Guide: Hvilken græsk ø skal du vælge?

Rejselivs grækenlandsspecialist guider til, hvor du skal tage hen i Det græske Øhav og tipper til tre større øer og en lille, fredelig en.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rhodos

I de seneste år er mange turister flyttet uden for Rhodos By til store turistresorts med all-inclusive. Det er dog sikkert, at de alle på et tidspunkt skal ind til den berømte hektiske bazar indenfor murene af Johanitterriddernes store borg. Her får I et par forslag til lidt andre oplevelser.

Læs også: Inden for murene på Rhodos

Mellem Johanitterborgen og 28. oktober-gaden ligger et moderne shoppingområde med masser af tøj, sko, smykke og taskeforretninger. Også de kendeste  mærkevareforretninger: Escada, Gant, Boss, Esprit, Max Mara, La Coste, Versace, Armani, Pepe Jeans m.fl. Der er selvfølgelig også H&M, Zara og Mango. Her shopper rodierne selv.  

28. oktober-gaden går fra veststranden til den store havn mod øst. Den er anlagt af den italienske besættelsesmagt i 1930’erne. De store villaer og gadens mange grønne træer er en behagelig afveksling fra restaurantområdernes smagløse skilteskov. Her ligger flere afslappede caféer som Metheksi med en fin gårdhave med mange unge studerende og på gadehjørnet nær ved den noget dyrere Casa la Femme i gadens største og flotteste villa. For enden af gaden kan man opleve eventyret i The Blue Lagoon med vandfald, hængebroer, sørøverskib, piratbar og de herligste papegøjer.

Et af vore favoritsteder i Rhodos By er Nea Agora – det nye marked – nede ved havnen. Lige indenfor serverer Stathis ouzo til priser, fra før euroen blev indført. Restauranterne giver sig ikke ud for mere, end de er, og I kan få et rimeligt måltid med vin for cirka 100 kr. De fleste restauranter herinde servere frisk kylling eller lam fra grillen. 

Lindos er det mest kendte udflugtsmål på Rhodos. Med rette. Den smukke, hvide by for foden af Athena-templet og ridderborgen, omgivet af børnevenlige sandstrande, er en lise for krop og sjæl. Desværre er de arrangerede udflugter kun på stedet i få timer. Så er det i en kødrand i stegende hede til toppen af byens bjerg og ned igen gennem mere eller mindre smagløse souvenirforretninger. Hop eventuelt af den arrangerede tur og giv jer selv tid til at gå på opdagelse i den dejlige by eller tag en dukkert fra øens bedste strande. Men husk lige at sige det til guiden, så de ikke venter forgæves. Tag så enten en af turbådene tilbage eller den lokale bus. Der er cirka 55 km tilbage til Rhodos By.

Rejseinfo: Find charterrejser til Rhodosapollorejser.dk, bravotours.dk, folkeferie.dk, primotours.dk, spies.dk samt startour.dk.

Naxos

Indsejlingen til Naxos By domineres af  byens vartegn Portara. Den mere end 2500 år gamle port fører ingen steder hen, men er resterne af et ufærdigt tempel. Myten fortæller, at det var her kongesønnen Theseus af uransagelige årsager efterlod sin Ariadne på vej tilbage til Athen. Ariadne havde ellers hjulpet ham med at dræbe den frygtede Minotaurus under Knossos-paladset på Kreta. Naxos er en stor og meget afvekslende ø. Den har alt, hvad et feriehjerte kan begære: Et livligt byliv, de lækreste sandstrande, flotte landskaber med grønne marker og pittoreske, små landsbyer mellem imponerende bjerge.

Lej en åben bil, en ATV (firehjulet motorcykel) eller en scooter og tag en rundtur på øen. Nyd duftene fra vejkantens mange blomster, lad jer betage af de storslåede udsigter og slå jer ned på torvet i en landsby, der tiltaler jer. Gerne med en græsk kaffe, for eksempel en Metrio med lidt sukker. 

Målet med turen kunne være den smukt beliggende landsby Apeiranthos i 700 meters højde. Gå en tur i de snævre stræder, mange af dem marmorbelagte. Se de venetianske huse med våbenskjolde over døren. Tag en frokost på en af de gode restauranter med en flot udsigt over det frodige landskab. Apeiranthos kan også nås med lokalbus.

The Old Market er den hyggeligste del af Naxos by. Her inde bag promenaden med de obligatoriske restauranter langs kajkanten finder I spændende nye kig mellem en labyrint af snævre stræder. Rundt om hjørnet står små borde under grønne vinranker. I baggrunden ses en lyslilla bourgonvilla. I næste knæk ligger den lokale grønthandler med agurker og tomater i pangfarver. Et skilt viser vej til Naxos Café hvor Tanassis byder på blid verdensmusik og varm, stærk raki tilsat honning. Oppe i disse bilfri stræder finder i restauranter med lidt mere end det sædvanlige græske. Jeg fik en lækker risotto med skaldyr på restaurant Labyrinwth nær Café Naxos. 

Rejseinfo: Naxos har kun en meget lille lufthavn, uegnet til charterfly. Den kan dog nås fra Athen. Der går mange færger til Naxos om sommeren ra såvel Athen som andre øer. Tjek ferries.gr. Find charterrejser til Naxos (medfærge fra Santorini) på apollorejser.dk.

Næste side: Samos og Alonissos