Guide: Hummersafari i Sverige

I Bohuslän på den svenske vestkyst hitter hummersafari for enhver med hang til salt havluft, bløde klippeskær og sorte skaldyr med kæmpekløer.

Alle svenskere har ret til at fiske hummere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Ingman

Det er en af de efterårsdage, drømme er skabt af – hvor himmel og hav kappes om at være mest blå, solen skyder med skarpt og vinden har glemt at være til.

Læs også: Aktiv ferie i Sveriges sydligste vildmark

Vi duver på havet lidt uden for Sveriges skaldyrsmetropol Grebbestad på vestkysten, og det er begyndt at gå op for mig, at den hummer-safari, vi indtil nu bare har hørt så meget om, er en oplevelse, der for alvor vil bide sig fast.

Årets hummerpremiere ligger kun to dage tilbage og at være med under åbningsugen regnes for noget ganske særligt. For hummerpremieren er efterårets absolutte højtid – næsten på linje med julen. Den er savnet, længe ventet, omgærdet med myter og fyldt med lige så megen nydelse. Og ikke for ingenting. Hummerne i skærgården nord for Gøteborg regnes blandt verdens bedste. Det kolde, dybe vand får dem til at vokse langsomt, blive ekstra smagfulde.

Nykogt, afrodisisk sødt hummerkød
Mange svenskere holder ligefrem en uges ferie i slutningen af september for at fiske så mange hummere som muligt. Hver svensk statsborger har ret til som fritidsfisker at have 14 hummertegner, (de særlige ruser, man fanger hummer i) blot de er forsynet med navn og telefonnummer. Så brødrene Per og Lars Karlsson, der driver Everts Sjöbod i Grönemad to kilometer nordvest for Grebbestad, har 28 ruser. Som udelukkende bliver brugt til de hummer-safarier, der har udviklet sig til det store hit på hele kysten. Det forstår jeg så udmærket. Nu. At fiske sin egen hummer og bagefter frådse i nykogt, afrodisisk sødt hummerkød er nok den største belønning, en lejlighedsfisker kan få.

Kronjuvelen i Bohusläns Big Five: Hummeren
Vi stiger om bord i brødrene Karlssons fine, velholdte træjolle Tuffa, bygget på skibsværftsøen Orust i 1952, og sætter stævnen i vestlig retning – ud for at fange kronjuvelen i Bohusläns Big Five: Hummeren. Tegnerne har været på plads siden i går med madding af sild og makrel, så vi skal bare koncentrere os om at hive dem i land. En svag brise laver kattepoter i det spejlblanke hav, og da vi nærmer os den røde bøje, som markerer en hummertegne, stikker en nysgerrig sæl sit sorte hoved op af vandet. Vi safariturister jubler ved synet, men de lokale fiskere er knapt så begejstrede, fortæller Lars Karlsson. Sælerne æder fangsten i deres garn.

Nu skal vi på arbejde og skiftes til at hive hummertegnerne de godt 25 meter op fra havbunden. Det er tungere, end jeg umiddelbart havde forestillet mig. Men endelig får jeg en tegne af form som en velvoksen jordemodertaske op over rælingen, og Per Karlsson konstaterer tørt: »Der er to hummere i – og tre krabber.« Bingo. Før hummeren får plads i kassen med frisk blæretang, bliver den målt. Alle, der er mindre end 25 cm fra hovedet og ned, ryger i havet igen. Det samme gør hunner med rogn.

Efter et par timer har vi fem hummere i kassen plus en hel kasse med bifangsten af store, flotte taskekrabber. Vi har nok til middagen og sætter kursen mod land, mens vi igen-igen udbryder spontane »iihh« og »ååå.« Så smukt er her. Helt ude ved kanten af Skagerak afløser den ene lille nøgne ø af røde granitklipper poleret bløde af hav og vind gennem årtusinder den anden, og efterhånden som vi nærmer os kysten og Everts Sjöbod, dukker bådehusenes svenskrøde farveklatter frem på klipperne.

Evers Sjöbod er malet i en dyb, æggeblommegul nuance. Den er bygget i 1800-tallet og restaureret med kærlighed og forståelse for sjælen i et gammelt bådehus. Det ene hjørne af det store rum, der udgør stueetagen, er fyldt med fiskeredskaber, hummertegner til reparation, knaldorange bøjer og en hel hær af de overlevelsesdragter, vi heldigvis ikke har haft brug for. Resten er en befriende blanding af originalt plankegulv med de lange, håndvævede kludetæpper, der er så typiske for egnen her, og en samling umage kurve- og pindestole, der har det til fælles, at man sidder godt i dem.

Specialchampagnen fra det svenske østersakademi
Foran huset ligger bryggan, bådebroen, hvor vi lægger til, og mindre end to meter under havoverfladen er der såmænd en østersbanke… Det sidste opdager jeg få minutter efter, vi er steget i land og står på broen, kigger ud over skærgården og prøver at få indtrykkene fra de sidste par timer til at bundfælde sig. Så er det, Per stikker et redskab, der ligner en blanding af en rive og et fiskenet ned på bunden og skraber lidt. Få sekunder senere ligger de første fem østers på bådebroen. Østersriven – for det hedder den – skraber igen gennem krystalvandet, og jeg kan tydeligt se, at østerserne ligger tæt.

De store runde, flade østers arrangeres på toppen af en gammel trætønde, igen med havfrisk blæretang som underlag, får selskab af en overskåren citron og voilá: Grebbestad-østers til fri afprøvning. Åbnet af Per med et øvet greb og en godt brugt østerskniv, så det eneste, vi skal gøre, er at smage, nyde og nippe til et glas af specialchampagnen fra det svenske østersakademi, Champagne Ostronakademin Blanc de Blancs Brut Grand Cru.

Den perfekte ledsager til »kysset fra havet«, som Per beskriver de minutfriske østers. Han har helt ret. Faktisk er østerskysset et af de bedste, jeg nogensinde har fået. Af den slags. Smagen er ekstraordinær, pulserende, mineralsk, sødlig, blød… og smager af mer’. Derfor undrer det mig heller ikke spor, at Paul Bocuse, den gamle, franske nestor blandt kokke, har udnævnt østers fra Grebbestad som verdens bedste. Igen fordi det kolde vand får dem til at vokse langsommere, så smagen bliver mere intens. En Grebbestad-østers lever op til ti år i modsætning til dyrkede østers, der normalt kun er omkring ni måneder gamle, når vi spiser dem. 

En lille time og – for mit vedkommende – otte østers senere sidder vi omkring et langbord på 1. sal i sjöboden og forblændes af udsigten mod »Solnedgang over skærgården,« et glansbillede i douce pasteller, der ville have været banalt, havde det været vist på en kunstudstilling. Store ovale tallerkener med en halv dampende hummer – kogt udenfor i en grukedel med havvand – jomfruhummere, rejer, blåmuslinger og hjertemuslinger river os ud af drømmetilstanden. De næste mange minutter er der stille omkring bordet. Vi koncentrerer os om at spise og nyde, sutte saftigt hummerkød ud af kløerne, pille rejer, snuppe en mundfuld musling…

Da vi igen står på bådebroen, er solen forsvundet under horisonten. Spejlhavet er rosa som den nederste aftenhimmel og luften krydret af en svag duft af brænderøg. Der er tændt op under den brændefyrede badetønde. Kan du måske forestille dig nogen bedre måde at afslutte en vidunderlig dag på end ved at krybe ned i det 40 grader varme, friske havvand en stille septemberaften med udsigt over skærgårdens mørke silhuetter? Jeg kan ikke.
 

5 tip til hummersæsonen

Hummer forude
Den officielle start på hummerfiskeriet på den svenske vestkyst går kl. 7.00 den første mandag efter den 20. september, i år 26. september. Hummersæsonen varer til 30. april 2012, men kendere siger, at de seks første uger er de bedste.

Hummer-safari og godnat
En hummer-safari fra Everts Sjöbod med efterfølgende hummer-supé, overnatning i delt dobbeltværelse på GrebbestadFjorden inklusive morgenmad koster 2.200 sv. kr. Leje af badetønden med plads til otte – ti personer 3.500 sv.kr. Hummersafarien alene fås for 850 sv. kr.
Bestilling og nærmere info på evertssjobod.se

Skaldjursresan 2011
– er en event, der begynder samtidig med hummerpremieren 26. september og varer til 6. november. I den periode prøver restauranter, hoteller og bådcentre at overgå hinanden i at arrangere middage, safarier og alle mulige andre aktiviteter baseret på Bohusläns Big Five: hummer, rejer, muslinger, østers og jomfruhummer.
Tjek skaldjursresan.se

Hummer i centrum
Vil du vide mere om havets sorte guld, kan du tage til Hunnebostrand, 39 km syd for Grebbestad. På Södra Strandgaten 4 ligger Hummercentrum, Svenska Hummerakademins fine gamle bådehus ved havnen. Her findes bl.a. akvarier med levende hummere i alle størrelser, og kyndige guider fortæller alt, hvad der er værd at vide om hummerens lange liv. F.eks. at den kan blive mere end 50 år gammel. Hummercentrum arrangerer også hummer-safari med efterfølgende supé.
Mere på sha.nu

Hummer-cruise
Garvede sejlere vil fryde sig over at deltage i en hummersejlads i Bohuslän ombord i den eksklusive havkapsejler Celeste , en 65 fods Farr 65’er (altså an tand større end Kronprins Frederiks Farr 40). I weekenderne 30. september – 2. oktober og 21. – 23. oktober sejles fra Langedrag i Göteborg via Marstrand til hummerfest lørdag aften i det lille fiskerleje Björholmen. Søndag sejles tilbage til Göteborg. Der er naturligvis en skipper om bord, men gæsterne er også gaster. Pris 4.800 sv. kr.
Tilmelding og info på sjosportskolan.se

Læs også: Hummmersafari i Sverige