Guide: Krydstogt for dummies

Har man ikke været på sejlende ferie før, kan der være mange ubekendte om alt fra drikkepenge til valg af skib. Se svarene på de mest almindelige spørgsmål her.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad koster det?

Prisen på et krydstogt varierer utroligt meget, afhængig af hvilket serviceniveau og rejselængde, man ønsker. De billigste togter koster som udgangspunkt fra 3.500 kr. per uge, de dyreste fra 10 gange så meget og opefter. 

Hertil kommer flybillet til og fra havnen(e), skibet starter og slutter i. 

Næste: Hvilket skib skal man vælge?

Hvad er inkluderet i prisen?

Alle krydstogter opererer med all-inclusive i et eller andet omfang. Måltider og brug af faciliteter som f.eks. pool, fitness-center og underholdning som film på dækket er altid inkluderet.

Der kan være stor forskel på, hvad ”måltider” dækker over – på skibe med mange restauranter er det som regel kun måltider i buffet- og hovedrestauranten, der er med i prisen. De inkluderede drikkevarer kan være alt fra kun ikke-alkoholiske drikke til ”hele pakken” med vin, spiritus og kaffe ad libitum. 

Gambling på casinoet og en ting som massagebehandlinger er aldrig inkluderet i prisen, medmindre man er på et decideret spa-krydstogt. Udflugter og eventuelle workshops som for eksempel kokke-skole eller vinsmagning undervejs på turen er heller aldrig inkluderet, ligesom rens af tøj, babysitning, og leje af film i kahytten heller ikke er det. 

På nogle krydstogter er drikkepenge inkluderet, mens det for de fleste skibes vedkommende ikke er tilfældet. 

Tjek med rejsebureauet eller læs det med småt på rederiets hjemmeside. 

Hvornår skal man booke? 

Book i god tid. Især til populære destinationer som Antarktis, hvor udbuddet af skibe samtidig er begrænset på grund af de særlige forhold, er der hurtigt udsolgt. At booke sit krydstogt mere end et år før afgang er ikke unormalt.

Skal man betale ekstra for havudsigt?

Selv om det er dyrere, er det helt klart pengene værd at have havudsigt. Indvendig kahyt minder, uanset standarden, om en tur med DFDS-færgen. Og der er en grund til, at den absolut mest populære kahytsform til stadighed er den udvendige model med balkon. 

Hvordan ved man, hvad der foregår på skibet?

Man kan altid følge med i, hvad der sker på krydstogtet i løbet af den periode, man er ombord. Enten får man hver aften i sin ”postkasse” udenfor kahytten en slags avis for næste dags aktiviteter, eller disse er udførligt beskrevet i en folder, der ligger i kahytten. Heri står der, hvad der sker næste dag, hvornår restauranter, butikker og faciliteter er åbent, hvornår der er landgang, osv. 

Hvad skal man tage på?

Selv om krydstogter er blevet mere allemandseje og dermed knapt så formelle som førhen, er der stadig dresscode på de fleste skibe. 

I skibsavisen er aftenens dress code som regel nævnt. 

Casual: Afslappet tøj som T-shirt og lyse bukser. Shorts er ikke tilladt.

Elegant/Sport Casual: Lidt pænere, gerne jakke, slips er ikke påkrævet.

Informal: Jakke med eller uden slips og pæne bukser.

Formal: Ved eksempelvis kaptajnens cocktailparty kommer mange mænd i smoking og damerne i rober. Mørkt jakkesæt med slips er velset. 

Jeans, shorts, sandaler og gummisko er no-go til middagen i ”hoved-restauranten”, næsten uanset hvilket skib, man sejler med. 

Hvornår skal man spise?

De måltider, som er inkluderet i prisen på krydstogtet, foregår i buffet-restauranten og ”hoved-restauranten”. 

I sidstnævnte fungerer det som regel sådan, at man på forhånd bestiller tidlig eller sen middag – dvs. at man møder op til middag enten kl. 18 eller 20 (eller hvilke tidspunkter, det enkelte skib har defineret som henholdsvis tidlig og sen.) På mange skibe kan man dog også vælge ”anytime”, hvor man blot møder op, når man er sulten. Man kan bede om at sidde for sig selv – hvis man for eksempel er et par på bryllupsrejse – men kan også ønske at sidde med en gruppe af de andre passagerer. 

Og er man mere til selv at tage sin mad, spiser man i buffet-restauranten, som også er der, hvor de fleste passagerer spiser morgenmad og frokost. 

Det koster oftest ekstra (mellem 100 og 300 kr.) at spise i en af skibets øvrige speciel-restauranter. 

Skal man booke udflugter hjemmefra?

Man kan booke sine udflugter undervejs hjemmefra, men kan ofte også gøre det undervejs i ”receptionen” på skibet. Man kan i de fleste havne sagtens selv tage på opdagelse på den ø eller by, man lægger til ved, eller finde en lokal guide på kajen – begge dele er næsten altid meget billigere end at tage på udflugter, som rederiet har arrangeret. Husk blot at nå tilbage til skibet i tide – det venter ikke. 

Kan børn komme med på krydstogt? 

De fleste rederier har skibe med børnepools, legeområder, børnemenuer i restauranterne, og børneklubber med personale. Nogle skibe er dog for passagerer, der ikke har børn med, og har derfor ingen af de nævnte faciliteter. 

Hvordan betaler man for det, man køber ombord? 

Krydstogtskibe fungerer som flydende hoteller. Ved check-in afleverer du dit kreditkort eller kontanter og får udleveret et såkaldt skibskort med navn, foto og kahytnummer, der fungerer som betaling overalt på skibet (til f.eks. massagebehandlinger, dyre vine og udflugter).

Næstsidste aften får du regningen, hvor også drikkepenge er påført, hvis ikke drikkepenge er inkluderet i dit krydstogt. 

Hvordan giver man drikkepenge?

Drikkepenge er obligatorisk på de fleste skibe i enten US dollars eller euro og er på ca. 75-100 kroner per dag per passager. Det påføres helt automatisk din regning. 

Et godt råd: Giv din personlige tjener i restauranten og stuepigen/stewarden en lille skilling på forskud. Det fremmer servicen. 

Hvilke sprog tales der på skibet?

Hovedsproget på de fleste skibe er engelsk. 

Hvor gammel skal man være?

På de fleste skibe skal man være over 21, medmindre man er i selskab med forældre eller voksne over 25 år. Nogle skibe tillader dog passagerer over 18 uden at være ifølge med voksne. Babyer skal være mindst 3 og i nogle tilfælde 6 måneder gamle. Gravide skal som regel være mindre end 24 uger henne. 

Må man ryge på skibet?

Enkelte skibe har totalt rygeforbud, på de fleste er rygning dog tilladt i afmærkede områder. Rygning i restauranter er forbudt, på flere skibe må man heller ikke ryge i kahytterne. 

Hvad hvis man bliver syg?

Der er en læge og sygeplejerske med på alle skibe. Udgiften til en konsultation er ikke inkluderet i prisen for krydstogtet, så husk rejseforsikring, der vil dække udgiften. 

Kan man komme i kontakt med omverdenen?

Man kan ringe fra egen telefon undervejs – få steder midt på havet er der dog ingen dækning. De fleste skibe har wifi eller computere med internetforbindelse. Regn med høje priser. 

Næste: Hvilket skib skal man vælge?