Guide: Fem byer med masser af romantik

Dagene bliver længere, og der er forår og ferielyst i luften. Lyst til at opleve og være sammen. Her er fem byer, hvor man kan begge dele.

San Francisco er på alle måder en afslappet by, hvor det er romantisk at køre med de raslende gamle kabelbaner ad de stejle gader, at vandre i turistmyldret på Fisherman's Wharf og Pier 39 med søløverne for ikke at tale om en sejltur i San Francisco Bugten i solnedgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her blev Casanova født

Venedig, Italien
At glide gennem kanalerne, mens gondolierens smægtende tenor lyder mellem de venezianske paladser, er rendyrket romantik. Og synes man, at prisen for en sådan tur køler de varme følelser vel meget, er en slentretur i byens smalle gader mindst lige så romantisk. Hver plads, hver bro, hvert palads gemmer på sin historie i denne unikke italienske by, der er fyldt med arkitektur og kunstneriske perler, og samtidigt er, hvor superelskeren Giacomo Cassanova forelskede sig igen og igen.
I Middelalderen var byen og republikken Venedig en af den vestlige verdens stormagter, men den tabte indflydelse og forfaldt i legendarisk decadence i 1600 og 1700-tallet, i den periode hvor Casanova huserede. I dag er byen en stor turistattraktion, byen blev allerede i 1987 optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv - med Markuspladsen, Dogepaladset og Sukkenes Bro - samt et prisniveau, der er lige så højt, som indbyggertallet er lavt.
Oplev lige nu: Gustav Klimts smukke portrætter på Museo Correr. Den østrigske maler, som var en af de mest markante kunstnere i Art Nuveau bevægelsen i Wien, udstillede sidst i byen under Venice Biennale i 1910. Men nu, i anledning af 150 året for hans fødsel, kan hans værker - stiliserede og dekorative med symbolik for kærlighed og død - igen opleves i Venedig. Udstillingen varer til 8. juli. 
Info: museiciviciveneziani.it og turismovenezia.it

 

I kærlighedens by

Paris, Frankrig
Byernes by eller lysets by, som den franske hovedstad også bliver kaldt, er ikke til at komme udenom, når det handler om romantik. Tænk bare på de store kærlighedsaffærer - fra Napoleon og Josefine til Henry Miller og Anaïs Nin – der er gennemlevet her. Byen med Seinen, broerne og latinerkvarterets hyggelige smalle gader med barer og restauranter er da også indbegrebet af en stemningsfuld aften. Tag turen op til Sacré Coeur, den smukke hvide kirke, hvor både de mange trapper og den romantiske udsigt over byen tager pusten fra en. Nyd derefter Montmartres lillebystemning og få en romantisk souvenir med hjem ved at blive foreviget af en af de mange lejlighedskunstnere på Place du Tertre.
Oplev lige nu: Det romantiske liv - eller rettere sagt Musée de la Vie Romantique, som har til huse i en lille romantisk villa fra 1830 på Rue Chaptal. Det vrimlede med kunstnere, forfattere og komponister i kvarteret i den første halvdel af 1800-tallet, og villaen blev hurtigt samlingssted for dem. I stueetagen boede i en periode baronesse Dudevant, forfatter under pseudonym George Sand, og museet er i dag helliget hende.  På første sal havde den hollandske kunstner Ary Scheffer sit atelier, hvor han holdt soirée med prominente gæster som Chopin og Liszt. Hans værker er naturligvis også repræsenteret på museet, men mest handler det om den romantiske periode, hvor man gav sig i følelsernes vold - i malerier, portrætter og musik. 
Info: musees.paris.fr og parisinfo.com

 

Byen med Music og Mozart 

Salzburg, Østrig
Byen ligger på randen af Alperne langt mere storladen, end dens størrelse berettiger til. Som en historisk kulisse - et orgie i barok - underlagt den lige så unikke musik, som Mozart, byens stolte søn, har beriget verden med. Her er katedral, klostre og kirker. Palæer og pladser og smalle gader at gå på opdagelse i. Mozartkugler, caféer. kager og klassisk musik.
Salzburg er lyden af musik, også "The Sound of Music" selv om den amerikanske musical om byens familie Trapp, der blev optaget i byen og omegnen, slet ikke blev en succes i Østrig. Den blev nærmest tiet ihjel. Måske var det stadig for tæt på krigen, måske var von Trapp-historien Hollywood-omskrevet for meget, eller måske var det for uacceptabelt, at to amerikanere havde skrevet "østrigsk" musik. Resten af verden blev taget med storm efter premieren i 1965. 
Oplev lige nu: En Sound of Music revival. Nu lyder Rodgers og Hammersteins musical-melodier over byen og Salzburger Landestheater, hvor musicallen før jul havde premiere for første gang i Salzburg, og den er på programmet til marts 2013. Men for lige at have hånd i virkeligheden, har byens museum samtidig arrangeret udstillingen "Den sande historie og fiktion" på Panorama Museum om kaptajn Georg von Trapp, hans anden hustru Maria Augusta, de mange børn, familiens sangkarriere og den rigtige dramatiske historie.
Info: salzburger-landestheater.at, salzburgmuseum.at og salzburg.info

 

Drømme og blomster i håret

San Francisco, USA
"Be sure to wear some flowers in your hair" sang Scott McKenzie i 1967, hvor det var hippier, blomsterbørn og "make love not war", der satte dagsordenen. Og en stemning af drømme har altid været herskende i den californiske by, hvor beboerne - fra guldfeberens racen i 1848 til i dag - er kommet til med håbet om en bedre fremtid. Her er trods de månedlange tågebanker højt til loftet med en liberal holdning, om det så handler om kultur, politik eller seksualitet.
Det er på alle måder en afslappet by, hvor det er romantisk at køre med de raslende gamle kabelbaner ad de stejle gader, at vandre i turistmyldret på Fisherman's Wharf  og Pier 39 med søløverne for ikke at tale om en sejltur i San Francisco Bugten i solnedgang.
Oplev lige nu: Festen for byens største vartegn - Golden Gate Bridge - som bliver 75 år. Lej cykler og tag turen over broen og sejl tilbage igen fra Sausalito, den lille hyggelige by ved bugten på modsatte side. Stop inden broen i Fort Point National Historic Site, hvor filmen "Building of the Golden Gate" vises året ud. I Marin History Museum i San Rafael er der frem til september-udstillingen "An Icon that Changed", og California Historical Society på Mission St. inviterer til "A Wild Flight of the Imagination". Udstillingen kan ses til 14. oktober, medens den helt store fødselsdagsfest foregår 27. maj.
Info: goldengatebridge75.org og sanfrancisco.travel

 

Sol og sand mellem tæerne

Sydney, Australien
Selv om den ligger på den anden side af jorden, er det som om, at Australiens største by også er vores.
Det blev den, da byens forrygende vartegn, det store hvide operahus, tegnet af danske Jørn Utzon, tog form. Byen med den udefinerbare friskhed, verdens flotteste havn og havet, der er her og der og alle vegne, sætter sit præg - med færgerne, der krydser frem og tilbage, broen, man kan bestige, The Rocks kvarteret, de gamle huse og Darling Harbour med forlystelserne og alle restauranterne.
Friskheden finder man også i byens grønne områder. Det mest spektakulære er botanisk have, der har en flot udsigt over operahuset og havnen, og i det hele taget er den rene romantik. 
Oplev lige nu: Naturen og kulturen. Det er så småt ved at blive efterår i Sydney, så husk en paraply eller regnjakke. Der kan komme en byge i ny og næ. Men solen skinner også, og temperturen matcher magelig en dansk sommerdag, så en slentretur på en af byens flotte strande er oplagt. Og kik samtidig efter kunst. Byen er kendt for at have kunstværker de mest uventede steder. På strande, langs veje og i haver. Det er også tid for den årlige skulptur-konkurrence blandt de australske kunstnere. En snes værker er nomineret, nogle er skabt specielt til konkurrencen og udstillingsområdet, og de kan ses fra 5. maj til 3. juni på  University of Western Sydney i Campbelltown Campus.  
Info: virtualtours.uws.edu.au og sydney.com