Guide: Fem nye flyruter i 2013

Vi guider og giver tips til fem byer, som i løbet af næste år bliver nye destinationer med direkte flyforbindelse fra Københavns Lufthavn.

Foto: Iris

1. San Francisco Californien, USA

Hvornår: Fra 8. april med SAS direkte fra København seks gange om ugen.

Hvad: Det er landets smukkeste by, hverken mere eller mindre. Med de gamle kabelsporvogne, som i 2013 har knirket opad og bremsehvinet nedad byens stejle bakker i 140 år på deres ruter mellem skyskrabere i glas og stål og små hyggelige farvestrålende huse, og med den røde bro, Golden Gate Bridge, som et andet af Frisco’s stolte vartegn. Byen med søløverne på Pier 39, forlystelserne i Fisherman’s Wharf, up-class centrum Union Square og kunstneriske SoMa, kvarteret syd for Market Street, er en af USAs mest besøgte byer.

Tip: Oplev byens mangfoldighed med kinesernes Chinatown, mexicanernes Mission, japanernes Japantown, bøssernes Castro, hippiernes Haight Ashbury og yuppiernes Hayes Valley og føl essensen af byens ånd. Her er plads til alle. Men husk en trøje, den kolde havstrøm giver ofte en råkold tåge.

Det sker: Midt i april er der Cherry Blossom Festival i den japanske bydel, som ligger omkring Post Street og Webster Street. Her kan man udover de blomstende kirsebærtræer beundre japansk kunst, deltage i te ceremonier og opleve andre japanske traditioner. Og Fillmore Street, som ligger mellem Japantown og Pacific Heights, er af US News udnævt som en af USAs bedste shoppinggader.

Info: sanfrancisco.travel 

2. Palermo, Sicilien, Italien

Hvornår: Fra 21. juni med SAS direkte fra København en gang om ugen.

Hvad: Rækken af herskere over byen er lang som dens historie, og alle har de givet sin del til den farverige og larmende by: De smalle gader i La Kalsa, moskeerne og det krydrede køkken fra de muslimske erobrere, mens normanerne og vikingerne efterlod deres lysblonde gener. I 1800-tallet blomstrede byen med Art Nouveau, som to krige imidlertid har skadet uopretteligt. Men Palermo har overlevet det hele, med store armbevægelser, en snert af anarki, og overlegen skepsis over for den til enhver tid siddende hersker.

Tip: Tag til stranden. Lidt uden for Palermos bymidste ligger det gamle fiskerleje, Mondello, som har været et fashionabelt feriested siden 1800-tallet med en skønsom blanding af aristokratiske strandvillaer og liv og glade dage langs promenaden.

Det sker: 15. juli fejrer byen sin skytshelgen, Santa Rosalia. Hun levede i 1100-tallet, var kongelig men trak sig tilbage til en grotte i Monte Pellegrino i meditation og bøn. Hun døde her, og da hendes skelet blev fundet i 1624 under en pestepidemi og ført til byens katedral, ophørte pesten. Under festen bæres hende sølvurne i optog gennen byens gader, og der er stort fyrværkeri over havnen.

Info: turismopalermo.it 

3. Casablanca, Marokko

Hvornår: fra 31. marts med Royal Air Maroc direkte fra København tre gange om ugen.

Hvad: Casablanca er Marokkos største by og landets økonomiske og kommercielle centrum, mens Rabat er hovedstaden. En blanding af Mellemøstens mystik og moderne vestlig storby, som blev allemandseje gennem filmen »Casablanca« om kolonitiden med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. Byen har ikke det samme udbud af traditionelle turistseværdigheder som andre marokkanske byer. – den største seværdighed er kontrasten til resten af landet.

Tip: Den gamle og den nye Medina er to byområder, der voksede eksplosivt i det tidlige 20. århundrede. Men i den gamle medina har to byporte i den gamle bymur overlevet udviklingen sammen med et fort fra det 18. århundrede. Besøg også juvelmarkedet og byens skytshelgens Sidi Allal el-Kairouanis grav. Den nye Medina, der også kaldes havnekvarteret, blev bygget i 1930’erne i traditionel arabisk stil med blomsterbede og gader med arkader. Og så har Casasablanca den eneste hundevæddeløbsbane i Afrika. Der er greyhound-løb hver mandag og torsdag aften.

Det sker: Fra 30. marts til 4. april er der jazzfestival i byen. Det er ottende år med Jazzablanca. Programmet er ikke klar endnu, men i 2012 var bl.a. James Bradley, Billy Cobham og Marcus Miller på scenen i Hippodrome Casa-Anfa. 

Info: visitmorocco.com 

4. Biarritz, Frankrig

Hvornår: 28. juni med SAS direkte fra København to gange om ugen.

Hvad: I midten af 1800-tallet var byen en undseelig fiskerby, da Napoleon d. 3. besluttede at bygge et feriepalads. »Villa Eugenie« – i dag Hotel du Palais – til sin spanske kone. Det blev en ny æra og Belle Époque i Biarritz som nyt feriested for Europas kronede hoveder og adel, når det blev for varmt i Cannes. Siden har byen, der ligger centralt i Pays Basque-region med kulturelle og historiske bånd ind over den spanske grænse (40 km til San Sebastian og 145 km til Bilbao), været et must for det internationale jetset. 

Tip: Oplev suset fra fortidens elegance og byens smukke, gamle bygninger bl.a. casinoet og de gamle markedsbygninger fra 1885 med fiskemarked, der bugner af skaldyr og østers, og grøntsags- og kødmarked. I gaderne omkring hallerne ligger hyggelige caféer og restauranter, som har åbent til langt ud på aftenen, for når markedet lukker, rykker de unge ind.

Det sker: Fra 9. til 14. juli er der VM i longboard (et langt surfbræt) for kvinder. For et halvt hundrede år siden blev Hemmingways roman, »Og solen går sin gang« filmatiseret i byen og omegnen. Flere af de amerikanske filmfolk havde deres surfbrædder med, og det blev hurtigt den helt store dille blandt de lokale unge. Man fik surferklub og -skole, og Biarritz blev Europas første surferby.  

5. Thessaloniki Grækenland

Hvornår: Fra 3. juli med SAS direkte fra København to gange om ugen.

Hvad: Landets andenstørste by har fået navn efter Alexander den Stores halvsøster. Det siges, at pigerne i Thessaloniki er de smukkeste i Grækenland. I hvert fald bor her mange unge mennesker, mere end 80.000 er tilsluttet universitetet, og det sætter sit præg på byen med caféer, barer og natteliv. Byens centrum ligger inden for de gamle bymure, og her er næsten alle seværdighederne: Det Hvide Tårn, Galerius’ Triumfbue (romersk kejser ca. 300 år e.Kr.), Det Arkæologiske Museum og alle kirkerne. Thessalonikis gamle kristne og byzantinske monumenter kom i 1997 på UNESCO’s verdensarvsliste. 

Tip: Nyd stemningen i basaren midt i den gamle bydel, mellem gaderne Egnatia og Ermou, hvor man kan købe alt fra fisk og frugt til havemøbler, køkkentøj og souvenirs, og gå en tur på havnepromenaden, der går fra den gamle færgehavn til industrihavnen. Her er livligt med taverner og barer om aftenen. 

Det sker: Fra 12. til 21. juli afvikles det 12. verdensmesterskab i Maxibasketball i byen. Fra 30 år for kvinder og 35 år for mænd og op til 70 år. De deltagende hold er inddelt i aldersgrupper med fem års intervaller. Indtil nu har USA vundet flest guldmedaljer, 26 i alt, foran Brasilien og Rusland.

Se også. Guide: 5 oplevelser under jorden