Guide: Hvor skal du tage hen i Thailand?

Skal du til Krabi, Phuket, Hua Hin, Phi Phi, Pattaya eller Koh Samui? Fire fastboende danskere guider til seks populære thailandske stranddestinationer.

»Strandene i Phuket er fantastiske, men det er ikke et sted, som egner sig til børnefamilier,« siger den dansk-armenske kunstmaler Elizabeth Romhild, der er bosat i Thailand på 25'ende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak

Pattaya: Sex, drugs & rock’n roll

Pattaya var oprindeligt rekreationssted for amerikanske soldater under Vietnamkrigen. Øl og sex har hængt ved stedet lige siden. 

Læs også: 10 oplevelser i det nordlige Thailand

»Det er backpackernes paradis. Her kan de ikke bare nyde bylivet, men også det som hedder The Golden Mile. Det må nok betragtes som verdens længste åbne bordel. Her finder man restauranter og barer, som har alt, hvad hjertet begærer. Alt,« siger Anders Normann, Danmarks generalkonsul, som har en ferielejlighed i byen, der ligger blot et par timers kørsel fra Bangkok.

Pattayas popularitet – mere end en million turister besøger området hvert år – har betydet, at bl.a. vandmiljøet har taget skade, ligesom det massive byggeri har skæmmet den udsigt, man som turist i Pattaya tidligere har kunnet nyde. 

»Som udgangspunkt er Pattaya et sikkert sted at færdes, og det er noget, som skal opleves af enhver nysgerrig turist. Men hold småbørn hjemme på hotellet,« siger Anders Normann.

Krabi: Børn i tusindtal

Krabi er en afslappet by i den vestlige del af det sydlige Thailand. Stedet er især kendt for de familievenlige aktiviteter som snorkling og dykning. 

Blandt andet på grund af de mange muligheder for aktiviteter i vand har dansk politis forbindelsesofficer i Thailand, Mogens Sørensen, holdt ferie i byen adskillige gange.

»Selve Krabi by er ikke noget at skrive hjem om. Man skal ud til strandområderne for at nyde badeferien. Specielt ved Railay Beach finder man nogle dejlige områder med helt silkeblødt sand. 

En af de ekstraordinære oplevelser ved Krabi er, at der fra Aunang Beach findes et utal af muligheder for sejladser i longtail-både til de mange og utroligt smukke klippeøer, der ligger som små perler i Andamanhavet ud for Krabi

Der er dog slanger i paradis, for man er aldrig alene om stedet.

»Man må indstille sig på, at man skal dele disse utrolig dejlige oplevelser med de rigtig mange andre turister, som også holder af Krabi,« siger Mogens Sørensen.

Koh Samui: Det stilfulde valg

Den største ø i Gulf of Thailand hedder Koh Samui, og den er især kendt for at være et hak smukkere og mere stilfuld end resten af Thailand. Det har været med til at tiltrække Gregers Møller, som er indehaver af bladet Scandmedia i Bangkok

»Chaweng Beach er min første og eneste kærlighed på Koh Samui. Den strand er stadig lige så betagende smuk som for 25 år siden, da jeg første gang så den vrimmel af stjerner, som åbenbarer sig på himlen om natten – flere end noget andet sted på kloden, er jeg sikker på,« siger han.

Ligesom mange andre steder i Thailand er udviklingen på Koh Samui sket hurtigere, end det lokale miljø har kunnet bære.

»Det eneste ved Samui, jeg er ked af, er at myndighederne lader øen voldtage af ejendomshandlere med sorte penge strittende ud alle vegne.« siger Gregers Møller, som dog glæder sig over den handelsgade, der er vokset frem bag rækken af strandhoteller, hvor der før blot var en jordvej.

»Den afslappede livsstil på Koh Samui kan udmærket kombineres med adgang til den moderne verdens tilbud af varer og bekvemmeligheder,« siger han.

Phi Phi: Det genopførte tropeparadis

Phi Phi øerne var kendt som Thailands fineste tropeparadis, før tsunanien ramte i 2004. Øerne ligger i en bugt lidt øst for Phuket, hvor bølgerne ramte hårdt. 

Det har i dag gjort stedet til en helt ny oplevelse.

»Jeg bliver aldrig nogen stor fan af Phi Phi øerne. Jeg var ikke fan, før tsunamien skyllede hen over den ejendommelige strandtange mellem de store kalkstensklipper og druknede turister og bambusbarer i et tragisk inferno. Jeg er det endnu mindre i dag, hvor nye, usle feriehuse er blevet smækket op i stedet for de raserede, nu blot i nymatrikulerede rækker og gelleder,« siger Gregers Møller, indehaver af Scandmedia Publishing og tidligere korrespondent for Berlingske.

Ikke desto mindre er Phi Phis vigtigste trækplaster intakt: Den undersøiske verden.

»Phi Phi har noget, der alligevel bringer mig tilbage år efter år: En ufattelig rig verden under havet. Så sent som Juledag sidste år svømmede jeg rundt mellem fem halvvoksne hajer kun ti minutter i båd fra Phi Phi,« siger Gregers Møller.

Hua Hin: Kongernes og pensionisternes feriested

Hua Hin er mest kendt for at være den thailandske kongefamilies foretrukne ferieby, og det er også her sommerresidensen ligger.

»Det betyder, at der er mange begrænsninger for, hvad der må bygges, ligesom der er opmærksomhed på miljøbevarelse. Det kommer jo alle turister og ikke kun kongefamilien til gode,« siger Danmarks generalkonsul Anders Normann.

En af de klare fordele ved Hua Hin er, at man kan køre dertil fra Bangkok på forholdsvis kort tid.

»Førhen tog det fire timer, men efterhånden kan det gøres på to en halv time. Det er et fantastisk feriested, men det er også her, man finder de dyreste og fineste hoteller. Og så er det et af thaiernes foretrukne feriesteder, så man finder mange lokale turister – især familier – i Hua Hin.

Der er en ekstremt afslappet atmosfære i Hua Hin og forholdsvist roligt. Derfor – og måske på grund af de mange golfbaner – er det blevet et foretrukket sted for ældre turister,« fortæller Anders Normann.

Den »sygdom«, som de fleste af Thailands øvrige feriedestinationer lider af, sexturismen, er dog også ved at ramme Hua Hin, hvor et red light district er godt på vej til at vokse frem. 

Phuket: Det voksne publikums valg

Phuket er Thailands største ø. Den ligger i den vestligste del af det sydlige Thailand, og oplever en stigende popularitet blandt udenlandske expats. 

Det er et af de steder, som den dansk-armenske kunstmaler Elizabeth Romhild ofte har besøgt, siden hun flyttede til Bangkok for 25 år siden. Hun anbefaler blandt andet luksusresortet Amanpuri.

»Strandene er fantasiske, men det er ikke et sted, som egner sig til børnefamilier,« siger hun.

Generelt er Phuket mest kendt for at være et sted for voksne. Ud over den berømte Patong Beach, som er et mekka for sexturister, er store dele af øen reserveret til de helt dyre luksushoteller, som ikke appellerer til børnefamilier og backpackere.

Til gengæld tiltrækker de høje hoteller med mange tjenere alle, som har hang til glitter og glamour, og det kendetegner hele Phuket. Derudover er øen ved at udvikle sig til et østerlandsk golf-paradis, og det har tæret på stedet.

»Jeg synes stadig, at Phuket indeholder meget smuk natur, men al den nye bebyggelse er for meget,« siger Elizabeth Romhild.

Læs også: En thailandsk kærlighedshistorie