Guide: 9 tips til Vilnius

Vilnius er en overset by blandt mange danskere. Litauens hovedstad er imidlertid spækket med flot arkitektur, spændende museer, små butikker og lækre restauranter.

Foto: Camilla Haargaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

For historieinteresserede

St. Stanislav og St. Vladislav-katedralen
Katedros-pladsen 1

Vilnius er et overflødighedshorn af smukke og spektakulære kirker, der vidner om, at litauerne er et stærkt religiøst folk. Katedralen St. Stanislav og St. Vladislav er den største og mest betydende af byens kirker. I 1922 fik katedralen titlen basilika. Det er den højeste kirkekategori, givet af paven til særligt udvalgte kirker. Mange prominente personligheder fra det litauiske storhertugdømme er begravet i katedralens hvælvinger.

Katedralen er en massiv og smuk barokkirke, hvor Litauens skytsengel, Skt. Casimir, ligger begravet i en sølvkiste. I kirkens museum kan du blive klogere på bygningens historie og se forskellige arkæologiske fund. Casimir-kapellet blev bygget i årene 1623 til 1636 og er et af de smukkeste eksempler på den tidlige barokstil i Vilnius.
Info: katedra.lt

Skt. Anne- og Bernhardinernes-kirkerne
Maironio-gaden 8-10

De to smukke kirker er nogle af de mest imponerende bygningsværker i den gamle bydel i Vilnius. Skt Annes kirke et slags vartegn for Vilnius og et mesterværk af sen litauisk gotik. Da Napoleon så kirkerne, blev han så begejstret, at han udbrød, at han personligt ville flytte dem til Paris. Besøg kirkerne – og se, om du er enig med ham.

Præsidentpaladset
Simono Daukanto-pladsen 3

Gå ikke glip af præsidentpaladset, hvor præsidenten siden 1997 har haft residens. Du finder den imponerende bygning med den smukke have og atriumgård i Vilnius’ gamle bydel. Paladset stammer fra det 14. århundrede, og gennem årene har blandt andre Zar Alexander 1 og Napoleon brugt paladset som deres bolig.
Info: president.lt

Museum of Genocide Victims
Aukų gatvė 2 A
Går man et godt stykke op ad Gedimino-boulevarden fra katedralen, møder man et grumt, men interessant stykke litauisk historie i form af Museum of Genocide Victims i den tidligere KGB-bygning, hvor Sovjetunionens hemmelige politi holdt til. Huset er i dag udsmykket med navnene på de fanger, der blev dræbt af KGB, og på museet kan man med egne øje se den grufulde virkelighed, som systemets fjender blev udsat for under den sovjetiske besættelse.

Tusindvis af litauere blev afhørt og dræbt i KGB-bygningens kælder, mens andre blev sendt i eksil i Sibirien. Mange af museets guider er tidligere fanger og kan fortælle uhyggelige historier om stedet. Bygningen er blevet et symbol på den 50 år lange sovjetiske besættelse.
Info: genocid.lt


For shopaholics

Linen & Amber Studio
Didzioji 10

Det kan godt være, at Vilnius ikke kan matche Paris eller Milano, når det gælder mode, men det er værd at holde øjenene åbne efter lokale skatte.

Er du på jagt efter noget »litauisk«, kommer du ikke uden om rav. Rav er et af symbolerne på landet – og ordet »rav« bruges i øvrigt i det litaunske sprog i forbindelse med en lang række af ord – lige fra øl og småkager til hoteller og jazzfestivals. På stort set hvert gadehjørne i den gamle bydel finder du butikker med ravsmykker, hvoraf den største kæde er Linen & Amber Studio. Gå for eksempel en tur mellem Gates of Dawn, Didzioji og Katedralen.
Info: lgstudija.lt

Markeder
Boderne på Gedimino Pilies får man nemt øje på. Her har du et kæmpe udvalg af strikhuer og filthatte, uldhandsker, smykkeskrin, bluser og kjoler, ravhalskæder og -armbånd, træskulpturer, imiterede KGB-kasketter, russiske dukker, T-shirts med print samt litauisk kunsthåndværk. Er du ferm ud i de litauiske eller russiske gloser, så kan det anbefales at forhandle om prisen. Over for katedralen finder man den to kilometer lange Gedimino-boulevard, der fører ud i det mere moderne Vilnius. Det er her, man finder butikker og shoppingcentre, som man kan muntre sig i. Og så er der masser af caféer, hvis man skulle trænge til en pause.


For den madglade

Cili Kaimas
Vokiečių 8

Gennem århundreder har litauerne skabt en palet af retter, som er influeret af mange forskellige kulturer. Ofte holder de restauranterne med litauisk mad til i lokaler, som er indrettet som stalde, og med servitricer, der serverer i bedste staldpigekostumer. Det karakteriske træk ved litauisk cuisine er antallet af kartoffelretter. Den mest imponerende er cepelinai (store kartoffel-pirogger) lavet af revede kartofler med fyld af hakket kød eller hytteost. Andre traditionelle kartoffelretter er forskellige typer af kugelis (kartoffelbrød), kartoffelsalat og kartoffelpandekager. Suppe er også meget populært i Litauen. De fleste steder er der et stort udvalg af supper – ja, sågar ølsuppe. En af de mest interessante supper er šaltibarščiai (kold rødbedesuppe). Traditionelle drikke er gira (alkoholfri drik lavet på mørkt brød), kisielius (tranebærdrink), forskellige frugtdrinks, urtete – og så selvfølgelig øl.

Litauen er et øl-elskende land. Hele 84 bryggerier, store som små, producerer øl i landet. De mest populære øl er Svyturus Ekstra, som er af pilsner-typen, og Baltic Porter. Et godt sted at forsøge sig med de nationale retter er Cili Kaimas, som ligger tæt ved rådhuset i den historiske del af byen.
Info: cili.lt
 

For natteravnene

Tamsta
Subačiaus-gaden 11A

Vilnius har et stort udbud af vinbarer, musiksteder, pubber og natklubber. Et af de mere interessante steder er Tamsta, som ligger i en tidligere fabriksbygning. I dag er den lavet om til et hyggeligt og indbydende musiksted. Der er live musik fire dage om ugen. Onsdag og torsdag lader man nye navne komme til mikrofonen, mens scenen indtages af mere kendte litauiske bands fredag og lørdag aften. Der er smil og god service ved den lange bar, der tilbyder alverdens drinks til meget rimelige priser. Og bliver man småsulten hen på de sene aftentimer, så kan udbuddet af mexi-retter varmt anbefales.
Info: tamstaclub.lt

Se også: Guide til 24 timer i Krakow