Guide til 4 græske ø-favoritter

De græske øer er blandt danskernes favoritter, når det handler om solferie. Men hvilken skal man vælge? Rejseliv.dks grækenlandsfarer giver her sine tips.

Den lille afslappede turistby Nikitas på Lefkas Nordkyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johnni Balslev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Lefkas: Skønhed og drama

Turistbyen Nidri har ikke en hvid, dansk sandstrand, men virker helt utroligt hyggelig med frodige haver helt ned til strandkanten, iblandet et passende antal taverner. Ude over vandet krydser sejlbåde rundt mellem små grønne øer.

Næste: Skal det være Amorgos og Patmos?

Promenaden med udflugtsbåde og lystsejlere til den ene side og et stort udbud af restauranter til den anden ligger lidt syd for bystranden. Længere inde i bugten ligger lystsejlerne for anker om natten og hele tre bådcharterselskaber har flotte flåder af sejlbåde.

På vore ture strøg vi flere gange uden om byen Vlicho få kilometer syd for Nidri. Det er en fin asfaltvej langs bugten med udsigt til skibsværft, specialbyggede jordomsejlere og flotte sejlskibe. En dag tog vi den gamle hovedgade gennem selve Vlicho, og det blev straks vores yndlingsstrækning. Den næsten en kilometer lange gade er proppet med stilfærdig græsk charme.

De få unger leger på gaden og de ældre kvinder går rundt i sort på deres gigtplagede ben. Fiskerne meder garn, hvis ikke de er inde på én af de fire lokale taverner. Her serveres stadig små delikate lækkerier til ouzoen. Husene er ikke lige velholdte, til gengæld liver bourganvillaer, ibiscus og utallige blomster gevaldigt op i gadebilledet.

Hvis man svinger til venstre efter Vlicho kommer man ud på halvøen overfor Nidri. Her er der et par velbeliggende taverner med udsigt over bugt, bjerge og Nidri. Flere rundture på Lefkas afslører de smukkeste bugter med caribiske strande eller læ for lystsejlere. Den populære Poros Beach ligger beskyttet mellem stejle pinjeskove.

Sivota er den næste bugt. Her er der ingen særlig god strand, men til gengæld et hyggeligt sejlermiljø med nogle af øens bedste restauranter. Helt mod syd støder man ind i den lidt større fiskerby Vasiliki. Med sine friske vinde er stranden ideel for vindsurfere, og udvalget af fiskerestauranter er stort.

På vestkysten er Aghios Nikitas det nyere turistmål for danske charterturister. Byen er særdeles charmerende. Der er, hvad der skal være af hyggelige taverner og en fremragende udsigt ud over den lille bystrand. Men Nikitas er uden de store aktivitetsmuligheder. Inden for kort afstand er der dog flere store strande med en frisk brise i højsæsonen. De ligger som perler på en snor fra Potsies i nord over Katsimas, til Agremis og Katsiki længst mod syd.

Lefkas var nok ikke kommet på landkortet uden skibsredderen Aristotle Onasis. I 1962 købte milliardæren den lille ø Scorpios ud for den undselige, men smukt beliggende by Nidri. Onasis hentede mange medarbejdere i Nidri, og da han skulle have vand og elektricitet ud til sin ø, fik byen også del i goderne.

Turiststrømmen startede for alvor, da Onasis giftede sig på øen med den amerikanske præsident-enke Jackie Kennedy den 20. oktober 1968. En hær af pressefolk strømmede til. De blev byens første turister.

På sit højdepunkt var der omkring 600 ansatte på Scorpios. I dag er der kun to fastansatte til at holde det værste forfald på afstand. Til gengæld er der tre gravsteder. Aristotle Onasis og hans to børn Alexander og Christina ligger begravet i en mindelund. I dag ejes øen af Christinas datter Athena.

Charterbureauer med rejser til Lefkas: apollorejser.dk og spies.dk

Info:
lefkas.net, e-lefkas.gr, travel-to-lefkada.com samt visitgreece.gr

2. Santorini: Smuk som et postkort

Trapperne snor sig op og ned forbi det ene hvidmalede hotel efter det andet. Overalt er der små klokketårne og blå kupler. Oppe på kanten ses små, blå swimmingpools. En enkelt pool forsvinder fra terrassen ind i hotellet. Der er svimlende kig over den forrevne kraterkant ned i det dybblå hav.

I næste øjeblik kan vi se langs de mange byer på kraterkanten. På charmerende vis udfordrer menneskenes småbyggerier de store barske klippevægge. Ikke engang de mange store krydstogtsskibe, der lægger til her, syner af noget heroppe fra.

I den værste myldretid kan der godt blive lidt trangt i de snævre gader i byen Fira. Men der er ikke mange skridt til mere fredelige omgivelser, og de fleste krydstogtsgæster er tilbage på skibene om eftermiddagen.

Hen mod aften går turiststrømmen mod den charmerende by Oia højt på den nordlige tip af Santorini. Her er det blevet kult at se solnedgangen over Det Ægæiske Hav. Den er flot og seværdig, og brudepar valfarter hertil for at blive gift i de romantiske omgivelser på kraterkanten. Borgmesteren står for vielsen, og så skal man blot huske at bekræfte den hjemme i Danmark inden 40 dage.

Vi overnatter selv i et lille romantisk hotel på bjergsiden i byen Imerovigli. Flot, flot og hamrende romantisk. Også for os, der har kendt hinanden i en hel del år.

Santorinis særprægede form blev skabt omkring 1630 f. Kr. Øen var dengang en del af den minoiske kultur på Kreta, og hovedbyen var Akrotiri nede på sydkysten. Beboerne var naturligvis vant til mindre jordskælv og vulkanudbrud. Men denne gang var det meget mere ildevarslende. Den dybe rumlen i øens indre fik beboerne i den rige by til at pakke sammen og flygte. Ingen er sikre på hvortil, men arkæologerne har ikke fundet nogen lig i resterne af Akrotiri.

Vulkanudbrudet er så kraftigt, at der rejser sig en sky af aske op i mere end 30 km højde. Da vulkanen synker sammen og lukker vand ind i krateret, rejser der sig en tsunami med en bølge på op mod 60 m. Bølgen tordner af sted med en frygtindgydende fart  og når Kretas kyst på 20 minutter. (I dag tager turen mere end to timer med hurtigfærge.)

De store paladser og byer som Knossos oversvømmes på et øjeblik. Den minoiske kultur lider et knæk, den aldrig kommer over, og herredømmet i området overtages af mykenerne fra Peleponnes.

Hele Santorini dækkes af et tykt lag aske. Men allerede få hundrede år senere dukker nye beboere op. Dorerne fra nord grundlægger byen Thira på en bjergtop. Ruinerne af byen er så absolut et besøg værd.

De fleste charterturister bor i de livlige strandområder i Parissa og det endnu større Kamari. De har begge udmærkede strande med vulkansk pimpstenssand. Kamari er livligst med et meget stort udbud af taverner, restauranter, natteliv og forretninger. Den mange kilometer lange strand fra Parissa har et mere fredeligt miljø.

Men byerne Fira, Imerovigli og Oia på kraterkanten er alle et besøg værd. I byen Emborio drejer de fleste ned mod strandbyen Parissa.
Men man bør unde sig selv en vandretur i de snævre stræder i den gamle bydel. Mange huse er renoveret med respekt for den oprindelige stil. Bydelen er betydeligt mere original og fredelig end Fira.

Charterbureauer med rejser til Santorini: apollorejser.dk, aarhuscharter.dk, bravotours.dk og falklauritsen.dk

Info:
santorini.net, exploresantorini.com, santorini.org og visitgreece.gr

Næste: Skal det være Amorgos eller Patmos?