Guide: Madeira for krop og sjæl

De satser på sanserne på den portugisiske ferieø, der bugner af frodighed og duftende blomster. Her er fem gange spa på Madeira.

Mændene har også fået fornemmelse for spa og behandlinger. Her på The Spa på Reid’s Palace. Se også Rejselivs guides til spa og wellness her. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

The Spa, Reid’s Palace

Funchal, Madeira
Jeg ligger med lukkede øjne bag den bløde, mørke øjenmaske. Duften af eucalyptus har jeg i næsen, mens jeg hviler afslappet på massagebænken, der er kørt op, så den passer til min svajede ryg. Sonjas effektive hænder gnider rundt på min mave – den del af kroppen, der ellers ikke bliver tildelt megen opmærksomhed under massager og spabehandlinger. Men her er den i centrum.

Læs også: Stjerne-hoteller på Madeira

Behandlingen er en »Exclusive Regional SPA Treatment«, og man kan kun få den her på det historiske luksushotel Reid’s Palace, hvor den blev »opfundet« for et par år siden. Den bygger på øens traditioner, og man bruger lokale ingredienser – olie af vindruekerner til massagen, som bygger på lokale teknikker brugt i generationer, blandt andre mavemassagen, som Sonja har fortalt, at især mødre bruger, hvis deres børn har mavekneb.

Inden hun er nået hertil, har hun givet mine fødder og ben en tryk- og gnidemassage. Ryggen og skriveinfiltrationerne fik en ordentlig omgang massage efterfulgt af en indgnidning i Aloe Vera balsam fra Madeira, som er tilsat lokal eucalyptus og lidt kamfer for varmen.
Benhandlingen er rensende, og især mavemassagen vil være afgiftende, fik jeg forklaret inden behandlingen. Og mine tarme taler da også højlydt med under Sonias effektive hænder. Det er specielt, men bestemt ikke ubehageligt.

Spaen: Har til huse i en selvstændig bygning. Behandlingsrummene har udsigt til have og hav. Der er altaner, hvor der kan behandles udendørs og nogle behandlingsrum har udendørs jacuzzi.

Varighed: 45 minutter
Pris: 75 euro
Info: reidspalace.com
 

Porto Santo Spa

Baleira, Porto Canto
Jeg har ikke ligget sådan, siden jeg var barn og var på stranden med vennerne. Men her er jeg ikke begravet i køligt dansk strandsand, men i 40 grader varmt Porto Santo-sand, og jeg prøver verdens eneste »Hot Sand Therapy«.

Egentlig er det mere kur end spa, og der er tale om decideret behandling under medicinsk tilsyn, hvor man skal gennem to daglige omgange i det varme sand i en uge, før det har nogen effekt, får vi fortalt, mens vores blodtryk bliver taget.

Det fine sand på Porto Santo, øen et halvt hundrede kilometer fra Madeira, er skabt af koraller og skaller, der gennem millioner af år er malet til fint gyldent sand. Sandet har et højt indhold af strontium, som blandt andet er naturligt betændelseshæmmende. Det har også en målbar effekt for gigt og relaterede smerter, osteoporose og til dels også hudsygdomme. Efter vi har drukket et glas vand, så vi ikke dehydrerer, kravler vi ned i hver sin »sandkasse« og bliver dækket af en tung dyne af behageligt varmt sand og får trukket et termotæppe over for at holde på varmen.

Sandet er hentet ude på stranden. Det bliver så renset og opvarmet til hver ny behandling.
Så ligger man der, og kan ikke andet. Man kan lige så godt slappe af, mens varmen langsom trænger ind i alle knogler. og den halve time, som behandlingen varer, føles som ingen tid.

Spaen: Har kun været åben i tre år. Store åbne rum, mørke sten og enkel indretning. Næsten japansk i sine geometiske former. Kun omklædningsrum og de individuelle behandlingsrum – man kan også få massager og bade – er lysende hvide med fliser fra gulv til loft.

Varighed: 30 min (to gange daglig i syv dage)
Pris: 490 euro
Info: hotelportosanto.com
 

Hotel Vila Baleira Thalasso

Ponta, Porto Santo
Varmt havvand fosser i kaskader fra de fem dyser, der hænger i række over min krop. Briksen, jeg ligger på, har afløbsrender hele vejen rundt. Det sejler, jeg sejler. Min ryg og bagben er næsten følelsesløse af det piskende vand, og jeg kan næppe mærke den ellers håndfaste massage op ad benene.

De rappe håndkantslag går dog igennem, og massørens hænder arbejder sig videre op til min ryg. Det er en omgang »Vichy Shower«, jeg er midt i. En behandling, der skal hydrere kroppen og give afslapning.

Inden da har jeg selv arbejdet mig gennem de forskellige thalasso-bassiner med vandstrømme i forskellige styrker og retninger, der giver effektiv vandmassage på ben, ryg, nakke, mave – eller hvordan man nu får placeret sig foran dem. Effektiv selv-behandling i 30-36 grader varmt vand afbrudt af stille ophold i sauna, dampbad og hammam.
Og resultatet er indiskutabelt. Jeg er helt mat og blød i knæene bagefter.

Spaen: Et »badeland« med forskellige behandlende bassiner med tilstødende sauna og dampbade samt behandlingsrum. Imellem bassinerne er der solsenge, man kan ligge og slappe af i. Der er lyse og blålige mosaikker på væggene med springende blå delfiner som mønster. Det buede loft er malet himmelblåt, og der er vinduer i den ene side med adgang til en udendørs terrasse, hvor der også er solsenge.

Varighed:
90 og 15 minutter
Pris: 25 og 27,50 euro
Info: vilabaleria.com


Baia Spa, Hotel Four Views

Funchal, Madeira
Varme hænder gnider over min ryg, det kradser lidt, mens duften af passionsfrugt breder sig i det dunkle behandlingsrum. Jeg er midt i en body-scrub med en scrub fremstillet af blandt andet passionsfrugter fra Madeira.

Gad vide, om solbrændtheden nu forsvinder, tænker jeg, mens der gnides videre ud på armene. Men det er afslappende, og jeg er næsten faldet i søvn, da jeg bliver bedt om at gå ind i det tilstødende bruserum, hvor vandet allerede strømmer behageligt tempereret, og skylle scrub’en af.

Derefter er det tilbage på briksen, og behandlingen afsluttes med en oliemassage – nu med neutral duft. Myoserne får lov til at være i fred. Massagen er blid og afstessende, og jeg er igen ved at drysse hen.
Alt for hurtigt er timen gået, og jeg bliver ført ind i et afslapningsrum, hvor der venter en lille anretning med frisk frugt, frisk frugtjuice og lidt chokolade samt en kande te. En perfekt afslutning.

Spaen: Ligger i kælderen under den udendørs pool og er i enkelt design, men dunkelt med lange gardiner og levende lys. Behandlingsrummene ligger i forbindelse med en indendørs pool, der har vinduer på den ene side. Der er også dampbad og sauna.

Varigned: 60 minutter
Pris: 70 euro
Info: fourviewshotels.com
 

The Spa, Hotel The Vine

Funchal, Madeira
Tusind fingre spiller musik på mine kinder. Der er nu kun Elises ti fingerspidser, der hurtigt og let banker den nærende serum ind i min ansigtshud. Jeg er i gang med en »Tratamento Hidratante«, en fugtgivende ansigtsbehandling. Ligger svøbt i bløde håndklæder med den alle steds værende new age musik i ørerne og nyder det. Huden bliver renset, peelet og får en nærende maske. Mens den virker, går Elise i gang i den anden ende med en fodmassage helt op til knæene.

På The Spa i byens nye designhotel, The Vine, er hotellets koncept ført videre. Her handler det også om vin. Indretningen, farverne, udsmykningen – og produkterne, man behandler med, er også baseret på vin. Thera Vine hedder mærket, som er fremstillet i det sydafrikanske vinområde Stellenbosch, som udnytter vindruernes antioxidanter, og som angivelig skulle være mange gange mere effektivt mod rynker end e-vitaminer.

Efter nogen tid vaskes ansigtsmasken af, og min hud efterbehandles med serum. Derefter en ny omgang afstessende massage og fugtighedscreme.
Efter behandlingen kikker jeg spændt i spejlet. Jeg ligner nu mig selv, men jeg føles ikke sådan. Huden er silkebød.

Spaen: Ligger i kælderen. Elevator direkte til indgangen. Hotellets dunkle indretning er ført videre her. Væggene er mørk violette – som en kraftig rødvin – der er mørke gulve og grå-sorte fliser i spaafdelingen med den lille pool, dampbadet og saunaen, hvor også slappe briksene står, og hvor et lysende kunstværk på en del af væggen er lyskilde. Udsmykningen er også vinrelateret: krogende vinstokke står som skulpturer rundt omkring.

Varighed: 75 minutter
Pris: 75 euro
Info: hotelthevine.com

Læs også: Madeira er mest for voksne