Guide: Det skal du opleve i Cardiff

Den walisiske hovedstad er en af Europas mest oversete og undervurderede hovedstæder. Rejseliv giver her et bud på 5 forskellige temature i Cardiff.

Cardiff Castle: Den smukt velbevarede borg findes for enden af shoppinggaden Queen Street og sætter sit historiske præg på bymidten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Dreyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Sport

Tip 1: Cykel Mountainbike
Er man vild med lange cykelture og den walisiske natur, kan de to dele kombineres på Taff Trail, som er en 88 kilometer lang cykelrute anlagt mellem Cardiff og landsbyen Brecon længere nordpå. Ruten starter ved Cardiff Bay og snor sig langs kanaler, over broer og ad tidligere jernbanespor. Kun korte sektioner af den er i biltrafikerede områder.

Tip 2: Rugby
Rugby er nationalsporten i Wales, og en rugby-kamp på det 74.600-sæder store Millennium Stadium – eller naboen Cardiff Arms Park – er et must for sportsinteresserede, der besøger byen. Selv om de færreste danskere er bekendt med reglerne i den brutale sportsgren, er det actionfyldt underholdning, når de hærdebrede spillere brager sammen i tonstunge tacklinger. Find kommende kampe på Millennium Stadiums hjemmeside eller på de lokale helte fra Cardiff Blues’ ditto.
millenniumstadium.com

Tip 3: White water rafting
Er man mere til selv at deltage aktivt end at kigge på, kan Cardiff byde på noget så unikt som et white water rafting-anlæg, hvor der uden yderligere forudsætninger kan prøves kræfter med de brusende vandmasser under kontrollerede forhold. Tag vennerne med i gummibåden eller lær teknikken i kano- eller kajaksejlads fra professionelle instruktører.
Cardiff International White Water anlægget findes i International Sports Village området ikke langt fra centrum.
ciww.com

 

2. Historie

Tip 1: The Cardiff Story
Den perfekte måde at starte sit historiske ophold i Cardiff er ved at besøge bymuseet, The Cardiff Story. Museet er bygget op med mange underholdende elementer. Lær om Cardiffs imponerende udvikling fra arbejderby til stolt hovedstad – især omkring havneområdets forvandling fra kulhavn til kulturknudepunkt. Museet har gratis adgang og findes ved turistinformationen i centrum.
cardiffstory.com

Tip 2: Cardiff Castle
Få hundrede meter fra det næsten rumskibslignende Millennium Stadium er arkitekturen en helt anden hos byens mest åbenlyse attraktion, Cardiff Castle. Den smukt velbevarede borg findes for enden af shoppinggaden Queen Street og sætter sit historiske præg på bymidten. For 11 pund (voksne) kan du træde inden for murerne til over 2.000 års historie og få en guidet tour rundt på borgen, der om sommeren lægger græs til koncerter og diverse events.
cardiffcastle.com

Tip 3: St. Fagans
Fåreklipning, købmandsforretninger og landsbyhuse. St. Fagans er Wales’ version af et open air museum, som man kender det fra Hjerl Hede og Den Fynske Landsby i Danmark. Forskellen er, at man her ikke primært holder sig til én tidsperiode, men viser den walisiske kulturs udvikling fra jernalderen og op til i dag. Husene er hentet fra hele Wales og genopbygget her. Museet kan nås på en halv time i bus fra Cardiff centrum, og så er der gratis adgang og god underholdning for både børn og voksne.
museumwales.ac.uk/en/stfagans

3. Kultur ved havnen

Tip 1: Politik og arkitektur
The Senedd med udsigt over bugten er et unikt bygningsværk på mere end én måde. Arkitektonisk skiller bygningen sig ud med sit bølgende tag i træ, de transparente glasvægge og den tragtformede trækonstruktion i midten. »Tragten« er samtidig loftet over nationalforsamlingen, som er centrum for walisisk politik. Det er gratis at komme ind at se den smukke bygning, hvor alt er gennemtænkt til mindste detalje. Hør alt om bygningens geniale detaljer samt den politiske scene i Wales, på en yderst informativ guidet tour.
assemblywales.org

Tip 2: Musicals og opera
Endnu en bygning der er et besøg værd alene på grund af fantastisk arkitektur er det ikoniske operahus, Wales Millenium Centre, som med sit smukt skinnende kobbertag og skifer i grå og lilla nuancer er én af højdepunkterne ved Cardiff Bay. Indenfor kan I nyde kaffen i den lille café og naturligvis købe billetter til en af de mange flotte musicals, balletter eller operetter, der udfolder sig her.
wmc.org.uk

Tip 3: Håndværk og kunst
Walisisk producerede smykker, keramik, billedkunst og skulpturer i glas og metal. Galleriet »Craft in the Bay« bugner af flotte kunstværker og veludført håndarbejde, der både kan beundres og købes. Galleriet er drevet af en selvstændig velgørenhedsorganisation og fejrer i år ti års jubilæum i den flotte bygning ved Cardiff Bay. Her er der åbent alle ugens dage og der er mulighed for at tilmelde sig diverse workshops.
makersguildinwales.org.uk
 

4. Shopping

Tip 1: Queen Street
Den brede flisebelagte gågade, Queen Street, er hovedgaden for shopping i Cardiff centrum og desuden samlingssted for diverse gade-artister og musikanter. Her findes et stort udvalg af populære kædeforretninger som Marks & Spencer, HMV, Primark og Dorothy Perkins. Det er også fra Queen Street, man finder indgangene til shoppingcentrene Capitol og Queens Arcade.

Tip 2: St. Davids
Queen Street får i dag stor konkurrence fra området The Hayes, efter dette blev totalrenoveret i forbindelse med åbningen af det store funklende St. Davids center for et par år siden. Det imponerende center indeholder et bredt udvalg af især restauranter og tøjforretninger og stilen ligger langt fra de typiske butikscentre. Her er lyst og luftigt – og så er St. Davids noget så sjældent som et shoppingcenter værd at besøge alene på grund af bygningen.

Tip 3: Cardiff Market
Den autentiske shopping-oplevelse finder man indenfor i det gamle Cardiff Market i hjertet af byen. Markedet åbnede dørene tilbage i 1891 og under det store glastag findes på to niveauer alt fra friske fisk, frugt, grønt og diverse delikatesser til brugte bøger, legetøj og souvenirs. Ud over markedet findes der syv gamle arkader i centrum, der fungerer som tunneler mellem hovedgaderne og byder på spændende forretninger og småhyggelige caféer.
cardiff-market.co.uk
 

5. Cardiff Bay

Tip 1: Cardiff Bay
Cardiff Bay er byens svar på den sydfranske riviera. Godt nok finder man hverken sandstrand eller de samme temperature her, men stemningen langs den inderste del af bugten er i top på en lun sommeraften. Gå en tur langs bredden ud til slusesystemet Cardiff Bay Barrage, hvor der er en flot udsigt ind mod havnefronten på den ene side og ud over havet ved Bristol Channel på den anden. Nyd de smukke bygninger og spis en god middag på Bayside Brasserie med udsigt over bugten.
cardiffbay.co.uk

Tip 2: Jamie’s Italian
Italienske skinker, hvidløg og tørrede chilipebre hænger side om side indenfor hos Jamie’s Italian, hvor samtalerne flyder lystigt i den simpelt, men smukt indrettede tema-restaurant. Ejeren er ingen anden end den engelske mesterkok Jamie Oliver, som har diverse restaurantkoncepter kørende verden over. Nyd en gang friskskåret italiensk tapas, en lækker pastaret og en god flaske vin i denne livlige italienske kantine – og til overraskende fornuftige priser.
jamieoliver.com/italian/cardiff

Tip 3: Roath Park
Cardiff er en grøn by og har et imponerende udvalg af smukke parker. Den smukkeste og mest romantiske er Roath Park i bydelen Roath lidt nord for centrum. Den ene halvdel er om sommeren et farverigt blomsterhav af roser og tulipaner, mens man på den anden halvdel kan snuppe en gåtur rundt om den store sø Roath Park Lake. Eller leje en robåd og sejle en tur rundt mellem hundredvis af svaner.

Læs også: Oplev fortryllende Wales