Guide: Nemmest til lufthavnen

Bil, bus, tog, metro eller taxa? Vi har testet fem forskellige transportmidler fra Rådhuspladsen til Københavns Lufthavn for at finde ud af, hvad der er hurtigst, billigst og nemmest.

Foto: Leif Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Redaktionens medlemmer mødtes kl. 8 mandag morgen ved springvandet på Rådhuspladsen i København.
Herfra tog vi hvert vores transportmiddel de ti kilometer til Københavns Lufthavn i Kastrup. Tidtagningen begyndte på Rådhuspladsen og sluttede ved Starbucks Coffee i Terminal 3.

05 Transportmiddel: Bus - langsom, men billig

Tid: 39 min
Effektiv køretid: 34 min
Pris: 34 kroner eller et klip på et tre-zoners HT klippekort (17,50 kr.)

Turen: Fra Rådhuspladsen er bussen nemmere at stige på end tog og metro, linje 5A kører direkte til lufthavnen med afgang bag den nu fjernede HT-bygning, så jeg skulle kun gå ca. 50 meter. Linjen kører ca. 15 gange i timen, men kun halvdelen af afgangene kører den helt til lufthavnen, så det er vigtigt at hoppe på den rigtige 5A – hvor der står »Lufthavnen« på skiltet.

A-linjebusser har en del stop på sine ruter, og køretiden er derfor ofte lang. Tilmed tog et venskabeligt chaufførskifte på Sundbyvester Plads tilpas tid til, at bussen missede et grønt lys. Men hvis man har god tid, er det faktisk en yderst behagelig tur, hvor man får set København og i særdeleshed Amager på vejen derud.

Minus: Som med alle offentlige transportmidler kan myldretid sætte intimsfæren under gedigent pres, og 5A kan være exceptionel strid, så vurder tidspunktet. Og så er der ikke så meget plads til bagage – heller ikke uden for myldretid.
Plus: 5A bringer dig godt og grundigt igennem København og Amager, men på en smuk sommerdag kan det være ganske afslappende og fornøjeligt at kigge ud af vinduet og se byen passere forbi.

04 Transportmiddel: Metro - kører døgnet rundt

Tid: 29 minutter
Effektiv køretid: 15 minutter fra Nørreport til lufthavnens Terminal 3
Pris: 34 kroner eller et klip på et tre-zoners HT klippekort (17,50 kr.)

Turen: Jeg gik til Vesterport og tog S-toget, som på denne tid af dagen kører hvert 3-4 minut. Turen tager et par minutter til Nørreport. Her er underjordisk gangforbindelse med to forskellige elevatorer eller rulletrapper til Metro-stationen. De fleste passagerer gider åbenbart ikke vente på elevatorerne, men tumlede rejsevant trillekufferterne ind på rulletrappen, og der er overraskende god plads både på perronerne og i togene. Skoleferien kan mærkes i myldretidstrafikken. Ingen ventetid i Nørreport metro. Toget kommer samtidig, men de går i øvrigt hver fjerde minut til lufthavnen. Det er let at trille kufferter ind i toget, og der er god plads til bagage og passagerer i stå-afdelingen med klapstole, mens det er lidt bøvlet ved sæderne. Efter fire stationer og ti minutter kører toget ud i solskinnet ved Øresund station. Næste station, Amager Strand, ligger ligefor, hvis badeferien skal være på hjemmebane, og stationen efter, Femøren, får børnene på sædet ved siden af til at trimle af grin. Sikken et navn. Fra metro-station i lufthavnen er der direkte adgang til Terminal 3 – der ligger »nede« i stuen med adgang med elevator, rulletrappe og almindelig trappe.

Minus: Der er flaskehals på metro-stationen i Lufthavnen, hvor rulletrapper og almindelig trappe til Hilton hotellet og bussen til Terminal 1 tager over halvdelen af gangarealet. Passagererne, der skal til Terminal 2 og 3 skal igennem to smalle passager på hver side af trappen.
Plus: Der går metro døgnet rundt og i dagtimerne hele tiden – hvert 4. minut i myldretiden og ellers hvert 6. minut. Om natten, efter midnat, kører toget hvert 15. eller 20. minut.

03 Transportmiddel: Bil - kom ind på en tredjeplads, men dyr i parkering

Tid: 26 minutter
Effektiv køretid: 19 minutter fra Rådhuspladsen til parkeringhus P10
Pris: 200 kroner for parkering. Hertil benzinforbrug for 9,8 kilometers kørsel.

Turen: Jeg kørte fra Rådhuspladsen hen over Langebro og via Englandsvej til Tårnby og herfra på motorvejen de sidste to kilometer til lufthavns-afkørslen. Trafikken gled fint, kun ved afkørslen fra motorvejen var der en smule kø, formentlig pga. den netop påbegyndte sommerferie og dermed bilister, der skulle mod lufthavnen. Jeg havde i forvejen booket parkeringen på lufthavnens hjemmeside, så det var blot at følge skiltene til P10, som jeg havde valgt og er det nærmeste i standardzone. Gåturen fra p-huset til terminal 3 tog cirka syv minutter, hvilket var en herlig gåtur denne meget solbeskinnede morgen.

Minus:
Lufthavnen råder over mange parkeringshuse, men det kan hurtigt blive en dyr affære at parkere. I en standardzone (der findes budget, standard og direct) koster en dagsbillet 200 kr. At have sin bil stående i en uge i standardzone koster fra 800 kr.
Plus: Man skal ikke mosle sin bagage ind i busser eller tog, og man er ikke afhængig af køreplaner eller tvunget til at stå mast sammen med andre. Man kan booke sin p-plads på lufthavnens hjemmeside, så man ikke skal køre rundt og lede efter en plads.

02 Transportmiddel: Tog - effektiv og direkte til Terminal 3

Tid:
25 minutter
Effektiv køretid: 11 minutter fra Hovedbanegården til lufthavnens Terminal 3
Pris: 34 kroner eller et klip på et tre-zoners HT klippekort (17,50 kr.)

Turen: Jeg gik til Hovedbanegården og så på oversigtsskærmen, at tog til lufthavnen afgik fra spor 5. Toget kom efter to minutter og det var uproblematisk at komme ind og finde en siddeplads. Hvis man har stor bagage med, er der nogle ubekvemme trin op til sæderne. Til gengæld er der fin plads i området lige inden for dørene. Turen gik hen over baneterræn og gennem tunnel til amagerkansk vildnis til lufthavnen, hvofra jeg tog en elevator lige op i Terminal 3.

Minus: Det er lidt besværligt, at man først skal med sin måske store bagage ind på hovedbanegården (eller en anden station på strækningen) og ned på perronen og have den bakset om bord.
Plus: Togrejsen er effektiv og hurtig og man kommer op i lufthavnen direkte ved check-in i Terminal 3. Og togene kører hvert 10. minut.

01 Transportmiddel: Taxa - absolut dyrest, men hurtigst

Tid:
20 minutter
Pris: 184 kroner
 
Turen: Jeg gik over Rådhuspladsen og tog en taxa ved Palace Hotel – der holder altid taxaer. Der er selvfølgelig ingen problemer med bagagen, kun trafikken kan man være bekymret for, men denne morgen et kvarter over otte var det ikke slemt. Af sted over Knippelsbro, hen ad Uplandsgade med kurs mod Amager Strandvej. Dejlig tilbagelænet tur langs vandet med en chauffør i højt humør. Udsigt til tidligt badende, Øresundsbroen og landende fly.

Minus: Prisen – 184 kroner er den absolut dyreste transportløsning. I myldretiden kan trafikken være et problem.
Plus: Taxaen kører, når kunden ønsker det, døgnet rundt, og man slipper for en del bagage-slæberi.

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!