Guide: Prag for ædru voksne

De unge danskeres vinterferie-drukrejser er heldigvis undtagelsen. Resten af året er Prag et skønt storbyferiemål for resten af os.

De unge danskeres vinterferie-amokløb er heldigvis undtagelsen. Resten af året er Prag et skønt storbyferiemål, der byder på smuk arkitektur, en spændene historie, masser af kulturoplevelser, god mad og et hyggeligt flod-liv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knivstikkerier, smadrede hotelværelser samt stangdrukne gymnasie-elever i slagsmål med det lokale politi. 

Se også: Her er verdens dyreste storbyer

Det er, hvad den tjekkiske hovedstad Prag er blevet forbundet med i de danske medier den seneste uges tid. 

Det kunne måske få nogle mere voksne og ansvarlige mennesker til at tro, at Prag er et sted, man skal holde sig fra.

Men intet kunne være mere forkert. De unge danskeres vinterferie-amokløb er heldigvis undtagelsen. Resten af året er Prag et skønt storbyferiemål, der byder på smuk arkitektur, en spændene historie, masser af kulturoplevelser, god mad og et hyggeligt flod-liv.

Jeg har været i Prag adskillige gange gennem de seneste 20 år, og her er nogle af mine bud på gode klassiske Prag-oplevelser for ædruelige voksne. 

Rundtur i den historiske bydel

Fra slutningen af Anden Verdenskrig og frem til efter østblokkens fald i 1989 var Prag ikke ligefrem blandt danskernes favoritferiemål, når man ser bort fra en del socialistiske romantikere. Det daværende Tjekkoslovakiet var efter krigen endt som en del af den sovjetiske intressesfære, og selv efter »Foråret i Prag« i 1968, hvor man forsøgte at demokratisere og liberalisere landet, var døren til Vesten kun åbnet på klem. 

Prag  var i de år derfor lidt en glemt by.  En skæbne, den delte med andre prægtige storbyer, der ellers havde været blandt Europas vigtigste, rigeste og smukkeste gennem århundreder – byer som Budapest i Ungarn og Krakow i Polen.

Prag, der har flere end 1.000 års historie bag sig, blomstrede især i 1400-tallet, hvor den var hovedstad i Bøhmen og residensstad for Karl IV, der var kejser af det magfulde Tysk-Romerske Rige, som var en sammenslutning af flere centraleuropæiske lande.  Det var i denne periode, byen for alvor voksede sig stor og rig og fik tilnavnet Den Gyldne Stad.

Det er selvsamme Karl IV, som byens største turistattraktion er opkaldt efter: Karlsbroen. Den nuværende bro, der krydser Vltava-floden,  er fra 1500-tallet og forbinder området omkring Kongeslottet med den gamle bydel. Broen er fyldt med turister, souvenirsælgere og alskens gademusikanter, men man skál en tur over den flotte bro med de mange statuer, før man rigtigt har været i Prag

Ganske tæt ved broen ligger det gamle rådhus med  det imponerende astronomiske ur samt den dobbelttårnede Tynkirke, hvor vor hjemlige berømthed, astronomen Tycho Brahe, ligger begravet. Men generelt er hele området med sine smalle gader og smukke pladser hyggeligt at gå rundt i.  Du skal dog være opmærksom på, at det også er her, du finder Prags højeste priser; både når det handler om shopping og restauranter. 

Læs også: 5 oplevelser i Den Gyldne Stad

Shopping

 Alle de store modehuse har butikker i Prags centrum. De mest eksklusive moderbutikker finder du på Parizska-gaden, nord for den gamle rådhusplads, men  hvis mindre kan gøre det, så er stormagasinet Palladium på námestí Republiky et besøg værd. Det er lyst og lækkert indrettet i en gammel biograf, og her finder du 200 butikker som Tommy Hilfiger, Marks & Spencer, Esprit og H&M. I nederste etage ligger en hyggelig café.  

Det kan være fristende at shoppe lidt i de smalle gader ved Karlsbroen, men det er en turistfælde – min guide fortalte i hvert fald, at det »ægte bøhmiske krystal« her oftest er dårlige kopivarer. 

En langt mere autentisk shoppingoplevelse kan du få i det overdækkede butiks-kompleks Novak i Vodickova-gaden, Det stammer tilbage fra 1878, men blev i 1910’erne blev det ombygget i den elegante Art Nouveau-stil. Herinde finder du både små modebutikker, en café, en restaurant, en biograf og forskellige butikker – samt ikke mindst den skøre statue, du kan se på fotoet herover. 

Livet langs floden

Som de fleste andre vigtige europæiske byer er Prag anlagt ved en flod, der både sikrede en stabil vandforsyning og samtidig var en transportvej.

Floden gennem Prag hedder Vltava på tjekkisk, men er nok mere kendt under sin bøhmisk/tyske navn, Moldau.

Når sommerheden er mest voldsom, og turisterne går skulder ved skulder i den historiske bydel, så er det vedkrægende med en spadseretur langs floden. Her sidder folk og maler, motionister lunter forbi, og travle storbymennesker tager lige en slappe-af-pause. Der ligger flere små hotel- og restaurantsskibe langs flodbredden, og det er super hyggeligt at sidde på dækket af en af dem og spise frokost, mens man ser småbådene og kajakkerne passere.

Et stykke ude – på den modsatte side bred af Vysehrad-parken – ligger en kunstig bystrand, som  er et godt åndehul om sommeren. Det er ikke tilrådeligt at bade i Moldau, men til gengæld er der rige muligheder for at solbade på stranden, der både har rigtigt sand, en bar og en udendørs-restaurant. Det er mest tjekker, der bruger stranden, så priserne er rimelige. 

Åndelig føde

En by af Prags kaliber har naturligvis til alle tider også haft et rigt kunst- og kulturliv. Det har den i øvrigt stadig. Der er flere end 140 forskellige museer, man kan besøge; lige fra traditionelle kunstmuseer, over museer om kommunisttiden, byens jødiske minoritets skæbne under Anden Verdenskrig, design, film og ...chokolade. Du kan finde dem her: praguewelcome.cz (Her finder du også oversigten over aktuelle klassiske koncerter).

En af de mest berømte tjekkiske forfattere er Franz Kafka, der var født her i Prag, som derfor naturligvis har et museum, hvor man kan lære mere om manden bag bl.a. romanerne »Processen« og »Slottet«. Kafka blev især berømt for sine mareridtsagtige og paranoide beskrivelser af det anonyme og menneske-opslugende bureakrati, og museet er da også indrettet helt i den ånd. Det skal simpelhen opleves. Allerede udenfor museet støder man på det groteske. Her er et kunstværk med to mænd, der står og – undskyld – pisser. Om det er systemet, der pisser på den lille mand, eller oprørere, der pisser på alt, magthaverne står for, ja, det er åbent for fortolkning. Museet finder du i Cihelná-gaden 2b.  

Byens fristeder

Prag har mange turister, men heldigvis også mange små oaser, hvor man lige kan hvile sig og fordøje de mange indtryk, man har fået, eller planlægge det næste stop. Vi tøver ikke med at anbefale blandt andre: 

Franciskanerhaven: En park fyldt med roser og romantik midt i centrum, et stenkast fra Wencelavs Plads. Gå ind gennem Pasaz Svetozor.

Vysehrad: Tag metroen til parken lidt udenfor centrum og nyd roen i det grønne. Her er også cafeer, men allerbedst er udsigten over Vlatava/Moldau og Prag.

Kampa: Halvøen ved Karlsbroen er et perfekt stop, når man vil væk fra masserne. Den lille park ved floden er omgivet af bruset fra vandet. Det er dejligt beroligende, 

Wallensteinhaverne: Ren magi skjult bag høje mure og kedelige bygninger ved foden af Hradcany-slottet. Her er fasaner, blomsterbede og søer med fisk. 

Mad og drikke

Mad er vigtig på rejsen. Også i Prag, hvor du finder alt fra burgere (dem lader vi de unge drukmåse om) til gastronomi i international klasse.

Det er fristende at sætte sig ind på en af restauranterne, der ligger så idyllisk ved Karlsbroen, men det er noget pebret – og her tænker vi ikke på krydringen af maden. Find i stedet et af de mange hyggelige steder, der ligger enten udenfor den historiske bydel, eller over på den anden side af Karlsbroen – som eksempelvis den restaurant, du ser på billedet her. Det var smadderhyggeligt og med langt rimeligere priser, selv om det ikke er Jensens Bøfhus-priser, vi taler om.

Tjekkiet er berømt for sine gode øl, så dem skal du også prøve – vi ved, at du kan håndtere det. Men ellers vil vi nu anbefale noget helt andet; nemlig de lækre, frugtbaserede cocktails, som de server i  luksushotellet Mandarin Oriental Praques bar Barego. De smager dælme godt og er forfriskende på en lun sommeraften. Hotellet ligger i Nebovidská-gaden i det gamle kvarter på den anden side Karlsbroen set fra området med rådhuset. 

Læs også: 5 oplevelser i Kafkas Prag