Guide: Efterår i London

Gå underground og undgå blygrå skyer og silende regn. Det muligt at komme både tørskoet og klogere hjem, for millionbyen har nemlig mere at tilbyde, end hvad der møder øjet på gadeplan.

Kirken St. Martin’s in The Field’s ligger lige ud til Trafalgar Square. Kirken tilbyder ud over gudstjenester en café, der søger for lækre retter samt udstillinger og koncerter. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

402 km tunneler borer sig gennem Londons undergrund.

Læs også: Vores bedste tips til London

De første skinner i det, der er verdens ældste underjordiske jernbanenetværk, blev lagt i 1860erne, og siden er linjerne udbygget så meget, at man nu kan komme rundt til stort set alle dele af den engelske hovedstad med »The tube«, som den blot kaldes af lokale og turister. Dagligt fragtes millioner af londonere på denne måde gennem metropolen på vej til og fra de gøremål, der gør, at byen lever og fungerer. Men også turister, der vil ud og opleve London tørskoet, tager trapperne ned til undergrundsbanens perroner.

Så hvorfor ikke begynde med at gå på opdagelse i selve Londons nervesystem? Med udgangspunkt i den ældste stadigt fungerende undergrundsstation, Farringdon, tager guiden Hedley fra firmaet Insider-London dig med rundt og fortæller ikke blot om denne station, men om selve netværket. Turen er ikke forbeholdt tognørder, men er også for besøgende, der bare gerne vil forstå London og byens historie. Turen tager to timer og får både hårene på armene til at stritte og tankerne i gang, for hernede findes svar på en masse spørgsmål – og efter sigende spøgelser fra en fjern fortid...
insider-worldwide.com/london-underground-tours

 

Seværdigheder under jorden

Historie er der også nok af ved disse attraktioner, der alle gemmer sig forskellige steder i Londons undergrund:

1. Winston Churchills gamle bunker fra Anden Verdenskrig ligger på King Charles Street, tæt på parlamentet og Westminster undergrundsstation. Museet Churcill War Rooms fortæller ikke blot om premierministerens betydning under krigen, men også om hans liv og Englands historie i krigsårene. Der er både rekonstruktioner af de gamle arbejdsrum, film, lyd og interaktive gadgets, så alle – med eller uden historisk interesse - vil kunne fordybe sig i fortiden i mindst et par timer. Audioguides til både børn og voksne fås i receptionen – dog kun på engelsk.
cwr.iwm.org.uk

2. Også under St. Paul’s Cathedral kan man gå på opdagelse blandt krigshelte, filosoffer og gejstlige. I den bageste del af krypten gemmer der sig gravmæler og utallige mindesten, mens man i gangene rundt om kan lære om kirkens historie og betydning for England. I den anden ende kan man spise sig mæt i enten caféen eller på restauranten eller shoppe i den lille butik, der sælger souvenirs fra katedralen.
stpauls.co.uk/Cathedral-History/Discover-the-Crypt

3. Guildhall Art Gallery og romerske amfiteater har begge til huse under City of Londons rådhus. Amfiteateret blev opdaget i 1988 af arkæologer fra British Museum og stammer fra omkring år nul, da romerne grundlagde Londinium, det senere London. Entreen er gratis til begge.
cityoflondon.gov.uk

4. Endelig er der den engelske sygeplejerske Florence Nightingales museum under St. Thomas’ Hospital nær Waterloo undergrundsstation. Museet er godt gemt, men et besøg værd, for det giver et interessant indblik i både kvinders og sygeplejens historie i England og ude i verden. Helt i Florence Nightingales ånd er det gennem et stetoskop, at besøgende lytter sig frem igennem udstillingen.
florence-nightingale.co.uk

5. Endelig er det værd at finde den »hemmelige« tunnel, som kun parlamentets medlemmer og andre med daglig gang i Westminster må bruge. Derfor, hvis du alligevel er i området, så følg exit 3 fra undergrundsstationen Westminster og se, om du kan finde indgangen.

 

Mad og drikke i byens kældre

Efter de mange indtryk i løbet af dagen er det rart at kunne læne sig tilbage og nyde en god gang mad og drikke. Også her er mulighederne i London stort set ubegrænsede for underground eating. Dog må man ikke forveksle dette udtryk med et andet, der henviser til illegale restauranter – ofte i private hjem – der er blevet et hit i London i de senere år. For både legale og gode oplevelser, prøv en af disse:

1. En gammel kending, men stadig et forrygende sted midt i Covent Garden, er Belgo Centraal, som serverer belgiske moules-frites og hundredvis af forskellige øl. Husk at bestille bord i god tid, hvis du vil være sikker på at kunne komme til.
belgo-restaurants.co.uk/locations

2. Et andet afslappende spisested er Pizza Express i Dean Street, Soho. Her kan pizzaer, kolde øl og vin nydes i kælderen til tonerne af såvel lokale som verdenskendte jazzmusikere.
pizzaexpresslive.com/jazzVenue.aspx

3. Som under St. Paul’s Cathedral findes der også under mange andre kirker lækre cafeer og restauranter. Prøv krypten under St. Martin in the Fields tæt på Trafalgar Square, hvor en frokost eller middag kan kombineres med en fotoudstilling eller koncert.
stmartin-in-the-fields.org

4. Er man alligevel i det centrale London, bør man besøge Gordon’s Wine Bar i 47 Villiers Street nær Charing Cross og Embankment undergrundsstationer. Baren er den ældste af sin slags i London, og et glas vin kan nemt blive til mange i de små, mørke, men hyggelige kælderlokaler. Hvis du går fra Charing Cross mod Embankment ad Villiers Street, ligger baren på venstre hånd nede ad en lille trappe. Se efter den gamle gadelygte på hjørnet.
gordonswinebar.com

5. Endelig er der fantastiske Borough Market lidt syd for London Bridge Station. Teknisk set ligger det ikke under jorden, men blot under et edderkoppespind af broer og skinner, men regner det, kan man torsdag, fredag og lørdag tørskoet mæske sig gennem delikate smagsprøver og opleve byens ældste og bedste madmarked.
boroughmarket.org.uk

 

Underjordisk underholdning

Skulle man efter en lang dags sightseeing og kulinariske oplevelser have behov for lidt underholdning, er der også flere muligheder underground. Enten kan man efter en lækker middag i krypten under kirken St. John’s i Smith Square nær Westminster læne sig tilbage til tonerne af klassisk musik eller opera, eller man kan spænde danseskoene på fødderne og tage trapperne ned til The 100 Club på Oxford Street, hvor orkestre stort set hver aften spiller op til dans eller blot underholdning. En anden – helt anderledes – mulighed er at opleve bizar kabaret i The Bathhouse, der ligger midt i det finansielle distrikt, tæt på Liverpool Street under en kirkegård.
sjss.org.uk, the100club.co.uk, thebathhousevenue.com

For eksperimentalteater og dramatiske gys tjek teateret The Shunt Vault, der ligger i gamle tunneler under London Bridge Station. Folkene bag opfører indimellem forestillinger, men det er en god idé at finde ud af hvornår fra deres hjemmeside, da der ikke synes at være et fast program. En anden mere regelmæssig mulighed for en luksuriøs og jazzet aften er under Piccadilly Circus på The Pigalle Club.

Er man mere til de gratis musikattraktioner i undergrunden, så er det værd at gå til koncert hos de utallige spillemænd, der optræder på stationerne rundt omkring i centrum. Især på Covent Garden, Tottenham Court Road, Leicester Square og Picadilly Circus undergrundsstationer er der ofte unge musikanter i tunnelerne, men også under Jubilee-markedet i Covent Garden spiller jazz-, blues- og klassiske orkestre for de fremmødte.
shunt.co.uk, thepigalle.co.uk

Læs også: 20 gratis oplevelser i London