Guide: Oplagte pauser fra autobahnen

Bilferien til Sydeuropa er ofte ét langt stræk på den tyske motorvej. Men Tyskland er meget mere end autobahn og kønsløse tankstationer – vi tipper til fine pauser undervejs.

Foto: Elsebeth Mouritzen og Andreas Bestle
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilturen ned igennem Europa handler alt for ofte om at komme frem i stedet for at nyde turen. Og har man billedet af en fransk sandstrand på nethinden, er det ikke så mærkeligt. 

Læs også: Sådan overlever du kør-selv ferien 

Men Tyskland er meget mere end en kedelig motorvej og ditto tankstationer. Så sæt en dag ekstra af til at nyde turen. Dels bliver rejsen mindre anstrengende, dels er der en chance for, at familien ikke skal bruge de første feriedage på at restituere ovenpå en 20-timers automobil maratonetape.

Helt overordnet får man den bedste tur, hvis man planlægger lidt hjemmefra. Der er ikke noget værre end at køre rundt og lede efter et åbent hotel kl. 23 om aftenen, eller finde ud af, at man har kørt en 200 km omvej, fordi man ikke ulejligede sig med at konsultere Michelins kortbøger. 

Generelt hedder tommelfingerreglen, at folk, der bor øst for Storebælt, bør tage færgen til Tyskland. Rødby-Puttgarten, hvis familien skal til Frankrig, Schweiz eller Italien vest for Milano, og Gedser-Rostock, hvis destinationen er Tjekkiet, Østrig eller Adriaterhavet. 

Fynboer og jyder er bedst tjent med at trille til Hamborg og så sydpå derfra. 

Slowdriving
Hvis man kører hjemmefra ved ni-tiden om morgenen, vil de fleste, der skal til Italien eller Østrig, sidst på dagen være nået til Würzburg, som er et oplagt sted at gøre holdt. 

Tag med til Würzbürg på næste side

Er målet Sydfrankrig, kører de fleste givetvis via Frankfurt, og så er Koblenz og Trier fabelagtige bud på en endagspause fra motorvejen. 

Koblenz og opland ligger langs Rhinen og er rig på hvidvinsmarker og gamle slotte. Smukt og afslappende på samme tid.

Trier
er Tysklands ældste by – grundlagt i år 16, og den har spillet en vigtig rolle som universitetsby og kristent magtcentrum.

Er Kroatien eller Adriaterhavet målet, er både Dresden og Bayreuth gode bud på tyske pausedestinationer.  

Dresden
er på UNESCOS liste over verdens kulturarv.

Den gamle barokby blev bombet i smadder under Anden Verdenskrig, men er nu genopbygget i dens originale pragt, og byder på rimelige hotelpriser og masser af historie. 

Bayreuth er for operaelskere, hvad Camp Nou er for fodboldelskere – et tempel for kunsten. 

Især hvis man er til Wagner. Han fik byens operahus specielt indrettet til sine store stykker, og de årlige Wagner-festspil er byens største begivenhed. For ikke-operanørder er Bayreuth bare en virkelig hyggelig tysk provinsby. 

Er man først kørt af motorvejen og gået på opdagelse i en af ovenstående byer, så snup to overnatninger og brug en hel dag på at gå på opdagelse.

Direkte
Hvis man vil frem så hurtigt som muligt, men samtidig gerne overnatte på vejen,  så familien kommer veludhvilet frem til feriedestinationen, så find et hotel ved motorvejen. Allerhelst på en rasteplads, så I ikke spilder tid på at køre ad småveje. 

Der findes mange muligheder, f.eks. Autohof Werneck nord for Würzburg, hvor der på rastepladsen både er tankstation, restaurant og et hotel, hvor et dobbeltværelse koster 55 euro og morgenmadsbuffeten 4 euro. 

www.autobahn-hotel.com og www.linksundrechts.com kan man på et kort se alle de hoteller, der findes langs og tæt på motorvejen, læse fakta om hotellerne og (for sidstnævntes websites vedkommende) læse andre brugeres mening om stedet.

Man kan også booke herfra, hvilket ofte er en god idé, så man ikke ender med at køre fra hotel til hotel for at finde et ledigt værelse.

Læs også: 10 tips til at spare penge  på bilferien

Læs mere om Würzbürg på næste side