Guide: 6 oplevelser i Qatar

Det brandvarme ørken­land er ikke engang halvt så stort som Jylland, men gør sig alligevel bemærket. Intet er umuligt, når man har viljen – og en af verdens største naturgasreserver.

Der bygges i stor stil i Doha – ikke mindst for at byen kan blive klar til værtsrollen for VM i fodbold i 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Qatar kan beskrives som et sandslot, må det være lavet af et kreativt damp-barn på et koffeintrip. Der er fart på i det lille ørkenland. Meget fart.

Næste: Flereoplevelser i Qatar

For bare 20 år siden tilhørte jorden beduinerne, men sådan er det ikke længere. I dag kæmper moderne skyskabere og gigantiske anlægsprojekter om den golde ørkenjord. 

Kommende værter ved VM
Qatar vil være et foregangsland i golf-regionen; et oplyst og progressivt muslimsk samfund, der kan spille med på den internationale scene. Blandt andet derfor var det en kæmpesejr for landet at blive valgt som vært for verdensmesterskabet i fodbold i 2022.

Begejstringen er tydelig i hovedstaden Doha, der er smurt ind i store billeder af en – til lejligheden vestligt klædt – emir, der med et usandsynligt stort smil stolt løfter vedensmesterskabspokalen over hovedet. »Expect amazing« – sloganet for VM 2022 – hænger på store bannere fra mange bygninger, og byen summer af forventningen om en kæmpe folkefest.

Det store spørgsmål er ikke, om man i Qatar er klar til at afholde verdensmesterskabet – det er man ikke – spørgsmålet er, om man kan blive det på 12 år.

Fra beduin til verdensborger
Emir Sheik Hamad bin Khalifa Al-Thani, der har siddet på magten siden et ublodigt kup i 1995, har igangsat omfattende reformer, der har været med til at skabe den smeltedigel, der er det moderne Qatar. Men der er lang vej fra at være beduin og til at blive verdensborger i en moderne storby.

Naboemiratet Dubai har længere været den mest funklende perle i Mellemøsten. Med sine luksushoteller og vanvittige byggeprojekter, som for eksempel den 828 meter høje skyskraber, Burj Khalifa, har Dubai længe kastet en anseelig skygge over Qatar. Den tid ser ud til at være forbi. I Doha, landets eneste større by, ser man overalt de byggepladser, hvorpå Qatars fremtid skal bygges.

Men mellem de skinnende tårne, de brede veje og velholdte parker finder man stadig spor af det gamle Qatar. Af de skikke, og af den kultur, der kom før det økonomiske eventyr. Resultatet er en helt speciel blanding af nyt og gammelt, rigt og fattigt – øst og vest.
 

6 oplevelser i Qatar

Blandingen af nyt og gammel i Qutar giver en unik blanding af oplevelser for besøgende turister. Herunder er seks eksempler på, hvad man kan krydre sin rejse til det sydende Quatar med. 

Autentisk atmosfære i Souqen
Med aftenens komme bliver der ikke stille i Doha, der bliver tværtimod liv, og den stadig varme luft fyldes med snak og en behagelig duft af vandpiber og æbletobak. En sådan aften er souqen det bedste sted at være. Det er intet mindre end et sansebombardement, man bliver udsat for, når man går rundt mellem sælgere, der sælger alt fra hundehvalpe og firben over røgelse til gryder med plads til at koge en kamel i.

Souqen har det hele – også når det kommer til mad. Sæt for eksempel tænderne i det marokkanske køkken i restaurant Tajine. Allerbedst er det, hvis man kan finde en plads på terrassen, hvorfra man kan følge med i livet på de travle aftengader.

Hele det mellemøstlige, og meget af det vestlige, køkken er at finde i Qatar, hvilket næppe kan overraske, når man tager den store indvandring i betragtning. De store hoteller har ofte mange forskellige restauranter, der repræsenterer hver deres køkken.

Besøgende, der gerne vil opleve lidt ud over det sædvanlige, bør besøge den japanske teppanyaki-restaurant Sakura på Ramada Plaza-hotellet.

Næste: Flere oplevelser i Qatar