Guide: Lissabon for børn

Lige udenfor Portugals hovedstad ligger det tidligere Expo-område som en kæmpe-legeplads for hele familien med akvarium, eksperimentarium og svævebaner.

I parken er der masser af spændende ting, man også kan lege på. Her er det et springvand/vandfald, der med jævne mellemrum skifter farve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er for fristende. Den lille purk må bare hen og røre ved en af de mange vandstråler, som kommer op af jorden med forskellig fart ved siden en kæmpeglobus udenfor Lissabons svar på Experimentarium. 

Læs også: Sådan bliver hele familien ferieglad

Ikke langt derfra cykler en far først på indersiden og derefter på ydersiden af et buet vandfald fra en af bygningerne – og bliver selvfølgelig pjaskvåd til ungernes udelte begejstring.

Vi er på dagsudflugt i den diamentrale modsætning til det pittoreske gamle bycenter med de stejle gader og pastelfarvede huse. Parque das Nacões, som betyder »nationens park«, er det moderne rekreative område en halv times metrotur uden for hovedstaden og blev bygget til Expo 98 i futuristisk stil. (Glem udtalen; portugiserne kalder den bare for Expo.)

Da verdensudstillingen var slut, lå pavillionerne og de store flise- og betonbelagte arealer øde hen, indtil bystyret året efter satte sig for at gøre det levende igen.

Den arkitektonisk spændende metrostation Oriente var der allerede, og snart efter åbnede den kæmpestore shopping-mall Vasco da Gama Center, og de mange udstillingspavillioner blev omdannet til aktiv-centre.

Imponerende Oceanarium

Verdensudstillingen faldt sammen med 500 års-jubilæet for den portugisiske opdagelsesrejsende Vasco da Gamas ankomst til Indien i 1498, og derfor var en stor del af Expo-temaet  centreret omkring fremtiden for verdenshavene.

Det er blevet ført videre i parkens nuværende udformning, og den største attraktion er Oceanarium, der er et af verdens mest imponerende af sin slags. En hel familie kan komme ind for 29 euro, og ellers afhænger priserne af, om man er barn, forældre eller bedsteforældre.

Med billetterne i hånden går vi op ad en stejl landgangsbro. Her dufter og lyder allerede af hav, og inde i selve bygningen begynder rejsen rundt til fem verdenshave, opbygget i imponerende tableauer, som har efterlignet de oprindelige øko-systemer.

Vi sveder i Stillehavs-rummet, mens vi kigger på odderen, som ligger veltilfreds på ryggen, og får kuldegysninger inde i det antarktiske, hvor pingvinerne nyder den afkølede temperatur.

Der er 25.000 fisk, søfugle og pattedyr i kæmpeakvariet (fire olympiske swimmingpools) i midten, som kan ses fra forskellige vinkler.

Interaktivt museum

Lige ved siden af ligger det interaktive videnskabsmuseum, Pavilhão do Conhecimento, der udfordrer børn og voksne til at forstå den teknologiske udvikling, ligesom på det danske Experimentarium, og der er hele tiden skiftende temaer.

Trænger både børn og voksne bare til at fyre noget energi af i det gode vejr, står cykel-udlejeren klar med de tohjulede i alle størrelser til 12 euro for to voksne og to børn i en time. Området er kæmpestort, så man kan cykle langs det meste af promenaden ved Tejus-floden, og til boligområderne, som ligger i hver sin ende af parken med skoler og små parker; mange af dem baseret på vand i forskellige udformninger.

En tur i svævebanen

Cykler man mod nord, kan man se den monumentale Vasco da Gama-bro, Europas længste med sine 17,2 km, som forbinder denne del af Lissabon med Alcochete på den anden side af floden.

Cykler man sydpå, kommer man ned til den flotte marina med plads til 600 lystsejlere.

Når benene bliver trætte, især hos de små, kan man springe ombord på de små legetøjstog, som kører rundt på området.
Vi har lyst til at se det hele lidt fra oven og køber billetter, 3-6 euro, til svævebanen med de små lukkede kabiner ved Passeio de Neptuno, som løfter os op og giver et panoramaudsyn over det vellykkede genbrug af det fjorten år gamle prestigebyggeri.
Og så kilder det lidt i maven...

Læs også: Flest vil have ferie uden børn