Guide: Forår i tre storbyer

Med de mange helligedage i foråret er det oplagt med en miniferie til en af Europas hovedstæder. Her er rejseredaktionens tips til gode oplevelser i tre populære storbyferiemål

Forum Romanum på fotoet her er højt på must-see-listen hos turisterne i Rom. Men prøv også at lægge vejen forbi Villa Borghese og nyd foråret i den fine park. Fold sammen
Læs mere

Berlin

Spis pizza: I Due Forni i Prenzlauerberg er et fantastisk pizzeria drevet af italienske anarkister, der opfører sig lige præcis, som man forventer af den slags. Men de laver vidunderlige pizzaer. Om sommeren sidder man på en bakke ved langborde og spiser, rødvinen er rigelig, og stemningen fantastisk, fordi der kommer alt fra børnefamilier, teenagere og unge studerende til bebrillede kloge, ældre herrer.

Hvor: I Due Forni, Schönhauser Allee 12

Bo godt: Ackelhaus er lavet af en velhavende mand, der har skabt det hotel, han selv drømte om at bo på. På hotellet i Prenzlauerberg er der både værelser med tema (fra Hollywood til tennisklub) og elegante lejligheder med plads til flere.

Den fineste gårdhave, køleskab med tillidsfuldt afkrydsningsskema (fra en øl til en tyver til champagne til noget mere) og morgenmad udenfor i balinesiske sofaer under hvide parasoller – og til kl. 12.30 i weekenden, fordi Ackelhaus er lavet, så man kan hygge sig. Værelser fra ca. 1.200 kr.

Info: ackselhaus.de

Se fodbold: Det olympiske stadion i Berlin er imponerende, men se det i brug, når Hertha Berlin spiller hjemme. Der er 80.000 pladser, og derfor er det ikke svært at få billetter til de almindelige Bundesligakampe, hvor man udover stadion i aktion kan opleve det tyske talent for organisering.

Her er ingen ølkøer, ingen masen, ingen råben, men til gengæld et forbilledligt genbrugssystem af ølkrus, og styr på sagerne. Billetter fra ca. 150 kroner (sid med hjemmeholdet, det er sjovest).

Info: hertabsc.de

Lissabon

Nyd udsigten: Restaurant Casa do Leão, der ligger i borgruinen Castelo de São Jorge på toppen af den højeste af Lissabons syv høje, tilbyder en af de bedste udsigter ud over byen. Vejene derop er så stejle, at man har bygget elevatorer ind i bjerget, så man kan komme op på toppen uden at tabe pusten helt.

Vælger man i stedet at gå derop, får man et ægte billede af, hvordan folk i Lissabon lever. Vasketøjet hænger ud over altanerne, og husene er dekoreret med klinker, der både pynter og holder regnen ude.

Hvor: Castelo de São Jorge

Sov med stil: Stilen er elegant med marmortrappe i lobbyen og piccoloer, der tager imod din bagage på Dom Pedro Palace Hotel i Lissabon centrum. Med sine 20 etager er hotellet et af Lissabons højeste bygninger, og fra de øverste etager er der udsigt ud over hele byen og til floden Tejo, der løber gennem den portugisiske hovedstad. Værelser fra ca. 1.000 kr.

info: dom-pedro-palace-hotel.com

Sip kaffe med kage til: I bydelen Belém ligger en særlig ejendom klemt inde mellem gamle, pastelfarvede huse. Her har en familie drevet sin kagebutik siden 1837. »Pastéis de Balém« er navnet på virksomheden og på den ene kage, som der produceres og sælges 20.000 af om dagen.

Her er små caféborde, hvor både lokale og turister sidder tæt og sipper friskbrygget kaffe i blåmalede kopper, mens de venter på lækkerierne, der altid serveres varme direkte fra ovnen. Dejen minder om æbleskive-dej, der er hældt i små tærteforme og bagt, så de får en gylden overflade.

Info: pasteisdebelem.pt

Rom

Spis syditaliensk: Hvorfor nu det, når man er i Rom, der geografisk ligger godt og vel midt i Italien? Fordi ejerne og kokkene på restaurant Meridionale laver superdejlig mad fra deres sydligere hjemstavne, Napoli og Calabria. De laver også virkelig meget, så lad være at bestille for mange retter (og slet ikke hvis I vil have plads til en af de store helt perfekt bagte cookies til dessert).

Stemningen er uprætentiøs – og lydniveauet forholdsvis højt, for her kommer mange lokale, og det går ikke lydløst for sig. Husk at bestille bord.

Info: meridionaletrastevere.com

Bo lokalt: Det kan være svært at vælge bydel, når man skal til Rom. Skal man bo i nærheden af de berømte seværdigheder, de store pladser eller der, hvor nattelivet er? Et helt fjerde bud er den gamle bydel Trastevere, men på den østlige side af Viale di Trastevere og dermed væk fra gågade, restauranter og masser af turister.

Her ligger Guesthouse Arco Dei Tolomei, som med bare seks værelser, en gårdhave med et citrontræ og hjemmebagt kage til morgenmaden er både hyggeligt og personligt. Værten tager selv imod og deler allerede ved ankomsten ud af gode råd om byen, blandt andet hvor man skal gå hen for at undgå det allermest turistede Rom.

Info: bbarcodeitolomei.com

Cykl i parken: Villa Borghese på Pincio-højen er en fin park – men så stor, at de fleste kun får set en lille del af den, hvis det skal foregå til fods. Lej en cykel og se parken, mens I sidder i sadlen – vælg evt. en af de motoriserede (god idé til bakkerne i parken), hvor I kører sammen to eller fire. Det er hyggeligt, og så kan den ene cykle, mens den anden tager billeder.

Info: ascolbike.com