Guide: Storbyferie i Madrid

Her får du skarp ammunition til kampen om at overbevise din kone eller kæreste om, at der er meget andet at opleve i den spanske hovedstad end fodbold

Madrids mest eksklusive område med Gran Via til højre. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Problem: Du vil rigtig, rigtig, rigtig gerne opleve Cristiano Ronaldo og resten af Real Madrid-stjernene spille på hjemmebanen Santiago Bernabéu, men din kone eller kæreste synes ikke, at det er grund nok til at bruge jeres ferie-opsparing på en rejse til Madrid.

Løsning: Vis hende denne artikel, hvor BT Rejser giver fem gode grunde til, at I sammen skal tage en tur til den spanske hovedstad.

For mens Barcelona i mange år har hørt til vi danskeres favoritsteder, når det handler om storbyferier – og det af mange andre grunde end fodbold – så har Madrid nemlig været skammeligt overset.

Hvorfor er svært at forklare. Okay, Barcelona er en lækker by med godt natteliv, spændende arkitektur og egen strand, men Madrid er lige så skøn en by at besøge. Her er et fedt udeliv, super shopping, fantastisk mad og kunstoplevelser i international topklasse.

Måske – og sig det endelig ikke til madrilenerne; så bliver de kede af det – hænger det sammen med, at catalanerne har været mægtigt gode til at markedsføre deres hovedstad, Barcelona, som et super hipt sted, mens folk i det samlede Spaniens hovedstad, Madrid, nok har ment, at byen var så vigtig, at den solgte sig selv.

Hvorom alting er, så er Madrid absolut et besøg værd. Læs selv her hvorfor.

PS. Denne guide gælder også, hvis du hellere vil se Atlético Madrid på Vicente Calderón.

1. Spændende kvarterer
Madrid er med sine 3,3 mio, indbyggere i selve byen – altså uden de omkringliggende forstæder – Europas tredjestørste by efter London og Berlin. En by af den størrelse har naturligvis mange forskellige typer kvarterer. Her er nogle af af de centralt beliggende områder, BT Rejser selv har besøgt og synes er spændende at gå på omdagelse i.

Gran Via-området: Byens mest prestigiøse boulevard skærer sig gennem det centrale Madrid. Det er her, de mest eksklusive modebutikker og hoteller ligger. Og her museerne og de mest imposante bygninger er. Det er ikke et sted, man skal gå hen for at hygge sig, men for at blive imponeret.

Tri-Ball. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Johansen.

Tri-Ball: Et par sidegader nord for Gran Via ligger Madrids gamle Red Light District, der de seneste år er undergået en stor forandring. Som i så mange andre af den slags kvarterer rundt omkring i verden, er kunstnere, designere og andre kreative rykket ind på grund af de lave huslejer og den »autentiske« stemning.

Her står stadig prostituerede og trækker, men det er mellem små designerbutikker, kunstgallerier, trendy barer, teatre, gode spisesteder og gammeldags slagterbutikker.

Chueca: Ligger vest for Tri-Ball. Er kendt som Madrids bøsse-kvarter. Og én ting kan man sige om bøsser: De er ikke kedelige. Her i kvarteret finder du masser af barer, natklubber, modebutikker og gode spisesteder. Det er et område, der virkelig lever om aftenen.

Plaza Dos de Mayo. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Plaza Dos de Mayo: Nord for Chueca, næsten oppe ved Calle de Carranza-boulevarden finder du den hyggeligste plads, Plaza Dos de Mayo, hvor der både om eftermiddagen og aftenen bare er skønt at være. Her samles familier og venner til hyggesnak på udendørscaféerne og -spisestederne, mens ungerne render rundt og leger. Her kan man nemt sidde tre-fire timer og bare se livet udfolde sig.

Lavapies: Området omkring den lange, smalle gade syd for den store Puerto del Sol-plads er domineret af indvandrerbutikker og etniske restauranter. Det er virkelig hyggelig at sidde i træernes skygger over en gang indisk mad. Kan stærkt anbefales.

Huertas: På turen tilbage mod Puerto del Sol kan I lige smutte gennem dette gamle kvarter, der er kendt for at være stedet, hvor de store digtere – bl.a. Cervantes, der skrev »Don Quixote« –boede. Her er fint med små, krogede gader, men også noget turistet.

2. Uhmm, mad...
Den korte version: Det spanske køkken er fremragende – end of discussion. Den lidt længere version: Gennem de seneste mange år har spansk gastronomi ligget i den internationale topklasse med nogle af klodens mest kreative kokke. Men også på hverdags-planet er spansk mad i særdeles god. Mindre forfinet end fransk, men mere kompleks end italiensk.

Skinke er en alvorlig sag i Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Skinke: Her i byen er skinke ikke bare noget, man spiser; det er en passion. Madrid-området har i kraft af sin geografiske placering præcis midt på Den Iberiske Halvø – og dermed meget langt fra havet – et tørt klima, der er perfekt til at lufttørre skinker i. Du kan enten snuppe lidt skinke på en af de mange barer, hvor skinkerne hænger ned fra loftet, eller gå ind i en af slagterbutikkerne og købe nogle skiver.

NB! Fald nu ikke igennem ved at bede om Serrano-skinke, der kun er for turister, som vikler den om melonstykker, men om topkategorien Jamón de bellota. Den stammer fra særlige sortfodsvin, der går frit rundt i egetræsskovene mellem Spanien og Portugal og kun lever af agern.

Opdaterede klassikere: På den familieejede restaurant La Taquita de Enfrente i Calle Ballesta 6 i Tri-Ball har man siden 1970erne serveret klassikere fra det spanske køkken. Den nuværende køkkenchef og ejer, Juanjo López Bedmar, har opdateret de gamle retter og gør en dyd ud af det, han kalder »markeds-køkkenet«.

Det betyder, at det, han finder på byens markeder tidligt om morgenen, er det, du finder på menukortet senere på dagen. Da BT Rejser spiste her, stod den bl.a. på grillede kæmperejer, kammuslinger, fyldte kroketter og kalvekæber – alt sammen af en kvalitet, så man sukkede af fryd.

Helt nede på jorden: Noget af det bedste ved Madrid er, at der ligger små, gammeldags tapas-barer over det hele. Virkelig. Gå ind på den mest beskedne, du kan finde, og bestil en øl eller et glas vin. Hertil beder du om lidt skinke (jamón), ost (queso), brød (pan) og oliven (ja, det giver sig selv). Så behøver du ikke mere.

Og helt oppe i himlen: Hvis du virkelig vil flotte dig og give konen eller kæresten en uforglemmelig oplevelse, så skal I ind på toprestauranten Ramsés på Plaza de la Independencia 4.

Maden er fænomenal – men det er den mange steder; det helt særlige ved Ramsés er, at den er indrettet i overdådig stil af den berømte franske designer Phillipe Starck. Restauranten ligger på 1. sal, og i stueetagen er der en ultrahip club, hvor – i hvert fald, da jeg var der – det vrimler med smarte unge madrilenere.

3. Kunst-stjernerne
Her er dealen: Du vil gerne se fodboldkunst i verdensklasse. Ja, så må du også gå med på museer og se »rigtig« kunst. Heldigvis har Madrid et sandt overflødighedshorn af fremragende museer. Her er tre af dem.

Thyssen-Bornemisza: Her er mange af kunsthistoriens vigtigste værker – netop »vigtigste« og ikke mest berømte; selvom det i nogle tilfælde er sammenfaldende. Tag på en guidet rundvisning og bliv ført gennem kunstens udvikling. Se de første malerier med perspektiv, med symboler, med andre synsvinkler, med nye farve-universer.

Og pludselig forstår du sammenhængen mellem middelalderens religiøse ikoner og moderne malerier, der består af tre røde streger på en blå baggrund.

Info: museothyssen.org

Prado: Madrids mest berømte. Her kan du se de store mestre fra den spanske og europæiske guldalder: El Greco, Velázquez, Rubens og Brueghel, hvis »Dødens Triumf« kaldes verdens mest skræmmende maleri. Generelt er malerierne her på Prado i den pænt dystre ende.

Reina Sofia: Er mest kendt for Picassos »Guernica«, der illustrerer tyskernes bombning af den baskiske by i 1937 – Hitlers vennetjeneste overfor Franco – men her er mange andre store spanske malere.

Info: museodelprado.es/en


Den spanske diktators hyldest til de faldne i borgerkrigen 1936-1939. Fold sammen
Læs mere

4. Enhver diktators våde drøm
Valle de los Caídos: Mens vi er ved Franco, så må du ikke gå glip af at se den spanske diktators hyldest til de faldne i borgerkrigen 1936-1939 (på hans egen side, naturligvis), til Gud og til Spanien.

Monumentet, der ligger 50 km fra Madrid og blev bygget mellem 1940-1959, er en opvisning i fascistisk smag med en gigantisk paradeplads, et 152 m højt kors og en kæmpe-katedral sprængt ind i klippen komplet med enorme sværdbevæbnende dødsengle og såmænd Francos egen grav. På sin egen absurde måde er det meget fedt; men hold det for dig selv, ellers får du aldrig lov til at indrette noget derhjemme igen.

Only You Hotel. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

5. Her skal I bo
Only You Hotel: Hun vil elske dig for at have booket dette lille, lækre hotel i Chueca-kvarteret, Hotellet ligner ikke noget særligt ude fra, men indeni skjuler sig en lille gennemdesignet perle i moderne, lys stil. Her serveres en udsøgt morgenmad frem til kl. 13, og i baren er der drinks til et godt stykke ud på natten. Priser fra ca.900 kr./nat.

Info: onlyyouhotels.com/en