Guide: Drop de klassiske storbyer

En storbyferie i Europa er oftest lig med en tur til Rom, Paris eller London, men der er andre storbyer, som gør det mindst ligeså godt. Vi guider til otte af dem.

Lissabons lillebror længere mod nord i Portugal lever i skyggen af storbyen, men Porto har masser at byde på – ikke mindst portvin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glem Rom og prøv Milano

Der er masser af gode grunde til at besøge Milano – blandt meget andet er de mode, kultur og sport.

Milanos puls er hurtig sammenlignet med andre italienske storbyer, og byen er mere centraleuropæisk end sydeuropæisk. Og er der ét sted, hvor man virkelig har fingeren på pulsen, så er det på tidens trend, design og mode.

Hvad der nu er in, fastslås på de årlige modemesser, og det kan efterfølgende købes i forretningerne på Via Buenos Aires i byens »gyldne trekant«, hvor de store europæiske modehuse har forretninger og showroom.

»Via Torino« er gaden med tøj til de unge. Gå på opdagelse sidegaderne, hvor der også gemmer sig spændende forretninger, blandt andet »Peck« med delikatesser og kulinariske oplevelser.

Find din næste storbyrejse på Sweetdeal.dk

Andre spændende shoppinggader er Via Montenapoleone med Gucci, Versace, Fratelli Rossetti, Prada og Cartier. Via della Spiga huser D&G, Sergio Rossi, Tod’s og Bulgari, mens Via Sant’Andrea byder på Chanel, Armani, Moschino og Kenzo.

Er man til kultur, er byens domkirke en af de mest storslåede gotiske kirker. Den blev bygget over seks århundreder og først færdiggjort i  1965: 158 meter lang, 108 meter høj og pyntet med 3.500 statuer.

Rejseinfo: easyJet og Norwegian flyver direkte mellem København og Milano til priser fra ca. 1.000 kr. retur.
Info: turismo.milano.it
Tip: Prøv en søndagsbrunch i Il Teatro, en af Milanos berømte restauranter i hotellet Four Seasons, der ligger i et gammelt kloster fra 1400-tallet.

Lun dig med portvin i Porto

Lissabons lillebror længere mod nord i Portugal lever i skyggen af storbyen, men Porto har masser at byde på – ikke mindst portvin.

Porto ligger ud til Atlanterhavet, hvor den smukke Douro-flod løber gennem byen. Og Porto breder sig over flere højdedrag med stejle gader og masser af lokalkolorit.
Og her ligger årsagen til Portos succes som turistby: Her er tale om en ægte, levende by, der ganske vist ikke har de helt store enkeltstående attraktioner at byde på, men spændende gader og kvarterer, der indbyder til opdagelsesrejser i byen.
Porto er dog allermest kendt for sin vin, sin portvin. Portvinshusene med navne som Burmester, Sandeman og Graham finder man i Vila Nova de Gaia på den anden side af floden, og flere end 50 portvinshuse i Gaia er åbne for besøg.
Prøv også en sejltur op ad Douro-floden. På begge sider af floden rejser stejle bjergsider sig, og her ligger terrasse på terrasse i sirlige mønstre, hvor vinrankerne vokser. Med mellemrum dukker prægtige hvide bygninger op langs bredden – de såkaldte quintaer, de gamle vingårde. Mange er dem er åbne for besøg.

Rejseinfo: Luftfartsselskabet fra Azorerne, SATA, flyver direkte mellem København og Porto fire gange om ugen til priser fra ca. 3.000 kr. retur. Ellers bliver det med en mellemlanding undervejs.
Info: porto.world-guides.com
Tip: Vintage-portvinen regnes for den allerbedste og udgør kun en lille del af hele produktionen. Vintagen opbevares på flaske i kældre i op til 40 år. Smag den på en vintur på f.eks. Graham Lodge.

Sydlandsk charme i Madrid

Den spanske hovedstad er ikke nær så populær som Barcelona, når det gælder storbyferie, men Madrid er perfekt til en weekendferie.

Start weekenden på den smukke, brostensbelagte torveplads Plaza Mayor, der emmer af historie og sydlandsk charme. Her er en fredelig café-stemning, fotograferende turister og lokale kunstnere, der sælger farverige malerier.
Plaza Mayor er omgivet af en tre-etagers bygning med spir og små dekorative balkoner, og i buegangen under de fire langsider finder man små hatte-butikker og tapasbarer.

Pladsen er et godt udgangspunkt for at begive sig ud i det historiske nabolag. Har man imidlertid mere lyst til at shoppe, ligger de store butiksgågader Calle Arenal og Calle Preciados blot et par minutters gang herfra.
Få byer i verden kan mønstre et så flot udvalg af kunstmuseer som Madrid. Specielt de tre sværvægtere langs den såkaldte museums-boulevard vil knockoute de fleste konkurrenter uden besvær. Prado-museet har en uovertruffen samling af Velázquez-, Goya- og El Greco-mesterværker, Reina Sofia-museet følger op med moderne kunst i verdensklasse af blandt andre Picasso, Dali og Miró. Og endelig er der Bornemisza-museet, som fascinerer med ældre og nyere mesterværker fra det 13. til 19. århundrede.

Rejseinfo: easyJet flyver direkte mellem København og Madrid til priser fra ca. 2.000 kr. retur.
Info: esmadrid.com
Tip: Søndag kl. 8-12.30 er det skægt at snuse rundt på El Rastro loppemarkedet ved metrostationen La Lantina. Snup linje 5 dertil.

Barok så det batter i Salzburg

Salzburg er Østrigs fjerde største by, men er ti gange mindre end hovedstaden Wien og i bogstaveligste forstand lige til at gå til.

Hvor arkitekturen i den østrigske hovedstad Wien er præget af barok, er Salzburg barok, så det batter. På alle pladser i Altstadt, den gamle bydel, kan man opleve et orgie i paladser og kirker, opført under ærkebiskoppernes herredømme, mens byen og det omliggende land var suverænt land i det Tysk-Romerske Rige. Her er pladser og torve og smalle hyggelige gader med sjove forretninger. Et eventyr tilsat kaffe og kage, eller måske en Mozartkugle, der er opfundet i byen og navngivet efter Salzburgs berømte søn. De ægte fås hos Konditorei Fürst, Brodgasse 13, og er en kugle af pistacie-marcipan rullet i nougat og dyppet i mørk chokolade.

Alt i Salzburg ligger i gåafstand. Blandt andet Mozarts Geburtshaus, hvor familien Mozart boede, og hvor Wolfgang Amadeus blev født. Nu er det museum.
Der er musik og stemning over Salzburg, fra Mozart over sommerens festspil til Sound of Music til hyggelige caféer med dagens musik, f.eks. Republic Café i Altstadt.

Rejseinfo: Airberlin flyver med en mellemlanding i Berlin til priser fra ca. 1.500 kr. retur
Info: salzburg.info
Tip: Efterårets store trækplaster er Salzburger Kulturtage 17. oktober - 17. november. Et par af højdepunkterne er koncerter med Budapest Festival Orcestra og Iván Fischer, samt Richard Wagners Opera »Tristan og Isolde«.

Göteborgs vindue til verden

En gang var det handel og industri, der prægede Sveriges næststørste by. Nu er det viden og kultur.

Stockholm er nok hovedstaden, men der var engang, hvor Göteborg havde nordens livligste havn, og hvor byens brogede folkeliv med hollændere, englændere, amerikanere og tyskere var hele Sveriges vindue til verden.
I dag bygges der i de tidligere værftområder nye moderne beboelses- og kontorområder. Det er imponerende at se – tag f.eks. havnebussen, Âlvsnabben, derud. Glem dog ikke byens ældste del omkring Gustav Adolfs torv og Store Hamnkanalen, der er den sidste rest af det oprindelige kanalsystem i byen. Eller Haga, den fredelige gamle arbejderbydel lige syd for med de små træhuse.

Og endelig må man ikke snyde sig selv for en tur ned ad hovedgaden Kungsportsavenyn, som går fra Kungsportsbron over voldgraven ud til Götaplatsen hvor bl.a. Göteborgs museum, Göteborgs stadsteater og Konsthallen ligger.

Rejseinfo: Der er togforbindelse fra København til Göteborg eller fly fra København med f.eks. SAS fra 399 kr. hver vej.
Info: goteborg.com
Tip: Göteborg er en kulturby – I efteråret kan man opleve »Sounds of the 70’s« på Cabaret Lorensberg, Lena Philipsson 25 års jubilæums drømmeshow på Rondo, og »Chess« musicalen på GöteborgsOperan.

Edinburgh med egen vulkan

Skift Storbritanniens hovedstad London ud med den mere overskuelige, men på mange måder lige så imponerende skotske hovedstad.
Der er noget drabeligt over Edinburgh. Slottet blev i sin tid bygget for at gøre byen uindtagelig – øverst på en klippetop – og fra slottets port går The Royal Mile med palæer og klanternede souvenirforretninger ned til Holyrood Palace, som er dronning Elisabeths residens, når hun er i byen. Op til paladset støder Holyrood Park, som går over i rendyrket vildt skotsk højland med højdedraget i bjergstørrelse. Arthur’s Seat, som er en udslukt vulkan.

Kvarteret omkring slottet byder også på uhyggelige oplevelser i de smalle gyder, krogede smøger og stejle trapper ned fra den højtliggende Old Town og The Royal. For foden ligger banegården og New Town med sine lyse palæ-agtige bygninger og selvfølgelig pubber, hvor man kan nyde en pint og et velskænket glas whiskey.

Rejseinfo: SAS og Norwegian flyver direkte fra København til Edinburg til priser fra henholdsvis 800 kr. og 426 kr. hver vej.
Info: edinburgh.org
Tip: National Museum of Scotland genåbnede i 2011 efter en større renovering og ombygning og har nu 20.000 udstillede genstande i 36 gallerier. Der er gratis adgang.

Fransk efterår i Lyon

Paris’ lillesøster i sydvest har alt det, man elsker ved at holde ferie i Frankrig.

Gastronomi i topklasse, smarte modebutikker, en charmerende bymidte og en flod, hvor forelskede par går hånd i hånd under kastanjetræerne ved bredden.
Det kunne være Paris, men det er den franske hovedstads mindre kendte lillesøster Lyon, vi har i tankerne. Den sydvestfranske by har mange af de samme kvaliteter som Paris, men i Lyon slipper man for de store turistmængder og får en noget mere autentisk fransk oplevelse.

Gå eksempelvis på opdagelse i det gamle silkevæverkvarter Croix-Rousse. Vær kulturel i Confluence-distriktet, der i disse år forvandles fra øde industriområde til kunstner- og designerkvarter. Shop i de små butikker i Lyons eget »latinerkvarter«. Kig på livet på husbådene eller køb gamle bøger og nye malerier på loppemarkederne ved Saône-floden. Hyg dig på en af de mange caféer eller giv den fuld gastronomisk skrue på en af den legendariske mesterkok Paul Bocuses hele fire brasserier i Lyon – eksempelvis l’Est, der er indrettet i den smukke, nedlagte Brotteaux-banegård.

Rejseinfo: SAS flyver direkte fra København til Lyon, men det er forholdsvist dyrt – i sidste weeekend af september koster en returbillet 6.696 kr. Air France flyver i samme weekend til Lyon via Paris for 3.157 kr.
Info: en.lyon-france.com
Tip: Lyon er stolt af byens gastronomiske traditioner, og byen er spækket med gode restauranter. Vil du gerne selv lege kok, kan du booke dig ind på et par timers kokke-kursus via byens turistskontors hjemmeside: en.lyon-france.com. Priser fra 50 euro.

Meget mere end oktoberfest

München er mest kendt for den årlige Oktoberfest, men den bayerske by er også kunst, grønne områder og hippe kvarterer.

En storbyferie i Tyskland rimer for mange ofte på Berlin, men i virkeligheden er der lige så meget at komme efter i München. Byen ligger et ejendomsmæglerstenkast fra Alperne, men har også sit eget stykke natur midt i byen i form af Englisher Garten, som er en af verdens største offentlige parker. Midt i parken løber floden Eisbach, hvor surfere siden 1972 har flodsurfet, og som er vældig underholdende at se på.

Er man mere til kultur i gængs forstand, er München leveringsdygtig med bl.a. Theatinerkirche, den 98 m høje Frauenkirche (fra hvis sydlige tårn man kan se Alperne), og kunstmuseet Pinakothek der Moderne med kunst fra det 20. og 21. århundrede.
Et af Munchens nye hippe kvarterer hedder Glockenbachviertel, og det er her, man skal finde hen, hvis man vil shoppe eller spise på steder opfundet af byens krøllede hjerner – f.eks. Artefakt, som er tøj fra unge designerspirer, og en funky udgave af byens allestedsnærværende biergartens, Frauenhofer Biergarten.

Rejseinfo: Bl.a. SAS og Lufthansa flyver dagligt direkte til München til priser fra 900 kr.
Info: muenchen.de
Tip: Ingen tur til Tyskland uden en wienerschnitzel. Den behøver dog ikke være mit gemüse und pommes på Schnitzelwirt, hvor den klassiske spise fås i et væld af varianter.

Guide: Drop de klassiske storbyer