Guide: Jorden rundt i New York

I New York bor og lever vidt forskellige folkeslag med vidt forskellige kulturer side om side - Rejseliv guider til fem forskellige verdener indenfor få kvadratkilometer.

Lower East Side er kvarteret, hvor »glam meets gutter«. Foto: Flickr Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hipsterne, Lower East Side

Engang var Lower East Side et barsk og usselt kvarter, hvor først arbejdsklassens immigranter fra hele verden var stuvet sammen i små utætte lejligheder, senere blev det pushernes højborg.

Læs også: 8 hemmelige barer i New York

I dag er området  et af byens foretrukne for New Yorks hipsters. For selv om mange af de gamle lejligheder er blevet renoveret, og trendy gallerier og chikke restauranter skyder op der, hvor der engang lå små mørke butikker, er Lower East Side langt fra poleret. 

De rustne brandtrapper hænger stadig udenpå bygningerne, metalskilte med håndskrift dingler stadig foran butikkerne, nogle af gaderne er stadig af den slags, man ikke umiddelbart føler for at bevæge sig alene ned ad en mørk nat, og befolkningen er en skønsom blanding af studerende, kunstnertyper og efterkommere af irske, tyske og jødiske immigranter, som formentlig aldrig har - eller haft interesse i det - båret et par sorte briller i den helt rigtige facon. 

Gå ikke glip af...

Galleribesøg
Galleri på galleri er skudt op i Lower East Side de senere år, et af dem er Stephan Stoyanov Gallery i Orchard Street. Udstillingen er en skøn blanding af malerier, film og skulpturer, og af lokale og internationale kunstnere. Få en snak med Stephan Stoyanov, han er en karakter i sig selv. 

Trendy restaurant
Da Fat Radish åbnede i slutningen af 2010 var det med en voldsom hype om den nye britiske restaurant med fokus på organisk mad og et jord-til-bord koncept. I dag kan det stadig være svært at få et bord og nemt at få øje på diverse kendisser blandt de spisende.  

Michelin-restaurant 
Spiser hipsters på michelin-restauranter? Ellers gør alle andre new yorkere og en masse turister. For wd-50, en chik restaurant indrettet i en tidligere bodega og med tykke træborde og højryggede båse på Clinton Street, har siden 2006 haft en plads med en stjerne i gastro-biblen, Guide Michelins lille røde, og en sværm af gæster. Som kommer for at opleve Wylie Dufresne, chefkokkens, kreative kulinariske påfund i restaurantens 12-retters tasting menu.  

Jøderne

Tyskere, irere, italienere, østeuropæere og afrikanere befriet for slavernes lænker, alle har de gennem tiden taget de første skridt mod den amerikanske drøm i Lower East Side. 

Det er dog specielt den store befolkning af jøder, der siden midten af 1800-tallet svømmede ind over området, der har præget Lower East Side. Bydelen blev for jøderne synonymt med det nye liv og alene i år 1900 flyttede over 150.000 nye jøder ind i det forvejen overbefolkede Lower East Side. De åbnede banker, synagoger, skoler, aviser, teatre og butikker, og levede, selv om de befandt sig midt i New York, i et samfund med sin helt egen kultur. 

I dag er mange af jøderne flyttet til andre bydele og jødiske butikker er lukket, synagoger blevet til kirker og skoler og banken til lejligheder. Tilbage i Lower East Side er dog stadig en stor jødisk befolkning, blandt andet unge jøder, der vil tilbage til deres rødder – hvorfor der er masser af jødisk historie og nutidig kultur at finde i disse gader. 

Gå ikke glip af...

Synagoge
Synagogen på Eldridge Street var den første synagoge, jøderne designede og byggede i USA. Den åbnede i 1887 og har været brugt af ortodokse jøder til bl.a. sabbat lige siden. Synagogen gennemgik en større renovering i starten af 00erne og i dag er den også åben for turister – en del af den i dag fredede synagoge huser et museum, hvor man kan blive klogere på den amerikansk-jødiske historie.

Jødisk specialitet 
Med de mange jøder, der de seneste årtier er forsvundet fra Lower East Side, har også mange butikker været tvunget til at lukke. En af dem, der stadig slår dørene op hver morgen, er Yonah Shimmels Knish Bakery i East Houston Street. Bageriet har eksisteret siden 1890, og hofnummeret har i alle årene været knish - en lille butterdejskage med kartoffel, løg, ost og/eller kød. 

Museet 
De seks etager på 97 Orchard Street var fra 1863 til 1935 hjem for mere end 7.000 mennesker, i dag er bygningen lavet om til Lower East Side Tenement Museum, bl.a. med tro kopier af butikker og flere lejligheder – heriblandt den, som den tysk-jødiske familie Gumpertz levede og boede i. Man kan gå rundt i museet på egen hånd, eller – og det anbefales – man kan hoppe på en af de mange guidede ture, alle med forskellige temaer.  

Kineserne

En af de største koncentrationer af kinesere udenfor Asien finder man i Chinatown på Manhattan i New York. Her bor mellem 90.-100.000 mennesker, ifølge historien var den allerførste af dem Ah Ken, som i 1858 permanent immigrerede hertil og åbnede den cigarbutik på Park Row, som resten af Chinatown senere voksede op omkring. 

I dag bor her ikke kun kinesere, også immigranter fra bl.a. Vietnam, Malaysia og Indonesien kalder Chinatown på Manhattan hjem, og selv om boligpriserne ligesom i resten af New York er steget med raketfart og har tvunget mange immigranter til bl.a. Chinatown i Brooklyn, er det stadig i den første og største på det sydlige Manhattan, man får den mest fuldendte oplevelse af en helt speciel - og meget farverig og kaotisk - bydel. 

Gå ikke glip af...

Shopping på Canal Street
Man kommer ikke udenom butikkerne på Canal og Mott Street, når man siger shopping i Chinatown. Det er her, man kan købe alt, hvad købes kan – og lidt til. Mange af butikkerne er blot boder langs den travle gade, her er næsten altid proppet med mennesker, men har man tid, er det sjovt at gå på opdagelse blandt de myriader af varer, man ikke anede fandtes. Eller bare kigge på mennesker. 

Kinesisk mad
Chinatown er spækket med restauranter, spisesteder og gadeboder i en sådan grad, at man kunne bruge år på at lave intet andet end at fylde i hovedet. Så lang tid har de færreste turister i New York, så hvor skal man starte? Et godt bud er Peking Duck House på Mott Street. Den lille restaurant har eksisteret i over 25 år og ikke overraskende er stedets »Signature Dish« peking and, som man får skåret ud ved bordet. 

Kinesisk kultur
Vil man vide mere om kinesere i USA end det, man ser på gaden i Chinatown, må man ikke gå glip af Museum of China in America. Museet genåbnede i 2009 i funky rå lokaler og fortæller gennem bl.a. kunstneriske fotografier og interaktive udstillinger den korte, men intense historie om kinesere i USA – fra Chinese Exclusion Act, en lov mod indvandring af kinesere på amerikansk jord, som blev vedtaget i 1882 – til Bruce Lee. 

Jakkesættene

På den alleryderste spids af det sydlige Manhattan ligger byens pengecentrum – med Wall Street og nogle af de største finansielle institutioner, New York Stock Exchange og Federal Reserve Bank of New York, som omdrejningspunktet. Det er også her, man finder City Hall og Højesteret. 

Tidligere var denne del af byen ikke en, man boede i, sådan er det ikke længere, i dag har knapt 60.000 new yorkere adresse her. Det er dog stadig i dagstimerne, der er mest – og fuld – tryk på Financial District. Og selv om her er spækket med turister, der er her for at mærke magtens finansielle epicentrum, er det de mænd og kvinder i jakkesæt og høje hæle, der målrettet tonser ned ad fortovene, der fylder mest. Sammen med tv-vognene, der 24-7 står klar til at rapportere fra Wall Street eller om endnu en opsigtsvækkende sag i Højesteret.

Gå ikke glip af...

Skyskraberne
En af de mest yndede beskæftigelser i dette område af byen er bare at gå en tur i de smalle gader og lægge nakken tilbage og se på skyskraberne. Det er her, man finder mange af byens mest monstrøse af slagsen, fra Woolworth bygningen med sine 241 meter over Beekman Tower med en højde på 265 meter til nyeste tilkommer, One World Trade Center, der vil rage 541 meter op mod himlen, når det står færdigt om et lille år. 

World Trade Center
Genopførelsen af World Trade Center er i fuld gang og i sig selv et fascinerende syn. Lige så meget hvis ikke mere tankevækkende er dog et besøg i 9/11 Memorial, mindeparken og museet, som åbnede 10 år efter 9/11. I mindeparken kan man se navnene på de 3.000, der mistede livet 11. september 2001, og i museet er der film  og interaktive udstillinger. 

Tyren
Den er 3,4 meter høj og 4,9 meter lang og står lige ved Wall Street. Den er lavet af kunstneren Arturo Di Modica og er et symbol på »aggressiv finansiel optimisme« – hvilket bl.a. er årsagen til det sænkede hoved. Siden den blev rejst i 1989, har den været et kæmpehit blandt turisterne - og er af de mest affotograferede ikoner i Financial District. 

Den højere middelklasse – og stjernerne

Tribeca står helt simpelt for »triangle below Canal Street« og er et af New Yorks mest eftertragtede kvarterer at have adresse i - her er gode skoler, lav kriminalitet, udsigt over Hudson River - og eftertragtede new yorker loft lejligheder med masser af lys og plads i de renoverede industribygninger på brostensgaderne.

Alt det betyder, at der er ikke ret meget mangfoldighed i hverken baggrund eller  indkomst – de fleste beboere i Tribeca kan proppes i kassen højere middelklasse, bortset fra dem, der har status af kendisser og millionærer – Tribeca har også tiltrukket kendte som Robert de Niro, Meryl Streep og Beyonce. Trods manglen på diversitet er der i Tribeca specielt om aftenen masser af liv og stemning på barerne, caféerne, spillestederne og de mange eksklusive restauranter. 

Gå ikke glip af...

Vartegnet
Har man ikke været der, bør man give sig selv en middag på Tribeca Grill, restauranten, som bl.a. skuespilleren Robert de Niro er medejer af, og som har ligget så længe (siden 1994) i Tribeca, at den efterhånden er et vartegn for bydelen. Udover køkkenet har restauranten et vinkort med over 1.800 vine – bl.a. verdens største udvalg af Châteauneuf du Pape (over 300).  

Kaffen
Kaffe i New York er med 1.700 kaffebarer en jungle at finde rundt i. Hver bydel har sine hyggelige, moderne, berømte eller bare med supergod kaffe caféer. I Tribeca er der også flere at vælge imellem, en af dem er Kaffe 1668 på Greenwich Street, som drives af to unge svenskere. Kodeordene er kvalitetskaffe og tilbagelænet stemning i den funky café. Kaffe 1668 har også koldpresset juice på menuen. 

Parken
Midt blandt Tribecas gader og veje ligger 6.500 kvadratmeter meget velbesøgt grønt. Washington Market Park har sit navn fra stedets tidligere funktion – en markedsplads – og har udover en tennisbane, en basketballbane og masser af skyggefulde træer fine legepladser med bl.a. et trætog. Om sommeren er der gratis koncerter på den store plæne.  

Læs også: New York sætter rekord 

Se kvinden bag MitNewYorks favoritter i de 5 verdener på næste side 

Rejsen var betalt af Icelandair.