Guide: I Harry Holes fodspor

Lyst til at opleve Oslo fra en anden vinkel? Se 10 steder, hvor vicekommissær Harry Hole kommer i den norske succesforfatter Jo Nesbøs bøger.

Jo Nesbø, norsk krimiforfatter, er aktuel med filmatiseringen af hans »Headhunterne«. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 1. Hotel Radisson Blu Plaza
Sonja Henies plass 3
Hotellet i Oslos centrum har en central rolle i flere af Harry Hole bøgerne, bl.a. i »Rødhals«, hvor en gammel nazist vil hyre suiten på hotellets øverste etage. Hans plan er at skyde kronprinsen på Norges Nationaldag, når en børneparade går igennem byen. Det er her fra suiten, at nazisten vil operere og gøre sine våben klar. 
Tip: Tjek udsigten over Oslo fra restauranten på toppen af hotellet.
Info: radissonblu.com/plazahotel-oslo

2. Slottsparken foran Kongeslottet 
Den gamle nazist, som vil skyde kronprinsen, kæmpede under Anden Verdenskrig for tyskerne sammen med de norske frikorpssoldater. Hans overbevisning er stadig, at kongehuset svigtede Norge i 1940, og derfor skal kronprisen dø, mener han. I bogen »Rødhals« efterforsker Harry Hole en sag, hvor sporene peger på det nynazistiske miljø - og på en gruppe overlevende fra de norske frikorpssoldater.
Tip: Det er »a walk in the park« at se, hvor den norske kongefamilie bor. 

3. Hotel Continental
Stortingsgaten 2 
Det er her på hotellet tæt ved Slottsparken, at Harry Holes store kærlighed, Rakel, bliver forført af en udenrigsråd. Hotellet optræder i flere af bøgerne, og Continentals teatercafé er legendarisk. Under et besøg i Oslo af den amerikanske præsident, skyder og sårer Harry Hole ved en fejl en Secret Service-agent. Sagen bliver dysset ned.
Tip: Nyd den norske ekspressionist Edvard Munchs fantastiske malerier indenfor på hotellet og tag en drink i Teatercaféen.  
Info: hotelcontinental.no

4. Restaurant Schrøder
Waldemar Thranes Gate 8 
Harry Holes stamsted og ét af Oslos »brune værtshuse«. Her er røde stofduge på bordene, brune træpaneler og en atmosfære af gamle dage. Tidligere lå restauranten på Youngstorget, som er Arbeidspartiets område med bl.a. LO og partikontoret. Det er her på »Schrøder«, at Harry Hole kommer for at spise ægte norsk husmandskost. Vicekommissæren er delvist tørlagt alkoholiker og kommer ikke kun på »Schrøder« for at spise, men også for at dulme sin evige indre uro.
Tip: Prøv restaurantens rensdyrkarbonader, får i kål eller kogt torsk.
Info: restaurant-schroder.no

5. Egertorget nær Stortinget 
På en af Frelsens Hærs sommerlejre voldtages en fjortenårig pige.
Tolv år senere henrettes en soldat i Frelsens Hær under en julekoncert på Egertorget i Oslo. Dagbladet har fotograferet en mulig drabsmand i folkemængden, men eksperten i identifikation, Beate Lønn, forvirres af, at ansigtet forandrer sig fra billede til billede. Vicekriminalkommissær Harry Hole indleder jagten på manden uden ansigt.
Tip: Tag med på en rundvisning i Stortinget, hvor Norges politikere holder til.
Info: stortinget.no

6. Sofiegade 5 og 8
Ejendommen, hvor Harry Hole bor. Når man står foran opgangen, bliver man overrasket: På navneskiltene med opgangens beboere, finder man faktisk navnet Harry Hole. I bøgerne kan man læse, at han bor på 4. sal. Der har været mange gætterier om dørskiltet, og ét gæt går ud på, at det er herfra, forfatteren Jo Nesbøs fond administreres. Han har kaldt den for »Harry Hole fonden«, og eksempelvis går overskuddet fra  bogen »Headhunterne« til børn rundt om i verden, som ikke kan læse og skrive.
Tip: Nyd et af Oslos ældre kvarterer med smukke ejendomme fra århundredeskiftet.

7. Underwater Pub
Dalsbergstigen 4
Også ét af Harry Holes stamsteder, hvor han især kommer i bogen »Marekors«. Han er forladt, fordrukken og fyret, da en død kvinde med en afklippet pegefinger bliver fundet. Vicekommissæren får en ny chance for at bevise, at han kan håndtere drikkevarer, temperament og personlige hævnmotiver. Underwater Pub er et forsøg på at skabe en illusion for gæsterne af, at de befinder sig under vandet.
Tip: Hang til opera? Kom tirsdag eller torsdag, når der er opera-aften »under vandet«.
Info: underwaterpub.no

8. St. Olav Kirke
Akersgata 1
Ligger i et trygt kvarter i »Harry Hole-land«. Det er ikke her, der sker drab og voldshandlinger, og ingen af »the bad guys« bor i kvarteret. St. Olav Kirke er den katolske kirke i Oslo. Rakel Fauke, som er Harry Holes kæreste, er formentlig katolik, og at det kan være her i kirken, at hun er blevet døbt.
Tip: Nyd den højtidelige stemning i Oslos katolske kirke. 

9. Vår Frelsers Gravlund
Akersbakken 32
På vej til Harrys Holes lejlighed og stamværtshuse, passerer man Vår Frelsers Gravlund. Der er mange vigtige kirkegårdsscener i Harry Hole-bøgerne. Den sidste bog, »Genfærd«, slutter således med en scene på Gravlunden, og det er her, den russisk-ortodokse kirke Den hellige Olgas Menighed ligger. Præstemunken i kirken har forklaret Harry Hole, at en fem-takket stjerne med to takker opad er dæmonisk.
Tip: Tag en smut forbi gravlunden og mærk en særlig stemning.

10. Sehesteds Plass
Her ligger Aschehoug, som er Jo Nesbøs forlag. Pladsen, der ligger tæt på Nasjonalmuseet for Kunst, er navngivet efter Hannibal Sehested, som er svigersøn til den dansk-norske Kong Christian IV. Jo Nesbø er Norges mest solgte forfatter. Hans bøger er solgt i 11 millioner eksemplarer verden over og oversat til 45 sprog. 
Tip: Drik en kop kaffe og tjek den livlige plads ud