Guide: Hop i vandet i Wien

I Wien kan du kombinere storbyferie med strand, afslapning og badeture. Byen har fantastiske kurbade og svømmehaller i elegant Jugendstil.

Jugendstilbadet Amalienbad fra 1926 er Det røde Wiens prestigeprojekt nummer et. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Klitnæs
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Østrig kalder man en svømmehal for Hallenbad, og det afslører en hel del om badekulturen: Det handler om at slappe af i det varme vand, lade vanddyserne massere kroppen og være sammen med familie eller venner. Badet er simpelthen et fristed. I Østrig er det også helt normalt, at lægen ordinerer en uges ophold på et kurbad.

Læs også: Snup en svømmetur i skummende øl

 

Badekulturen i Wien blev for alvor fremmet i årene mellem de to verdenskrige. Det var Det røde Wiens storhedstid, og verdens dengang eneste socialdemokratiske bystyre satte en ære i at bygge storslåede badeanstalter til arbejderklassen.  I dag vidner et navn som Arbeiterstrandbad om den tid.

Amalienbad
Jugendstilbadet Amalienbad fra 1926 er Det røde Wiens prestigeprojekt nummer et. Det tårner sig op på Reumannplatz som en selvbevidst fæstning. Indenfor pryder mosaikker gulv og vægge omkring billetlugen. Det er med en følelse af at betræde de helligste haller at man lægger 4,70 euro for fem timers adgang. Når man har betalt, er der er fem trin op til nøglemesteren, der troner bag sit træbord. Her får man udleveret nøglen til enten et skab eller en omklædningskabine, som koster et par euro ekstra. Denne opdeling er et levn fra dengang, man badede på 1. eller 2. klasse.

Amalienbad blev i tidens ånd bygget som et »Gesamtkunstwerk«, det vil sige en bygning, hvor funktionalitet, teknik og udsmykning ned i mindste detalje skaber helheden. Målet var idealistisk, det handlede om at løfte arbejderklassen til et højere niveau.
Det kan man nyde godt af, når man flyder rundt i bassinet og kigger op i det hvælvede glastag, som oprindelig kunne skubbes til side. Amalienbad er måske en af verdens smukkeste svømmehaller, men der er ikke så meget for barnlige sjæle: Skilte fortæller, at man hverken må larme eller hoppe i fra kanten. Til gengæld kan man forkæle sig selv med finsk sauna, biosauna, dampbad og boblebad. Der er selvfølgelig også en restaurant og tilbud om forskellige behandlinger og massage.

Amalienbad ligger på Reumannplatz i det gamle arbejderkvarter Favoriten. Metrolinjen U1 kører dertil.
Info: wien.gv.at/freizeit/baeder/uebersicht

Gänsehäufel

Jeg sidder og spiser et stykke oksebryst med æblepeberrod på Buffet Zentrum, mens min bedre halvdel har booket en halv times massage. To af ungerne er forsvundet i retning af bølgebassinet og den sidste spiller beachvolley. Om en time mødes vi alle sammen i klatreparken for at udfordre os selv og hinanden mellem trætoppene i otte meters højde.

Sådan kunne et øjebliksbillede fra en sommerdag på Gänsehäufel se ud. Øen ligger i Alte Donau, en del af Donau, som i 1875 blev omdannet til en sø.  Vandet er rent, og der er god plads på sandstrandene og græsplænerne. Øens navn hænger sammen med, at der tidligere blev opdrættet gæs på øen, og der vralter faktisk stadig nogle stykker rundt mellem badegæsterne.

Badet åbnede i 1907, men blev fuldstændig ødelagt under Anden Verdenskrig. Efter krigen blev det genopbygget i funkis-stil som et symbol på byens overlevelsesevne og vilje til social byudvikling. Bygningerne er i dag nyrenoverede og fredede. Bland dem er også de såkaldte »Vorbaukabinen«. Det er omklædningskabiner på godt tre kvadratmeter med en lille forhave. Her lejer fastliggerne sig ind for 600 euro og tilbringer hele sommeren i liggestolen mellem havenisser og potteplanter.

Tag til Gänsehäufel med U1 til Kaisermühlen og videre med gratis shuttlebus hvert tiende minut.
gaensehaeufel.at
Info: hochseilklettergarten.at (klatreparken)

Badeschiff Wien
”Badeskibet” er en kombination af friluftsbad, restaurant og natklub. Det flyder på Donaukanalen helt tæt på centrum og er et sjovt sted at kombinere en hurtig dukkert med en tur på restaurant. Badet er selvfølgelig kun åbent om sommeren, mens der hele året serveres lækre supper og gryderetter om eftermiddagen. Derefter tager restauranten over, og natklubben holder åbent til kl. 04.

Tag for eksempel U1 eller U4 til Schwedenplatz og videre med sporvogn 1 til Julius Raab Platz/Uraniastrasse.
Info: badeschiff.at

Krapfenwaldlbad

Et genialt sted på en virkelig varm sommerdag, fordi det ligger en smule køligere på en bakke på vej op mod Kahlenberg. Badet er også et af Det røde Wiens rekreative projekter, og en udflugt herop har dengang erstattet den uopnåelige ferierejse for mange wienere.

Badet byder på flere bassiner, som ligger blandt høje fyrretræer. Der er plads til at spille både fodbold, basketball og beachvolley, og der er selvfølgelig også en restaurant. Fra centrum tager det 45-50 minutter at komme til Krapfenwaldlbad, men når du svømmer rundt med udsigt over hele Wien, så ved du, at det er turen værd.

Tag U4 til Heiligenstadt og videre med bus 38A.
Info: wien.gv.at/freizeit/baeder/uebersicht

Jörgerbad
Fra 1912 og et andet Jugendstil-bad. I de foregående år havde byens hastigt voksende befolkning klaret sig med 18 folkebade. Det var ganske enkelt badehuse, hvor man kunne få sig et brusebad, noget der dengang ikke var muligt i en arbejderlejlighed. Tit var der ikke ordentligt tryk på vandet, og badeanstalterne fik hurtigt tilnavnet Tröpferlbad, dryppebad.

Derfor var det en kraftig forbedring, da Jörgerbad blev indrettet med blandt andet 70 kabiner med badekar. Den dag i dag kan du købe dig et karbad for 3,20 euro. Du finder også en god vandrutsjebane og et børnebassin, der i 1912 virkelig var en nyskabelse. Hver lørdag fra kl. 16.30 er der nøgenbadning, eller fri kropskultur (FKK), som det kaldes.

Badet ligger i Jörgerstraße 42. Tag sporvogn 43 fra Schottentor og stå af ved Palffygasse.
Info: wien.gv.at/freizeit/baeder/uebersicht

Therme Wien
Et kurbad, som er bygget omkring en kilde med varmt, svovlholdigt vand. Det er lige blevet udvidet og ombygget til et af Europas største badeanlæg. Næsten lige meget, hvad dine og familiens behov er, så kan du få dem dækket her. Her er fire vandrutsjebaner, udspringstårn og vandlegeplads til børn.

Samtidig kan du svømme ind i en stille grotte med dæmpet belysning, afgifte kroppen i et såkaldt »Laconium« med strålevarme og dufte, eller gå i biografen og på biblioteket, alt sammen i badetøj. Du har 24 saunaer og dampbade og 26 bassiner at vælge imellem. Udendørs kan du for eksempel dykke ned i 32 grader varmt vand og lytte til undervandsmusik eller tage turen forbi massagedyserne, som ælter enhver tænkelig øm muskel igennem.

Tag U1 til Reumannplatz og derfra sporvogn 67, som ender ved kurbadet.
Info: thermewien.at/

Læs også: Guide til fem oplevelser i Wien