Guide: Sådan rejser du uden at smadre kloden

»Skulle det nu nytte?« kan man måske tænke, når man står på en tropeø og sorterer pap fra plastik, mens mere skrald skyller op på kysten. Men lidt har også ret, og sammen kan det være, at vi kan sprede ringe i vandet.

Hvad kan du gøre, for at din rejse sviner mindst muligt? Fold sammen
Læs mere
Foto: Lasse Kristensen

Pak let og shop lokalt

Jo mindre du pakker, jo mindre skal du slæbe på – og det samme gælder det fly, der skal fragte dig og din bagage. Tænk over, om du behøver fem par sko til en strandferie på Mauritius, og om det er nødvendigt at medbringe shampoo, solcreme og sæbe hjemmefra. Køber du diverse fornødenheder på stedet, slipper du ikke kun for en fyldt kuffert. Du får også chancen for at støtte de lokale – og det giver god karma på mange måder!

Tænk på korallerne, når du køber solcreme

Vi skal passe på vores hud og bruge solcreme, når vi opholder os under solens stråler. Men visse solcremer kan gøre stor skade på koraller. Det er kemikalierne oxybenzone og octinoxate, som findes i omkring 3500 forskellige solcremer på verdensplan, der er synderne. Faktisk skal der mindre end en enkelt dråbe oxybenzone til en vandmasse svarende til seks en halv olympiske swimmingpools til at gøre skade. Vil du bidrage til, at både din hud og korallerne har det godt, så tjek ingredienserne, inden du smører dig ind og hopper i vandet. Eller endnu nemmere – køb svanemærkede solcremer, som altid er fri for oxybenzone og octinoxate.

Lad emballagen blive hjemme

Det kan være meget rart at pakke kufferten med nyindkøbte ting og sager, men lad emballagen, især plastikemballagen, blive hjemme. For mange lande, særligt i Asien, er udfordret på affaldshåndtering. Og der er ikke nogen grund til at belemre disse turistmål med endnu mere plastik. Og vil du pudse glorien yderligere, så brug en dag i selskab med lokale, frivillige grupper, f.eks. Trash Heroes, der opererer i bl.a. Thailand og på Bali – eller saml det skrald op du ser, og statuer et godt eksempel.

På globalt plan produceres der ca. 300 tons plastik hvert år, og halvdelen er engangs-produkter. Ifølge Plastic Oceans Foundation ender ca. otte millioner tons plastik i havet hvert år, og vil du have en smule bedre samvittighed, så tjek evt. hvad de forskellige hoteller eller rejsebureauer gør for at minimere plastik-forurening, inden du vælger, hvem du vil rejse med.

Øgruppen Palau indførte i 2017 en form for »løfte« til sine turister: Når de kom ind i landet, skrev de under på, at de ville passe på de smukke øer, træde forsigtigt, opføre sig venligt og passe på naturen. Island og New Zealand har ifølge Condé Nast Traveller også en form for ed, man kan aflægge når man kommer ind i landet.

Undgå buffetten

Drop den slatne laks, som har ligget under varmelampen et par timer, og bestil i stedet a la carte. For der kommer meget madspild ud af en buffet. Ifølge The New York Times kommer 40 procent af madspild i USA fra hoteller og restauranter. Og på grund af sikkerhedsregulativer er der meget lidt mad fra en buffet, man kan undgå at smide ud.

Betal for dine »synder«

Flyrejser udleder som bekendt en del CO2, og samtidig vil de fleste af os gerne opleve verden. Der findes allerede mange muligheder for at købe aflad for flyrejserne i form af grønne skove og vedvarende energi. Oven i købet er det slet ikke særlig dyrt. En returrejse til Bangkok, som udleder ca. 4 tons CO2 per person, kan faktisk kompenseres for omkring 300 kr. Eksperterne råder dog til, at du ser udbyderne af klimaprojekterne efter i sømmene. For det giver trods alt ikke meget mening at spytte penge i et stykke regnskov, hvis der bare bliver fældet et stykke regnskov et andet sted. Eller kaste penge efter et vindmølleprojekt, der alligevel ville være blevet opført. Tjek, at projektet er certificeret, f.eks. med Carbonfund.org. eller TerraPass.

Skru ned for vandet

Nogle turistmål, f.eks. Sydafrika og Australien, oplever lange perioder uden regn. Prioritér derfor dit vand, tænk over, hvor længe du står under bruseren og drop karbadet helt, hvis du befinder dig på et af disse rejsemål i den tørre sæson.

Spar penge og ressourcer

Selv om maden er billig i Myanmar eller Indonesien, er der ikke nogen grund til at købe fem gange så meget, som du fortærer. Madspild er ikke bare en klimasynd – i visse kulturer kan det også virke respektløst at fjolle rundt med maden. Og hvad med håndklæderne på hotellet? Det kan virke tillokkende at pakke sig ind i 3-4 bløde, rene håndklæder, nu de alligevel ligger klar til at blive brugt, men er det nu også nødvendigt? Og kan det tænkes, at du kan bruge det samme håndklæde flere dage? Ifølge Circle of Blue står et hotels vask i gennemsnit for ca. 16 procent af vandregningen.

Slet dine spor

Vidste du, at cigaretskodder er den absolut største synder, når det kommer til uønsket affald i havet? Og det siger næsten sig selv: Cigaretskodder, brugte sugerør, tomme vandflasker og servietter skal selvfølgelig alt sammen i skraldespanden eller genbruges, hvor det er muligt. Bor du på Airbnb, så spørg evt. din udlejer, hvor man kan gå hen og sortere sit affald.

Behandl de lokale med respekt

Husker du dengang, hvor miljøpolitik var en by i Rusland? Vi skal ikke mange år tilbage til tiden, før vi ikke selv havde styr på kemikalieudslip, forbrænding, osv., så undgå at dømme de kulturer, du besøger, selv om de måske ikke har helt styr på klimahåndbogen. Hvad med at være et godt eksempel, når du rydder op efter dig selv, sorterer affald og bakker op om miljørigtige tiltag? Det kunne jo tænkes, at din sunde fornuft kunne inspirere både lokale og andre turister.

Kilder: Stjernegaard Rejser og Condé Nast Traveller