Guide: Caribien fra nord til syd

Er du til stor natur, til lokal kolrit eller interesseret i historie? Vil du have bounty-strande helt for dig selv, eller skal der være fest? Se, hvor du finder hvad i Caribien.

Caribiens berømte, hvide sandstrand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cuba

Cigarer, gamle biler og Fidel Castro – lidt endnu. Det største land i Caribien er noget helt for sig selv med en revolution og opgør med den amerikanske indflydelse i bagagen. Det socialistiske styre har på godt og ondt sat sit præg på det frodige land, hvor udviklingen blev sat i stå, og fattigdommen bredte sig, men de gamle smukke huse i for eksempel Trinidad samtidig blev bevaret.

Oplev det gamle styre, før det er for sent, synes turismen at handle om, ligesom Hemingways hus og foretrukne barer også er seværdigheder. Og besøg de fine strande på Varadero halvøen og Archipiélago de los Canarreos øerne mod syd.  

C-faktor: Historie og lokal kolorit.

Info: cubatravel.cu 

Haiti

For et halvt århundrede siden var Haiti et af Caribiens førende turistmål, men det ændrede ustabile politiske forhold, kriminalitet og ekstrem forskel mellem rig og fattig. I 2010 blev hovedstaden Port-Au-Prince ydermere ramt af et kraftigt jordskælv.

Landet på den vestlige tredjedel af øen Hispaniola var fransk koloni, men erklærede sig i 1804 selvstændig stat som et af de første lande i området efter USA. Haitis landdistrikter ligner Afrika – man bor i runde stråhytter og ikke, som i det omliggende Caribien, i farvestrålende træhuse.

Strandene trak i sin tid turister til landet. De er der stadig, uberørte og øde, fra de sorte sandstrande nær Jacmel på sydkysten til de hvide med palmetræerne omkring hovedstaden.

C-faktor: Kultur og voodoo.

Info: haititourisminc.com 

Den Dominikanske Republik

Har i flere år været charterrejsemål med direkte fly fra Danmark. Landet breder sig over de sidste to tredjedele af Hispaniola øen.

Var spansk koloni, men blev i 1822 invaderet af det selvstændige Haiti, indtil landet i 1844 fik kæmpet sig fri og erklæret sig selvstændig. Spanien generobrede sin koloni, men kun for nogle få år. Selvstændig siden 1865.

Der er hoteller og turisme på nordkysten omkring Puerto Placa og helt mod øst langs de bedste strande omkring Punta Cana.

C-faktor: Strande, natur og store luksuriøse ferie- og golfresorts, f.eks. Casa de Campos.

Info: godominicanrepublic.com 

Jamaica

Rasta og reggae har gjort landet verdensberømt, og kunstneren over dem alle i den forbindelse, Bob Marley, er stadig en legende. Hans musik lyder over øen, selv om det er mere end 30 år siden, han døde. Turister flokkes i hans hjem i hovedstaden Kingston, som nu er museum, og i hans barndomshjem og mausoleum i landsbyen Nine Miles på den nordlige del af øen.

Jamaica har en af Caribiens største turistindustrier. Ganske vist er der med jævne mellemrum uroligheder i hovedstaden, men det mærker turisterne på nordkysten ikke noget til.

Her er også masser af strande. Seven Mile Beach helt mod vest er den længste og en af de bedste, mens Montego Bay med Docktors Cave Beach og Rose Hall Beach også er med i toppen.

C-faktor: Reggae, rom og strandliv.

Info: visitjamaica.com

Puerto Rico

Landet er selvstyrende under Commonwealth, men har en særlig tilknytning til USA – med deraf følgende mange amerikanske turister.

Hovedstaden San Juan har ry for at være en af de bedst bevarede byer fra kolonitiden i Caribien, og øens klima er helt forskelligt, om man er nord eller syd for den bjergkæde, der deler landet øst-vest. Mod nord finder man tæt regnskov, mens den sydlige del er tørt landskab med kaktusser. 

De bedste strande ligger i den sydvestlige del af øen og på øerne Culebra og Vieques ud for østkysten.

C-faktor: Kolonitid, kultur og regnskove.

Info: seepuertorico.com

Se næste: Hvad koster en rejse til caribien?