Guide: Find det bedste flysæde

Hvorfor få en dårlig plads, når der findes gode? På adskillige websider kan du nu finde frem til det bedste sæde i flyet.

Et flysæde er ikke bare et flysæde. Placering, skærm, strøm og benplads er bare noget af det, der er vigtig for oplevelsen af flyrejsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flysæde er ikke bare et flysæde.

Uanset om man flyver business eller sidder stuvet sammen på økonomiklasse, kan en flyvetur føles som den uendelige rejse, hvis man havner på en plads ved siden af toiletterne, lige under tv-skærmen, eller i en stol uden vippefunktion. Mens man med et andet sædenummer på boardingkortet ubesværet glider gennem luften, fordi man har scoret et sæde med masser af benplads, eget tv, og med fordelen af at få mad, mens der både er kylling og fisk at vælge imellem.

Se også: Inde i verdens største passagerfly

I dag kan man med online check-in på mange flyvninger selv vælge, hvor man vil sidde. Men er det altid en fordel at score et sæde ved en nødudgang? Er benpladsen på et ellers godt sæde optaget af den lille kasse med teknikken til tv-skærmene? Og hvor er familiesektionen?

Alt det kan nu aflures på de websider, der er opstået de seneste år for at hjælpe flypassagerer med at finde de bedste sæder. Bag siderne står flyrejsende, der selv er trætte af elendige pladser, og her kan man med få klik blive klogere på kabinernes plusser og minusser hos alle de største flyselskaber.

Stjerner fra brugerne
På airlinequality.com kan man få tips til disciplinen at vælge det rette sæde, både generelt og i forhold til det enkelte flyselskab. F.eks. er det næsten altid en god idé at gå udenom de allerbagerste rækker, hvis man gerne vil kunne slå sædet ned, for det kan disse ofte ikke. Sæder ved nødudgangene giver mere benplads, men hvis man ikke gider en flyvetur i selskab med bleskift, skal man nok ikke parkere sig her, for på mange maskiner bruger man tit disse ledige kvadratmeter til puslepladser.

Den største force på airlinequality.com er andre brugeres anmeldelser af sæder. Vurderingerne er yderst detaljerede - sæderne, som er pinnet ud på de enkelte flyselskabers forskellige maskiner, bedømmes med 1-5 stjerner på bl.a. benplads, udsigten til egen eller fælles tv-skærm, og hvor hurtigt man kan komme ind og ud af sædet.

Derudover har længde og bredde på ens krop som bekendt en vis betydning for oplevelsen af, hvor meget plads man har i sit sæde, så brugerne angiver også deres kropsstørrelse på XXS-XXL skalaen.

På siden kan man udover selve bedømmelsen knytte en kommentar - eller en advarsel - til et bestemt sæde eller fly.

Top ti lister
Seatplan.com er en webside, der har specialiseret sig i at informere om de enkelte flyselskaber, deres maskiner, kabiner og sæder, og har links til alle verdens største flyselskaber.

På siden står der f.eks. om SAS Airbus, at sæderne på økonomiklassen er 45 cm brede, at man har sin egen tv-skærm og at der serveres mad på rejsen. Disse data kommer fra flyselskabet selv, men brugere kan også anmelde selskaberne på en skala fra 1-10, så man hurtigt får et overblik over, om f.eks. British Airways generelt har bedre sæder end SAS.

Derudover er der en liste over de ti bedste flyselskaber - ud fra brugernes vurderinger - på henholdsvis kort- og langdistanceflyvninger, inddelt på business og økonomiklasse.

De farvede sæder
På Seatguru.com kan man nemt og hurtigt vurdere et sædes kvalitet på en grafik over kabinen i hvert flyselskabs forskellige maskiner.

Ved at køre musen hen over sæderne popper der en boks op med information om sædets fordele og ulemper  - f.eks. om det kan vippes tilbage, om der er plads til håndbagage, om der er strømstik, om det primært er en plads til familier, og om det er et sæde, der stikker lidt ud i midtergangen, således at drinks- og madvognen ofte støder ind i det.

For at gøre grafikken ekstra nem at overskue er de bedste sæder markeret med en grøn farve, mens de helt håbløse pladser har fået en rød farveklat.

Brugere kan også her komme med sine egne kommentarer om et bestemt sæde eller flytype.

Se også: Den ultimative luksus i luften