over hele tre husnumre i den livlige rue du Faubourg Saint-Denis, hvor etniske grønthandlere og diverse gadesælgere ivrigt prøver at afsætte deres varer til alle forbipasserende. Men Juhlès skiller sig på alle måder ud fra gadens øvrige forretninger, og det er her, de lokale søger til, når de vil have kvalificeret rådgivning og et velassorteret udvalg.
Helt unik er den velassorterede vinafdeling, som byder på alt fra mexicansk tequila og venezuelansk rom til irske whiskyer, der er op til 50 år gamle.
Info: julhesparis.com
 

5. Delien over dem alle

Hvad: La Grande Épicerie du Bon Marché
Hvor: 38 rue de Sèvres, 7. arrondissement
Metro: Sèvres-Babylone

Når først man er trådt indenfor i La Grande Épicerie, får man svært ved at forlade butikken igen, for her er alt, hvad hjertet begærer. Denne Ali Babas hule er et overflødighedshorn af delikatesser, og med 500 kvadratmeter og en stab på 70 specialister må La Grande Épicerie siges at være delien over dem alle. Her udvælger slagtere, bagere og vinkendere de bedste produkter fra hele verden, så det, du ikke finder i byens øvrige delikatesseforretninger, finder du med sikkerhed her.

La Grande Épicerie minder på mange måder om det eksklusive Harrods Food Hall i London. Det er her, byens borgerskab henter deres daglige forsyninger af kildevand fra Fiji og tortellini fra Italien. Rækken af marmelader fortsætter i det uendelige, frugterne fås i alle regnbuens farver, kaffebønner fra eksotiske egne males på stedet, og de franske champagner sælges i diamantbesatte magnumflasker.
I den asiatiske afdeling er alt fra tang til marineret tofu, mens en hel væg er dedikeret til amerikanske produkter som MarshmallowFluff og Dr. Pepper.

Skal det gå hurtigt, finder man et stort udvalg af tapas­anretninger, sushibokse, færdiglavede tærter, pastaer og salater lige til at tage med. Andre vælger at slå sig ned på ­
stedet og nyde en brunch eller en friskpresset juice i den tilstødende café.
Info: lagrandeepicerie.fr

Se også: Her er verdens mærkeligste mad