Guide: 8 danske zoologiske haver

Danmark er proppet med sjove og spændende zoologiske haver. Vi guider til otte af dem.

I Odense Zoo kan man bl.a. finde søkøer og kejserpingiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gennem de senere år har de fleste zoologiske haver i Danmark fået flere besøgende.

Læs også: Guide til Danmarks dyreunger

Det gælder de fem store statsstøttede haver, men også de største private zoologiske haver. Her er en guide til landets otte bedste dyreoplevelser og et bud på, hvad der gør dem særlige.

København Zoo

Bag det markante sorte trætårn på Valby Bakke ligger stadig landets førende zoologiske have, når det angår et bredt udbud af de mest populære dyr. I tilgift har haven fået sig nogle store dyreanlæg, hvor dyrene trives bedre end i de gamle »cirkusvogne uden hjul«. Elefanthuset er i regulær verdensklasse, og man forventer sig meget af »Den arktiske ring«, som åbner i foråret til næste år. Fodringen af flodhestene på land er en personlig favorit, og så bør man tage turen op i tårnet, selv om det koster en ekstra mønt. Det er en undervurderet oplevelse i den fine gamle have.

Særligt: Stort elefanthus og et isbjørneanlæg på vej.
zoo.dk

Aalborg Zoo

I Aalborg var man først med en savanne i en traditionel zoologisk have i 1970’erne, og i dag er den udvidet med store indendørs stalde, så man ikke skal se langt efter savannens dyr om vinteren. Isbjørneungen »Augo« er opkaldt efter den lokale fodboldhelt Thomas Augustinussen, men udover den morsomme finte virker det en smule som om, man skal tage sig sammen med de store initiativer i Aalborg for at tilbageerobre trøjen som den bedste zoologiske have i provinsen. Bonusinformation: Girafferne, vortesvinene og lemurerne har unger i øjeblikket.

Særligt: Orangutangaber som det eneste sted i Danmark.
aalborgzoo.dk

Knuthenborg Safaripark

I mere end fire årtier har Knuthenborg Safaripark været safaripark og ifølge egne opmålinger Nordeuropas største af slagsen. I 1969 var det en revolution at få lov til at køre i egen bil ind til tigre med poter så store som spisetallerkner. Siden har parken udviklet sig meget, men det er stadig tigrene, der er den største attraktion og selv sætter jeg stor pris på et muligt møde med originale amerikanske bisonokser.

Særligt: Tigerbur til biler.
knuthenborg.dk

Odense Zoo

Med søkøer, kejserpingiver og en ny afrikansk savanne, hvor man kan komme helt tæt på girafferne og fodre dem, har Odense Zoo gennem de senere år bevæget sig alvorligt op gennem rækkerne på ranglisten over zoologiske haver. Personligt er jeg også meget glad for at være vidne til kejserpingvinens come-back i en dansk zoo. De har ikke været at se siden de tidlige 1980’ere i Aalborg. I mange år var vartegnet i Odense to eksemplarer af den sjældne sneleopard, men de lever ikke mere. Med så mange fuldgode erstatninger til kræsne dyrespottere, tilgiver man dog gerne Odense Zoo for ikke at forny sig lige på det punkt.

Særligt: Søkøer og kejserpingviner.
odensezoo.dk

Givskud Zoo

En af de skæggeste oplevelser i en dyrepark var, da jeg for nogle år siden slog bagsædet ned i en Volvo Stationcar, forede bunden med dyner og lod alle ungerne sidde bagi og se på løver, giraffer og andre savannedyr. Siden er der kommet en mulighed for at se gorillaer ret tæt på. Dem og deres lidt mere intelligente fætre er kun adskilt af en smal flod. Dyreparken har fået ny stor legeplads, og er ellers en blanding mellem dyr i anlæg, som du kan se til fods, og større arealer, som man kan køre igennem. Løverne kan være dovne, men hvis du er heldig, er de et majestætisk syn.

Særligt: Løvebur til biler og gorillaer i naturlige omgivelser.
givskudzoo.dk

Randers Regnskov

Inde i de karakteristiske Biosfære 2-agtige kupler i Randers venter der en fugtig, sumpet og anderledes oplevelse. Stedet lever op til tilnavnet »Tropical Zoo«. Især er Aardvarken spændende, og har du ikke hørt om sådan et dyr før, kan det oplyses, at det er en slags jordsvin, hvis store tryne er et støvfilter. Den spiser nemlig termitter og har brug for at filtrere skidtet fra godterne.

Særligt: Aardvark – også kaldet jordsvin.
regnskoven.dk

Ree Park

I løbet af få år har man i Ebeltoft bygget en imponerende moderne zoologisk have op for en del af milliardæren Karsten Rees formue. De etablerede haver har fået kam til deres hår, når det gælder om at vise aktive rovdyr frem. I Ree Park kan man nemlig se en gepardflok blive fodret, hvor de (hvis de da gider den dag) gerne løber efter ophængt foder hen ad en bakkelignende savanne. På det seneste er der også kommet løver til, som også bliver fodret i den actionprægede retning. Fra min seneste tur derover husker jeg også kamelridning som et fint lille højdepunkt til de mindste.

Særligt: En hel flok geparder i et stort anlæg.
reepark.dk

 

Skandinavisk Dyrepark
Djursland

Bjørnene er de senere år blevet det store trækplaster i Skandinaviens Dyrepark, der ligger i Nødager ved Kolind. Isbjørnene og de brune bjørne vises frem på noget, der ligner optimale betingelser, da man kan gå på gangbroer hen over deres områder. Udover de mere spektakulære dyr er parken dedikeret til at vise mange dyr frem, som har deres oprindelse i Norden. De mest markante er flere slags ræve og rådyr, elge, moskusokser og vildsvin. Har du din hund med ud i sommerlandet, kan den blive passet, mens du ser på andre dyr, og det er muligt at få lov at lege dyreguide for en dag og på den måde komme helt tæt på de brune bjørne.

Særligt: Isbjørne, brune bjørne og ulve i store anlæg med gangbroer.
skandinaviskdyrepark.dk

Læs også: 5 for børn i Berlin